Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Китай проявява интерес към българския мед, а в Италия пазят старо българско жито

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

2
Снимка: Радио ВИДИН


Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще оцелее, убеден е агрономът Иван Попов:

"Есента е сушава, земеделските стопани подготвят, засяват, и са в надежда за дъжд, който да уважи труда им и да тръгнат есенниците. Ако засеят, но няма дъжд, зрънцето стои и чака благоприятни условия, за да се развие- така беше и миналата година... Сега и сортовете са сухоустойчиви, което не е много добре за здравето ни..." 

Устойчиво е житното зърно и ще оцелее при всякакви условия, смята Иван Попов- така, както на италианска земя е оцеляло през вековете старо българско жито. При едно от посещенията си там, агрономът, който е застъпник на чистата храна, се сдобива със семена и ги засява в градината си:

"Запазена още от времето на Алцек... Впоследствие е регистрирана с търговското наименование камут. На практика това е стара пшеница, за която италианците казват: Нашата стара пшеница, донесена от Алцек и протобългарите...Имам щастието да имам малко семена, преди години стигнах до декар и половина и нямаше с какво да я прибера. Това е "triticum tturgidum", подвид корасан, нашата е durum /твърда пшеница/. Въпреки че има повишено съдържание на глутен, е доказано, че не е от вредния... Италианците я наричат "sarsgolla", според тях името идва от старобългарски и означава "жълто зърно"... Може и да има нещо вярно, защото при нас има Саръгьол... Всъщност, неприятното от гледна точка на съвременното земеделие е, че тази пшеница има висок хабитус- стъблата стигат до 1,80 метра височина и поляга, но когато е на по-слаба почва- става по-ниска. Каквото и да е, отвреме навреме трябва да даваме възможност на нашия организъм да приема истинска храна и да се грижим повече за здравето си..." 

Трябва да се грижим и за трайните насаждения, за да можем да се радваме дълги години на плодовете им. 

"Дръвчетата се варосват, сега е време за зимното пръскане с карбамид преди да са опадали листата- най-вече круша и ябълка, но не пречи и на другите овошки, заради струпясването. След като опадат листата, е пръскането с мед съдържащи препарати, препоръчвам и пръскане със зелен камък и вар- така се спира развитието на някои групи гъбни заболявания- като черното гниене. Сега не е желателно да се реже, нека се изчака да окапят листата- тогава вече дървото е в покой. Ако се прави резитба, след нея е добре да се направи и зимното пръскане- така се дезинфекцират "раните" по клоните. На мястото на отрезите е добре да се направи "запечатване"-най-добре с овощарска замазка..."
Още от съветите на Иван Попов чуйте в звуковия файл. 

В "Земята, която ни храни" подхващаме и пчеларската тема. Китай проявява интерес към българския пчелен мед- това е новината от началото на септември. Тогава от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че страната ни и Китай са подписали Протокол за инспекция, карантина и ветеринарно-санитарни изисквания за мед, предназначен за износ от нашата за азиатската страна. Ще може ли страната ни да отговори на изискванията и добра ли е новината за пчеларите? 

Петя Иванова е от оряховското село Остров и е председател на Националното сдружение на жените-пчелари. Според нея, това би могло да даде възможност на производителите да покрият част от загубите си- заради проблемите в сектора:

"Страната ни има потенциал да отговори на изискванията на Китай за изкупуване на български пчелен мед, който е качествен. Това би могло да даде възможност на производителите да покрият част от загубите си, защото тази година цената на меда е изключително ниска...След като ни отровиха пчелите пролетта, това което изкарахме като продукция, се оказа, че не можем да го продадем на цената, на която заслужава" - коментира Петя Иванова. 

Между 3,80 и 4 лева е изкупната цена на меда у нас. Ниска е цената и на биологичния, който се изкупува за 4,50. Дори и ниска цена, пчеларите са принудени да продават. За да се справят, донякъде ще помогне държавната помощ де минимис, каза още Петя Иванова и допълва: 

"Каквото и да става, ние продължаваме, инициативни сме, упорити сме, възстановяваме загубените семейства, няма как. Основно при нас е любовта към пчелите и грижата за тях- защото са много необходими..." 

С любов говори за пчелите Петя Иванова. Тя е от оряховското село Остров, заедно със семейството си, се грижат за около 700 пчелни семейства, които са разположени в 6 пчелина в региона. Петя е председател на Националното сдружение на жените-пчелари и от години се бори да има регистър на пчелините, както и за това - да има олекотен пчеларски инвентар. Има ли вече видим резултат- това ще чуем в някое от следващите предавания.
 
В кои страни се пласира българският мед, достатъчно ли са жените в сектора и кои са основните им трудности- чуйте в звиковия файл.

Галерия

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30