Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 9 октомври 2019 година

Правителството днес отпусна още почти 800 млн. лева, за да започне модернизацията на над 54 км от пътя между Видин и Ботевград, в отсечката Видин - Ружинци. Този участък в по-голямата си част ще бъде с габарит на автомагистрала

Поради извършване на планови инспекции на Дунав мост 2 при Видин - Калафат, от днес до 23 октомври се въвежда временна организация на движението на автомобилите. Превозните средства от България към Румъния ще преминават през една от двете ленти на пътното платно.

Депутатите от "БСП за България" ще внесат предложение за създаване на Държавен фонд за развитие на Северозапада по време на обсъждането на Бюджета за следващата година 2020. Предложението е да има инвестиционен фонд, с който приоритетно да се финансират проекти в Северозападна България. Идеята е на гражданска инициатива, а целта е да се спре обезлюдяването в региона. 

84 000 бюлетини ще бъдат отпечатани в община Враца за гласуване за кандидатите за кметове на престоящия на 27 октомври вот. Същото количество ще бъде отпечатано и за избор на общински съветници. 

Община Монтана ще дава годишни стипендии от 2500 лева на студенти по медицина и педагогика, които поемат ангажимент, след завършване на образованието си, да се върнат и да работят в Монтана, съобщиха от местната администрация. Документите за получаване на стипендии ще се приемат в общината до 15 октомври т.г., след това комисия от експерти ще извърши класиране и ще бъдат определени стипендиантите.

Нормална е посещаемостта в училището във Видинския ромски квартал "Нов път". Мълвата за отнемане на деца от училище достигна и други градове в Южна България.

Кулското село Чичил остана без вода от снощи. За това научихме от наш слушател, а причината се оказа планирана дезинфекция, съобщи кметският наместник Пенко Ташев.
Неделно училище се организира в храм "Свети Дух" в град Монтана за първа година. Досега са се записали пет деца.

Архивни снимки и документи за Трети пехотен бдински полк ще бъдат показани в изложба-албум във Видин. Документалната експозиция "Памет за Трети пехотен бдински полк" е създадена от "Държавен архив" Видин. 

Мездренски художници ще покажат свои произведения в обща изложба. Тя ще бъде открита на 10 октомври във фоайето на втори етаж на общинска администрация Мездра. 

Поради планирана дезинфекция на водата във Видин и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава, Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, водата няма да бъде годна за пиене от 9.00 часа на 12.10.2019 г. (събота) до 17.00 часа на 13.10.2019 г. (неделя). 

В двора на Детска ясла „Здравец“в Бяла Слатина беше открита  нова  детска площадка. Тя е съобразена с възрастта на децата и е оборудвана с игрови съоръжения подходящи за тях.

За пета поредна година Професионална гимназия  "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се включва активно в европейската седмица на програмирането. Целта е по забавен и интересен за учениците начин да насочи вниманието им към програмирането и цифровата грамотност. Първата работилница ще е в петък с ученици от специалностите компютърна техника и технологии и приложен програмист. Тяхната мисия е да "Да почистим земята". 

Държавен куклен театър Видин ще зарадва малчугaните на Монтана с две постановки през октомври. Представленията са от 11.30 и 12.30ч., уточняват организаторите.

Вижте още

Снимката на 29 май 2020 година

С подобав аща почит и уважение белоградчишката общественост почете  170-годишнината от въстанието през 1850  г . В храма "Свети Велокомъченик Георги Победоносец" Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил отслужи панихида за геройски загиналите в огъня на въстанието борци за свобода.  През месец април 2020 година общият брой на..

публикувано на 29.05.20 в 18:00

Раздадоха храни на нуждаещи се хора от община Мездра

100 хранителни пакета на стойност над 2000 лева са раздадени на крайно нуждаещи се жители на община Мездра. Помощта е осигурена от фондация Адра България, която от няколко години си партнира с общината, обясни директорът на организацията Мариян Димитров.  "Информация за уязвимата група хора ни бе подадена от социална служба към..

публикувано на 29.05.20 в 17:21

"Живейте цветно" - видеоклип с послание за Световния ден без тютюнев дим

"Живейте цветно, без тютюнев дим!". Призивът отправя екипът на Общински съвет по наркотичните вещества Видин в специален видеоклип, създаден по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май. Целта е повече хора да осъзнаят последствията от вредния навик и да се откажат от него, обясни Силвия Нелчева, социолог в организацията: "Клипчето направихме с..

публикувано на 29.05.20 в 17:17

Очаква ни горещо и сухо лято

Горещо лято, с по-малко валежи, очакват синоптиците. Прогнозата, направена от специалистите в Българската академия на науките е дългосрочна, поясни Леночка Ангелова - началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Лятото се очаква да бъде с екстремални максимални температури и с валежи, по-малки от месечните норми. Горещо..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд от прокуратурата в Лом

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд с акт на Районна прокуратура - Лом. Прокуратурата е  внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Н. (на 31 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление- опит за изнасилване.  Обвиняемият е осъждан два пъти за изнасилване и блудство, но е..

публикувано на 29.05.20 в 16:57

820 зрелостници в област Монтана на матура по български език и литература

Първият държавен зрелостен изпит ще се проведе в 18 училища в региона. За първи път това ще стане в условията на извънредна епидемична обстановка заради коронавируса.  "Учебните заведения са готови да посрещнат зрелостниците, при спазването на всички мерки" , съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка..

публикувано на 29.05.20 в 16:47

16% e безработицата в област Видин, 152-ма постъпили на работа през последния месец

През месец Април 2020 г. общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 6205, съобщават от Дирекция "Бюро по труда" Видин. Безработните, регистрирани във Видин са 3 379, в ДБТ – Кула 692, а в ДБТ - Белоградчик са регистрирани 2134 безработни. През месеца равнището на безработица в област Видин е 16.40 % /за ДБТ - Видин е 11.77%,..

публикувано на 29.05.20 в 16:35