Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Важно ли е да гласуваме на местни избори

Снимка: Радио Видин Архив


На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението на взетите  решения.

Броени дни преди вота видинчани споделят, че да се гласува за местна власт е важно. Но мнозина добавят, че самите те все още не знаят дали ще упражнят правото си на глас на 27 октомври. Някои казват, че не са припознали своя кандидат, други не вярват, че с гласа си ще променят нещо. Все пак има и такива, за които няма съмнение, че това е пътят към по-доброто бъдеще:

"Важно е, но да има човек, който иска Видин да стане Видин, който беше... Младите хора не гласуват, нямат интерес, повече такива възрастни като нас... Всички кметове, които се избират не милеят за Видин, защото Видин пропадна...
Трудно е да избере човек, почти всички си дублират програмите. Лошото е, че всички обещават, никой не изпълнява. А дали ще гласувам, все още се чудя. Трябва да се гласува, въпреки че като гледам новините, информацията от различните партии, всички обещават, всичко ще направят, лошото е, че не правим рекапитулация накрая на мандата, за да видим, че ако изпълнят 1/4, е добре дошло...
Много е важно и по-важно е за кого. Защото ето спи народът, после пита защо ми е така...Ако искаме да не пропаднем съвсем, би трябвало всички да гласуват... И аз няма да ходя. Вече не е важно, защото както виждам, със смяната на всеки кмет е все едно и също, не става добро за живеене, за съжаление. Не смятам, че може да се промени нещо..."Гласуването на избори е един от начините избирателите да участват в управлението, обясни политологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова:


"Винаги е важно да се гласува, все пак това е право, от чието упражняване зависи начинът, по който желаем да се управляват нашите общини, нашата държава и дори Съюзът, от който сме част. Няма как да не гласуваме и да очакваме нашите интереси да бъдат представлявани, тоест по този начин ние изразяваме какво искаме и какво не искаме да се случи...Важно е да се упражни избор, независимо какъв, всеки сам решава за себе си дали да е за "по-малкото зло", дали го вижда като зло или като добро, но важно е да се изрази тази позиция, независимо по какъв начин. Това е нашето участие в процеса по управление на една държава, един от начините да се включим като общество. Конкретно за тези местни избори всяка една общност решава как да бъдат разпределяни нейните средства за следващите години и на кои хора да разчита, и на кои не... Българският Северозапад е един регион, в който има дълбоки проблеми и в който също ще има интерес към резултата от изборния процес. Възможно е да се очаква по-висока активност и поради по-високата ангажираност на самите участници в състезанието за местния вот, които поне по мои наблюдения показват сериозна ангажираност по места."


Решаваща ще бъде ролята на предизборната кампания, която провеждат участниците. Кампания само в интернет не може да се очаква да доведе до желания успех, обясни политологът:


"Непосредствено преди всеки избори интересът на избирателите леко се засилва, което най-вече е продиктувано от кампаниите, които провеждат партиите по места и от различни проблеми, които са забравени, а пък се повдигат непосредствено преди изборите в обществения дебат. Въпреки всичко тези избори не показват някакво изключение по отношение на самия интерес. Кампания единствено в интернет на този етап няма да има такъв успех, какъвто се очаква. Голяма част от всички жители на България и на Европа са постоянно в социалните мрежи, но и голяма част специално тук, у нас, не са. Тоест необходима е кампания, която среща избирателя с политически представители, за да се обсъдят наистина проблемите..."

В България интересът към участие в избори е един от най-слабите в Европа. Огромен проблем представлява апатията сред младите хора, добави политологът:


"В целия западен свят се наблюдава през последните години все по-сериозно отдръпване на избирателите от участие в изборите. Тоест криза на демокрацията, партиите не представляват интереса на гражданите, гражданите не се чувстват представлявани от тях...Но в България конкретно интересът към участие в изборите е един от слабите в Европа, огромен проблем е участието на младежите, което също е едно от най-ниските на нашия континент и е проблем, защото тези млади хора, които не гласуват сега, след няколко поредни избора започват да не гласуват по принцип."


Според политолога причина е липсата на интерес у младите към политиката изобщо, както и мисленето, че нищо не зависи от тях и изборите няма да доведат до никакъв резултат. Необходим е широк обществен дебат, в противен случай доверието ще продължи да пада и все по-малко хора ще отиват до урните. Чуйте повече в звуковия файл.Вижте още
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Невъзможно е БСП да работи с ГЕРБ

На 2 април ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Инна Иванова, ПП: Бъдещето на Северозапада зависи от инвестицията в младите

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05
Петър Петров

Петър Петров, "Възраждане": Нашата цел е самостоятелно управление, защото сме единствената българофилска партия

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Двудетният модел все още е идеал за българското семейство

Двудетният модел остава най-предпочитаният от хората в репродуктивна възраст у нас, сочи изследване на Националния статистически институт (НСИ). И през 2021 г. преобладаващата част от мъжете и жените смятат, че семейството трябва да има две деца- 63,3%. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато процентът е..

публикувано на 25.01.23 в 11:07

А сега накъде?

За пети пореден път в последните две години ще гласуваме за състав на Народно събрание. 48-ият парламент не успя да състави редовно правителство и партиите отново са в предизборен режим . С какви амбиции и послания тръгват към предстоящите предсрочни избори основните политически сили?         Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи последен опит..

публикувано на 24.01.23 в 13:27

Ще се съобрази ли Община Видин с възражения на граждани за ж.к. "Васил Левски"

Проект за регулация и застрояване на ж.к. "Васил Левски" във Видин предизвика недоволство сред граждани. Като граници територията на квартала е заключена между следните улици:  бул. "Панония", ул. "Широка",  ул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Акад. Стефан Младенов“. Точно до улица "Акад. Стефан Младенов" от години има обекти, които се..

публикувано на 23.01.23 в 16:11

Благово - селото без кражби и празни къщи

Село Благово се намира на 6 километра от Монтана. В близост е язовир „Огоста“, до който има асфалтов път. Селото е в състава на община Монтана. Първите заселници идват тук след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Първото му название е..

публикувано на 20.01.23 в 12:30