Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Златия негодуват заради осакатени дървета

4
Снимка: Здравка Гергова


Дървета са отрязани наполовина в село Златия, община Вълчедръм, сигнализира слушател на Радио Видин. Според него, това е станало при почистването на клони от служители на електроснабдителната компания. Здравка Гергова, собственик на имот в селото, изрази възмущението си от случилото се:



"На мен ми се обади момчето от фирмата за охрана и ми каза, че са отрязали дърветата наполовина. Може би същия ден в групата на село Златия бяха публикувани повалените дървета от главната улица... Обадих се на колцентъра на ЧЕЗ България, за да подам сигнал за тази нередност, защото разбирам от хора от селото, че това нещо се случва поголовно. Миналата седмица с мен се свърза Владимир Владимиров, който е отговорникът, и ми обясни, че е трябвало да се направи, защото може да се оплетат в жиците. Аз им обясних, че след като могат да ми изпратят фактура със задължение, могат да добавят текст, че в определен срок сме задължение да премахнем клони, ако има такива и пречат. Вследствие на действие или бездействие вече да предприемат каквото трябва, и то по някакъв разумен начин, защото не може да отрежеш наполовина една зеленина, която е гледана с години..."



Според жената, населеното място е редно да бъде компенсирано със засаждане на нови дървета или с дейности по благоустрояване.

От пресцентъра на електроснабдителната компания информираха, че са премахнати дървета от сервитутната зона на съоръженията при пълно спазване на нормативните изисквания и с цел осигуряване на непрекъснатост на електрозахранването в района. Те са съобразени с Наредба № 16 от 9 юни 2004 година за сервитутите на енергийните обекти, според която в сервитутната зона, тоест на 2,5 метра от енергиен обект за производство, пренос, разпределение и преобразуване на електрическата енергия, не се допуска засаждане на трайни дървесни насаждения.

От компанията уточниха, че дейностите по кастренето на дърветата са съгласувани с кмета на село Златия и са във връзка с прекъсване на електрозахранването през лятото заради непочистени сервитутни зони. Впоследствие кметът е изпратил благодарствено писмо за професионално свършената работа и е поел ангажимент изрязаната дървесина и клони да бъдат извозени и по възможност използвани, защото са общинска собственост.

Кметът в момента не е на работа, а временно изпълняваща длъжността е Наталия Маринова. Тя обясни, че няма информация за прерязани дървета, а от електроразпределителното дружество са имали уведомително писмо за чистене на клони и са работили в селото до 10 октомври.

Всеки жител на Златия, който има възражения и претенции, може да се обърне към пресцентъра на електроразпределителното дружество, откъдето увериха, че ще се опитат да разрешат всеки конкретен казус.

Чуйте повече в звуковия файл. Публикуваме и снимки, предоставени ни от Здравка Гергова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48