Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 октомври 2019 година

Снимка: Радио Видин

С официална церемония във Видин бе открита Пречиствателната станция за отпадни води. Инвестицията е за близо 20 милиона лева и е един от най-мащабните, които се реализират в Общината по Оперативна програма "Околна среда". Средствата са предоставени от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България. 580 хиляди лева е собственото финансиране на Общината. Това е втората фаза на проект, осъществен предишни години, отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев, който бе гост на церемонията и допълни, че през 2023 година градът ще има бърза връзка със София.Според заместник- кмета Цветан Асенов, съоръжението е най-модерното в страната. За откриването на обекта от Община Видин обявиха Ден на отворени врати.

Шест подвижни избирателни секции ще има в община Видин на предстоящите на 27 октомври местни избори. Днес се състояха  консултациите за определяне състава на комисиите. Партия ВОЛЯ се отказа от свои представители. За реда на гласуването в подвижните кутии ще следят представители на останалите четири парламентарно-представени партии- ГЕРБ, БСП за България, "Обединени патриоти" и ДПС. 


В Белоградчик стартираха строително- монтажните дейности по проекта "Изпълнение на мерки за повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020". Поставени са скелетата на първите три сгради, разположени на централната улица "Княз Борис I".


Безплатна профилактика на зрението и слуха започна в детските градини в община Видин. Инициативата е на Лайънс клуб Видин и стартира от днес, а първите прегледи са предназначени за децата от първа група. 


Надзорният съвет на здравната каса одобри сензорите за измерване на кръвната захар за пациентите до 18 години да бъдат включени в списъка за реимбурсиране. Това съобщи президентът на "Лайънс клуб" Видин Мартин ПетровИнициативата ще продължи с обучение на медицинските специалисти в учебните заведения, които да имат квалификация за работа с децата с диабет тип 1.

Специализираната извънболнична клиника за психотерапия и лечение на зависимости "Канчелов" днес отпразнува 3 години от основаването си във Видин. Освен зависими към наркотични вещества, в клиниката търсят помощ и пациенти с алкохолна и хазартна зависимост, както и с психологични и психични проблеми.

Образователното турне "Знам.бе" стартира от днес във видинската професионална Гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Мисията е да се предоставят актуални за времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора. Ще бъдат посетени 30 училища в различни градове на България, като следващата спирка на инициативата е 15 октомври в Монтана, а след това и Враца на 16-ти.

Видинчани се помолиха за здраве на ПетковденПразничният ден събра жителите на Крайдунавския град пред църквата "Света Петка".

Празник на града отбелязват във Вълчедръм. Днес, 14 октовмри - Петковден е ден и на храма "Света Параскева". Празнува и Професионална гимназия "Димитър Маринов", която навършва 75 години.

С обновена църква и курбан отбелязаха Петковден и във врачанското село Власатица. Десетки жители и гости се събраха в обновената църква "Св. Параскева".

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа стартира от Враца на 9 октомври.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00