Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започват празниците в Селановци

Със спортен празник започна програмата за отбелязване на традиционния събор в Селановци. Кметството, читалището и двата спортни клуба в оряховското село са подготвили поредица от културни и спортни прояви, които ще продължат до празника на Селановци - 14 октомври - Петковден. Тази вечер ще има фотоизложба и театрално представление, каза Петя Русинова- председател на местното читалище "Самообразование".  

"За нашето читалище най-силната страна е организирането и провеждането на Фолклорния фестивал "Кукурузени усмивки", който тази година е 14-ти по ред. В действителност, подготовката е започнала още от миналата година. Ежегодно в рамките на фестивала се провежда и изложба на селановски и гостуващи художници. Изработваме различни сувенири и картички, в зависимост от настъпващите празници. Шием си сами сценичните костюми за колективите. За нас е удоволствие, когато се обадят, за да заявят участие състави от места, неизвестни за нас."   

На 11 октомври, петък, ще бъде открит 14-ия Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". Той придоби международен характер с участието на танцови състави от Украйна, Румъния, Молдова и Сърбия. Фестивалът се доказа като празник на младостта, танца, песента и красотата във фолклора на различните общности и кътчета от нашата Родина и извън нея. С всяка изминала година фестивалът се разраства и за него участие заявяват все повече колективи и изпълнители. От седем години Фестивалът е включен в Националния културен календар, допълни Петя Русинова.

"Всичко това се случва с едно друго вълнение, което не мога да споделя, надяваме се времето да е хубаво, но сме подготвени да влезем и в читалището, което пък е ремонтирано и има 600 седящи места. Заповядайте уважаеми слушатели, ние ще ви чакаме с удоволствие и с такова ще ви изпратим. Това е фестивал, който хората очакват, провеждаме го не само, защото читалището трябва да реализира дейност, а защото той се очаква." 

За осма поредна година ще се проведат и Дни на производителя, в които зърнопроизводители, животновъди, пчелари, билкари, млекари, винари и други производители представят по избран от тях начин своята продукция на площада на селото.
Вижте още

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино.   Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света...

публикувано на 04.08.20 в 16:06

Отчуждителните процедури по трасето на новия път Е-79 приключват

Продължава отчуждаването на имоти - частна собственост, намиращи се по трасето на новия път Е-79 Видин-Монтана. На свое заседание правителството взе решение за отчуждителни процедури на частни терени с обща дължина близо 28 километра на територията на видинските общини Макреш, Димово и Ружинци. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка..

публикувано на 04.08.20 в 15:20

Осмокласник от Видин с първо място от екологичен конкурс

Кристиан Георгиев от видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" спечели  първо място   в  Празник на химията 2020 г. - "Химия за нашето бъдеще",  в категория 5-8 клас. Той участва със своето есе на тема "Значим екологичен проблем в нашето ежедневие -  замърсяване на въздуха". Осмокласникът не крие интереса си към..

публикувано на 04.08.20 в 14:00
стара къща във Видин

Старите къщи на Видин - портал към Европа

Два нови пешеходни архитектурно-исторически маршрута ще бъдат изработени в рамките на проекта  "Видин - портал към Европа". Те ще бъдат базирани върху  изданието на Нов български университет "Къщите още говорят".  Видин ще оживее  като историческа епоха чрез старите видински къщи, техните истории и стопани,  казва авторката на книгата Мариана..

публикувано на 04.08.20 в 12:55

Доц. Елена Фиркова: Пародонтитът е лечимо заболяване

Пародонталните заболявания са абсолютно лечими в  21 век , стига да има добра връзка между пациента и специалиста по дентална медицина. Изключително важно е и правилното диагностициране, каза доц. д-р Елена Фиркова, преподавател в катедра "Пародонтология и заболявания на оралната лигавица" на  Факултета по дентална медицина на Медицински университет..

публикувано на 03.08.20 в 17:55

Бог е храна, която търси гладните

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. "Прави силно впечатление фактът, че като се изключи Възкресението, единственото чудо, споменато и от четиримата евангелисти е това с нахранването на 5 000 души в..

публикувано на 02.08.20 в 08:00

Жена от Лом дарява на децата щастие и усмивка

Днес в рубриката Професия/Хоби ви срещам с Данчето Николова. Тя е от град Лом и от пет години плете детски играчки. За нея това е хоби, а най- голямата награда за ръчния й труд е щастливата детска усмивка. Споделя, че няма нищо по-хубаво от това да радваш децата и да видиш, че нещото, което си изработил, се оценява и влиза в употреба. За..

публикувано на 31.07.20 в 16:40