Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Бримки" за справедливост или историята на едно момиче от Лом и неговите сувенири с кауза

3
Снимка: Ива Антонова

"Бримки" е името на социалния проект на едно 19-годишно момиче от Лом. Цвети - Слава Асенова живее във Враца, учи в самостоятелна форма на обучение и е част от различни младежки програми на Европейския съюз.

"Бримки" -те на Цвети - Слава са начинание, което има различни цели. Сред тях са опазване на околната среда и помощ за жени в неравностойно положение и жертви на домашно насилие. Зад тези социално-ангажирани каузи, всъщност стои изработването на сувенири, бижута и аксесоари от парцалчета и прежда.

"Започнах все повече да се интересувам какво може да се направи, не само какво мога аз да направя, а какво може да се случи, за да подобри това общество...Откакто ме избраха за ученически посланик на България, уча в самостоятелна форма, т.е., явявам се само на изпити, като се подготвям основно сама... Това ми дава възможност осем часа вместо да ходя на училище, да имам право да върша каквото искам, да уча, да работя, да пътувам другаде, да доброволствам, да се включвам в какви ли не други инициативи"- обяснява Цвети- Слава.

Чуйте звуковия файл. 

Галерия

Вижте още

Сватбената история на Милена и Итън Шейбър

Ако до скоро най-интересната сватба бе тази на принц Хари и Мегън Маркъл, почакайте да чуете историята на Милена и Итън Шейбър. Когато COVID-19 казва “Не”, те си казаха “Да!” - гръмко и твърдо, без да се уплашат от ситуацията, която премина под мотото "Ако има нещо да се обърква, то се обърква".  Най-щастливият ден за Милена и Итън започна..

публикувано на 14.08.20 в 17:32

Красивото хоби на Валя Еремиева

В рубриката "Професия/Хоби" ви представяме Валя Eремиева и нейното красиво хоби - плетене на една кука и изработване на макраме. Първата й любов е макрамето. Тя се занимава с него от около година и това е нещото, което я успокоява и забавлява. Валя получава и огромна подкрепа за всичко, което прави, от своята дъщеря. "Нищо не знаех, започнах..

публикувано на 14.08.20 в 12:36

Обучения за уязвими групи проведоха в Ново село

Облекчаването на мерките, въведени по време на карантината, дадоха възможност на Община Ново село да продължи дейностите с уязвимите групи, финансирани от две оперативни програми, в които се изискват срещи в затворени пространства. Вече втора година продължава работата по социално-икономическата интеграция на уязвими групи от ромската и други..

публикувано на 14.08.20 в 12:32

Защитата на очите от ултравиолетовите лъчи е важна през цялата година

Изключително важно е очите да бъдат 100% защитени от ултравиолетовите лъчи през цялата година. Излагането на UV лъчи, без защита, увеличава риска от увреждане на очите , обясни в предаването "Направление здраве" оптикът  Антоанета Илиева: " UV лъчите причиняват не само краткосрочен дискомфорт - отблясъци, възпаление, но могат да причинят и..

публикувано на 13.08.20 в 17:19

Фонтанът край крепостта "Баба Вида" отново ще разхлажда видинчани

Фонтанът в Крайдунавския парк на Видин, в близост до крепостта "Баба Вида", отново работи. Последно съоръжението е работило за кратко преди 7 години - през 2013 година. След като Общината е отремонтирала изгорялата водна помпа на водната атракция, тя отново носи прохлада и краси тази част на парка. Така във Видин това лято функционират няколко..

публикувано на 13.08.20 в 15:35

Добри жени от Враца подаряват ученически раници на семейства в нужда

Четири млади дами от Враца събират чрез дарения ученически раници за социално слаби деца. Инициативата е под наслов "Подари ученическа раница за първия учебен ден на дете в нужда!". Те се занимават с дарителски акции от 2014 година, а от началото на тази имат и група във фейсбук: "Бъди добър! Прави добро!", която набира популярност.  Групата е..

публикувано на 13.08.20 в 15:05

Тракийски светилищен комплекс разкриха край Ослен Криводол

Древен тракийски светилищен комплекс,  подобен на Бегликташ,  с множектво скални изображения и надписи, е открит в местност край село Ослен Криводол. Археологическата находка се намира на 2 км южно от селото и е възможност населеното място да бъде посещавано от туристи, каза за Радио ВИДИН Роман Иванов кмет на селото: "Имаме вече..

публикувано на 13.08.20 в 14:55