Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започват празниците в Селановци

Със спортен празник започна програмата за отбелязване на традиционния събор в Селановци. Кметството, читалището и двата спортни клуба в оряховското село са подготвили поредица от културни и спортни прояви, които ще продължат до празника на Селановци - 14 октомври - Петковден. Тази вечер ще има фотоизложба и театрално представление, каза Петя Русинова- председател на местното читалище "Самообразование".  

"За нашето читалище най-силната страна е организирането и провеждането на Фолклорния фестивал "Кукурузени усмивки", който тази година е 14-ти по ред. В действителност, подготовката е започнала още от миналата година. Ежегодно в рамките на фестивала се провежда и изложба на селановски и гостуващи художници. Изработваме различни сувенири и картички, в зависимост от настъпващите празници. Шием си сами сценичните костюми за колективите. За нас е удоволствие, когато се обадят, за да заявят участие състави от места, неизвестни за нас."   

На 11 октомври, петък, ще бъде открит 14-ия Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". Той придоби международен характер с участието на танцови състави от Украйна, Румъния, Молдова и Сърбия. Фестивалът се доказа като празник на младостта, танца, песента и красотата във фолклора на различните общности и кътчета от нашата Родина и извън нея. С всяка изминала година фестивалът се разраства и за него участие заявяват все повече колективи и изпълнители. От седем години Фестивалът е включен в Националния културен календар, допълни Петя Русинова.

"Всичко това се случва с едно друго вълнение, което не мога да споделя, надяваме се времето да е хубаво, но сме подготвени да влезем и в читалището, което пък е ремонтирано и има 600 седящи места. Заповядайте уважаеми слушатели, ние ще ви чакаме с удоволствие и с такова ще ви изпратим. Това е фестивал, който хората очакват, провеждаме го не само, защото читалището трябва да реализира дейност, а защото той се очаква." 

За осма поредна година ще се проведат и Дни на производителя, в които зърнопроизводители, животновъди, пчелари, билкари, млекари, винари и други производители представят по избран от тях начин своята продукция на площада на селото.
Вижте още

Враца става книжен град

За втора поредна година Враца ще бъде домакин на литературен фестивал. Целта "Враца -книжен град" е да срещне автори и читатели и да насърчи любовта към книгата. Тридневният фестивал е организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев".  "Вторият литературен фестивал "Враца-книжен град" ще започне на 24 септември със силна програма, от 18:30..

публикувано на 23.09.20 в 16:05

Над 300 преброители набират за Преброяване 2021 във Видинско

Кампания набира преброители и контрольори за предстоящото догодина Преброяване на населението и жилищния фонд в страната. 360 преброители и 110 контрольори ще бъдат наети само в област Видин, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков: "От 15 септември Националният статистически институт започна набиране..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Историк представи последните години на Видинското царство

През 1396 година Видин е превзет от султан Баязид, а Иван Срацимир е пленен. С превземането на Видинското царство средновековната българска държава изчезва от политическата карта .  Константин Иречек е първият учен, който се опитва да датира края на Видинското царство, а с това и на Втората българска държава .  В българската историография..

публикувано на 23.09.20 в 12:04

Врачани ще определят бъдещето на старата текстилна фабрика в града

Съдбата на старата текстилна фабрика в центъра на Враца фокусира вниманието на местната общественост. Индустриалната сграда, която е със сто годишна история, е неизползваема и се руши. Бъдещото предназначение на зданието ще бъде определено чрез публична анкета. В допитването ще бъдат обобщени идеите на врачани, събрани на провелото се наскоро..

публикувано на 23.09.20 в 09:00

Преподавател от "Заедно в час" предизвиква интерес към ученето и училищния живот

Деница Ангелова работи като начален учител в ОУ "Христо Ботев" село Гложене  вече втора година, тя е част от  програмата "Нов път в преподаването" на инициативата "Заедно в час". Първата година е преподавала на четвъртокласници, сега поема първи клас в същото училище. Най-важното за Деница Ангелова  да предизвика интереса на децата към..

публикувано на 22.09.20 в 14:30

Видин тържествено отбеляза Деня на независимостта на България

Видин  тържествено отбеляза  112- годишнина от обявяване на независимостта на България. На площад "Бдинци" пред паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“ във Видин се проведе тържественото честване, което започна с химна на Република България. Кметът на община Видин Цветан Ценков се обърна към присъстващите: " Уважаеми..

публикувано на 22.09.20 в 13:40
оркестър

Оркестър "Видин" скоро с канал в YouTube

Оркестър "Видин" започна видеозаснемане на своите музикални изпълнения. Вече са заснети три влашки песни на оркестъра, в изпълнение на народната певица Лора Асенова. Тези песни, с още две хора, в най-скоро време ще могат да се видят в YouTube канала на оркестъра - каза Лора Асенова, солистка на оркестър "Видин":   "Едната песен се нарича "Мъндра..

публикувано на 22.09.20 в 13:00