Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха площадка за хора със специфични потребности във Враца

5
Снимка: Община Враца

Първата по рода си площадка за деца със специфични потребности в региона беше открита официално в двора на Дневния център за деца и младежи с увреждания "Зорница" /ДЦДМУ/ във Враца. Тя е изградена по проект "Спорт за децата с увреждания във Враца", с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд за Враца и фондация "Америка за България", уточняват от Общината. Проектът се изпълнява от Сдружение с нестопанска цел "Зорница" и е на стойност 14 999 лв., от които 3 000 лв. е съфинансиране от неправителствената организация и дарители от Враца.

Люлките, пързалките и катерушките са направени по начин, по който да бъдат безопасни и възможни за използване от деца с физически проблеми. Площадката е 100 кв.м., с мека настилка, сензорна пътека, люлки-гнездо и първата люлка за инвалидни колички във Враца.

"Дъщеря ми вече е на 23 години и посещава дневен център "Зорница" от създаването му. Аз съм в родителската организация на сдружението от самото начало. Персонала на дневния център заедно със сдружението направиха много неща със странична подкрепа и беше необходимо вече да има такава детска площадка, на която да могат всички деца да си играят заедно, не само тези с увреждания. По този начин се приобщават децата. Много е важно да не им създаваме комплекси от малки." - каза Ваня Иванова, майка на едно от децата обгрижвани от дневния център.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията. Символичното откриване на новото съоръжение бе направено от представители на СНЦ "Зорница", Обществен дарителски фонд и Фондация "Америка за България".

На откриването днес присъстваха представители на Обществения дарителски фонд за Враца, общественици, родители.


Галерия

Вижте още

Снимката на 6 декември 2021 година

Грейнаха светлините на коледната елха и украсата на централния площад във Видин. Дядо Коледа раздаде подаръци за децата. Украсени са също Крайдунавският парк и кръстовищата с кръгово движение в града. На площада са поставени и дървени къщички за коледния базар във Видин. От местната управа във Видин отправиха предизвикателство и към другите общини да..

публикувано на 06.12.21 в 18:10

Грейна коледната елха в Мотана

В Монтана запалиха светлините на Коледната елха. Това направи кметът Златко Живков, който поздрави присъстващите "Това е годината, в която има най-много родени деца през последните години в Монтана... Използвам случая да пожелая на всички весели Коледни и Новогодишни празници, да намерите време да се зарадвате на доброто и да покажете..

публикувано на 06.12.21 в 18:00

Читалището в Белоградчик спечели проект за Национален фестивал

Народно читалище "Развитие- 1893"– Белоградчик, спечели проект Национален фестивал на алтернативното кино "Супер приз"- Белоградчик, финансиран по програма "Любителско изкуство 21" на "Национален фонд Култура”.  Основната цел на проекта е да съхрани и развие традициите в любителското кино и фото изкуство, чрез популяризиране и разширяване на..

публикувано на 06.12.21 в 15:23

WWF алармира: Есетрите са застрашени от изчезване

На Никулден природозащитната организация WWF разказва за изчезващите господари на Дунав– есетрите.  Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.  В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда,..

публикувано на 06.12.21 в 15:10

Над 6000 ученици в област Монтана се върнаха в клас

Над 60% от учениците в област Монтана се обучават присъствено.  Това прави над 6000 ученици, а броят им ще продължи да се увеличава, тъй като родителите всеки ден дават съгласие за преминаване от онлайн на присъствено обучение, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова . "Присъственото обучение..

публикувано на 06.12.21 в 14:39

Повече персонални идентификационни кодове в НАП Монтана през ноември

100 данъкоплатци и осигурители са посетили офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през ноември, за да получат ПИК /персонален идентификационен код/, което е двойно повече в сравнение с октомври.  Почти 2300 клиенти са обслужени в офиса на ведомството в областния град през предпоследния месец на годината, като 4 мин. е било средното..

публикувано на 06.12.21 в 13:36

С литургия и рибен курбан отбелязаха Никулден във Видин

С тържествена Света литургия и раздаване на курбан отбелязаха Никулден във Видинската църква "Свети Николай Чудотворец". Празничната литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Данийл . "Помолихме се за здраве на нас, нашите близки... Помолих се за здраве на целия български народ... Нямам Николай в нашата..

публикувано на 06.12.21 в 13:26
Подкасти от БНР