Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 октомври 2019 година

Държавен архив- Видин отбеляза професионалния си празник с изложба, посветена на Трети пехотен Бдински полк. Началникът на архива Светлана Кръстева отличи дарители на архивни материали от последните месеци: Асен Христов от София- с дарените от него 1 500 лева са откупени документи на архитект Майер Аладжемов и сина му сценографът Мони Аладжемов; исторъкът Румен Манов и Иван Спасов- за колекциите от снимки и документи, резултат от събирателската им дейност; проф. Веселин Борисов и Трифон Павлов- за дарени документи и справочна научна литература. Грамотите връчи началникът на архива във Видин Светлана Кръстева: "Изразявам нашата благодарност към Кристияна и Елия Бояджиеви, които продължиха делото на своя баща Мариян Бояджиев и предадоха за националния архивен фонд документалното наследство на Васил Атанасов Бояджиев- художник, учител, археолог, общественик. Регистрираният фонд е 2 метра и 80 сантиметра и предстои да бъде обработен. В днешната изложба са включени и документи от този фонд. Грамота за поредно дарение получава д-р Илия Калчев. В днешната изложба е включен предаденият от него албум с военни пощенски картички. Грамота за признателност получава Мария Новакова, главен експерт в архива, която не пожали лично време и средства да издири и да предаде особено ценни документи, част от тях също са включени в днешната изложба", каза Светлана Кръстева. Сред отличените дарители е и Ротари клуб- Видин, помогнал да се отпечата изложбата за Трети пехотен Бдински полк, за да може да се представи и в други населени места. Надежда Петрова също бе отличена- за аранжирането и подготовката на изложбата за печат. Минути преди събитието, архивът получи ново документално свидетелство за историята на полка от Любомир Илиев- повиквателна на подофицер Крум Андреев- свикан да се яви в Трети пехотен Бдински полк през февруари 1941 година. По-късно пред паметника на Бдинци бяха поднесени венци и цветя. 


Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в Област Видин прие на свое заседание актуализирания Правилник за организацията и дейността на Комисията. На заседанието бе представена и информация за извършените дейности във връзка с предприемане на действия на областно ниво за повишаване безопасността на движението по пътищата.

50 милиона лева ще бъдат вложени за подобряване на ВиК-мрежата в общините Козлодуй, Бяла Слатина, Враца и Мездра, съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във Враца.

Средно 10 минути е времето, което се изисква за техническа обработка на данните, получени при спешните повиквания, каза д-р Любомир Виденов, началник на филиала за спешна медицинска помощ във Видин. Така той отговори на обвиненията, че често медиците от Центъра закъсняват за адресите. На територията на област Видин има 5 филиала за спешна помощ. Те са във Видин, Белоградчик, Кула, Брегово и Димово. 

Врачанската болница ще иска кредит от 11 милиона лева, за да излезе от тежкото финансово положение, в което се намира - за това гласуваха дребните акционери - общините, и мажоритарният собственик - държавата, на днешното извънредно общо събрание на МБАЛ „Христо Баотев“ АД. Изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев възнамерява чрез заема да разплати най-неотложните плащания, за да даде възможност на лечебното заведение да заработи. Оперативното ръководство на болницата ще ипотекира свои активи срещу кредита. По данни на МБАЛ „Христо Ботев“, за първи път от доста години насам врачанската болница ще излезе увеличи приходите си за октомври със 100 000 лева от дейността си по клинични пътеки.

Във Видин продължава изпълнението на мерките за недопускане разпространението на африканска чума по свинете. Първият случай на болестта беше установен през юли в лично стопанство във видинския квартал "Нов път" и тогава беше определена 20-километрова санитарната зона от индустриалните свинеферми, в която отглеждането на домашните прасета в обекти тип "заден двор" да бъде преустановено.


Първото на територията на Северозападна България споделено работно пространство бе открито във Враца. Инициатор за създаването на "Гнездото" е Враца софтуер общество.

Във Видин ученици опитват как биха управлявали велосипед в безопасна среда след употреба на наркотици или алкохол. Инициативата е на читалище "Светъл ден" със съдействието на Регионалното управление на образованието и сектор "Пътна Полиция".  Техниката, която се прилага до сега не е ползвана у нас. В симулациите за управление на велосипед след употреба на наркотици или алкохол участваха днес учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици. Симулации са проведени също и в Профилираната природо-математическа гимназия във Видин.Заниманията се водят от доброволци на читалището, преминали специално обучение.


Деца от първи клас на Начално училище "Васил Левски" учиха за здравословния начин на хранене. Инициативата е на възпитателите към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик. 

С урок по цигулка започна музикалната образователна програма „Фортисимо в клас“ във Враца. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. За пета поредна година образователната програма ще гостува във Видин - на 24ти октомври от 11 часа в училище Любен Каравелов.

За пета поредна година Професионална гимназия  "Проф. Д-р Асен Златаров" във Видин се включва активно в Европейската седмица на програмирането. Целта е по забавен и интересен за учениците начин да насочи вниманието им към програмирането и цифровата грамотност. 

Удължен е срокът за прием на заявления за отпускане на финансова помощ за плащане на семестриална такса за студенти, записани в първи курс за новата академична година в Русенския университет „Ангел Кънчев”- филиал Видин. От Общината съобщават, че заявлението и документите към него се подават лично или чрез пълномощник в  „Център за информация и услуги на гражданите” до 17.00 часа на 11.10.2019 г. Подробна информация, както образец на заявлението и на декларацията са достъпни на сайта на Община Видин или в информационния център, на гише „Общо деловодство“. Документи, подадени след изтичане на срока не се разглеждат, информират от Община Видин. 

Изложба с портрети на кметове, управлявали през периода 1944-1989 година, ще бъде открита в залата на Общински съвет- Видин утре, 11 октомври, от 10.30 часа. На събитието ще присъстват родственици на 15-те градоначалници, които ще разкажат спомени за своите близки. По повод Деня на българската община, който се отбелязва на 12ти октомври, Община Видин обявява Ден на отворените врати за граждани утре, петък. Част от услугите, които се предлагат като обикновени, ще бъдат изпълнявани като експресни в Центъра за информация и услуги. 

Радио ВИДИН е осигурило възможност за провеждането и излъчването на три платени диспута, в рамките на предизборната кампания за Местни избори 2019-та. Първата определена дата е 11 октомври от 9:15 до 10:30 ч. Темата на диспута е: "Прозрачно и успешно управление за развитието на общината. Визия за формиране на общинския бюджет, стопанисване и управление на общинската собственост и общинските предприятия", с водещ Цветомир Цветанов. За темите, датите на провеждане и условията за участие в останалите радио диспути може да се информирате на интернет страницата на Радиото, в секция „Местни избори 2019“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30