Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Важно ли е да гласуваме на местни избори

Снимка: Радио Видин Архив


На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението на взетите  решения.

Броени дни преди вота видинчани споделят, че да се гласува за местна власт е важно. Но мнозина добавят, че самите те все още не знаят дали ще упражнят правото си на глас на 27 октомври. Някои казват, че не са припознали своя кандидат, други не вярват, че с гласа си ще променят нещо. Все пак има и такива, за които няма съмнение, че това е пътят към по-доброто бъдеще:

"Важно е, но да има човек, който иска Видин да стане Видин, който беше... Младите хора не гласуват, нямат интерес, повече такива възрастни като нас... Всички кметове, които се избират не милеят за Видин, защото Видин пропадна...
Трудно е да избере човек, почти всички си дублират програмите. Лошото е, че всички обещават, никой не изпълнява. А дали ще гласувам, все още се чудя. Трябва да се гласува, въпреки че като гледам новините, информацията от различните партии, всички обещават, всичко ще направят, лошото е, че не правим рекапитулация накрая на мандата, за да видим, че ако изпълнят 1/4, е добре дошло...
Много е важно и по-важно е за кого. Защото ето спи народът, после пита защо ми е така...Ако искаме да не пропаднем съвсем, би трябвало всички да гласуват... И аз няма да ходя. Вече не е важно, защото както виждам, със смяната на всеки кмет е все едно и също, не става добро за живеене, за съжаление. Не смятам, че може да се промени нещо..."Гласуването на избори е един от начините избирателите да участват в управлението, обясни политологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова:


"Винаги е важно да се гласува, все пак това е право, от чието упражняване зависи начинът, по който желаем да се управляват нашите общини, нашата държава и дори Съюзът, от който сме част. Няма как да не гласуваме и да очакваме нашите интереси да бъдат представлявани, тоест по този начин ние изразяваме какво искаме и какво не искаме да се случи...Важно е да се упражни избор, независимо какъв, всеки сам решава за себе си дали да е за "по-малкото зло", дали го вижда като зло или като добро, но важно е да се изрази тази позиция, независимо по какъв начин. Това е нашето участие в процеса по управление на една държава, един от начините да се включим като общество. Конкретно за тези местни избори всяка една общност решава как да бъдат разпределяни нейните средства за следващите години и на кои хора да разчита, и на кои не... Българският Северозапад е един регион, в който има дълбоки проблеми и в който също ще има интерес към резултата от изборния процес. Възможно е да се очаква по-висока активност и поради по-високата ангажираност на самите участници в състезанието за местния вот, които поне по мои наблюдения показват сериозна ангажираност по места."


Решаваща ще бъде ролята на предизборната кампания, която провеждат участниците. Кампания само в интернет не може да се очаква да доведе до желания успех, обясни политологът:


"Непосредствено преди всеки избори интересът на избирателите леко се засилва, което най-вече е продиктувано от кампаниите, които провеждат партиите по места и от различни проблеми, които са забравени, а пък се повдигат непосредствено преди изборите в обществения дебат. Въпреки всичко тези избори не показват някакво изключение по отношение на самия интерес. Кампания единствено в интернет на този етап няма да има такъв успех, какъвто се очаква. Голяма част от всички жители на България и на Европа са постоянно в социалните мрежи, но и голяма част специално тук, у нас, не са. Тоест необходима е кампания, която среща избирателя с политически представители, за да се обсъдят наистина проблемите..."

В България интересът към участие в избори е един от най-слабите в Европа. Огромен проблем представлява апатията сред младите хора, добави политологът:


"В целия западен свят се наблюдава през последните години все по-сериозно отдръпване на избирателите от участие в изборите. Тоест криза на демокрацията, партиите не представляват интереса на гражданите, гражданите не се чувстват представлявани от тях...Но в България конкретно интересът към участие в изборите е един от слабите в Европа, огромен проблем е участието на младежите, което също е едно от най-ниските на нашия континент и е проблем, защото тези млади хора, които не гласуват сега, след няколко поредни избора започват да не гласуват по принцип."


Според политолога причина е липсата на интерес у младите към политиката изобщо, както и мисленето, че нищо не зависи от тях и изборите няма да доведат до никакъв резултат. Необходим е широк обществен дебат, в противен случай доверието ще продължи да пада и все по-малко хора ще отиват до урните. Чуйте повече в звуковия файл.Вижте още

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45

Ще бъдем ли по-добри?

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г. "Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да..

публикувано на 18.02.20 в 13:59

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16

Валя Берчева, кмет на Мизия: Формулата за успех на един кмет е диалог с хората, ясни правила и контрол

Тази сутрин в "Добро утро, кмете", се отправяме към Мизия, за да ви срещнем с местните хора, с новия кмет - младата и амбициозна дама Валя Берчева, с представителите на културните институции, с миналото и с днешното съвремие на града. Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г...

публикувано на 14.02.20 в 11:30

Разнообразие в световния ден на Радиото

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието" . За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за..

публикувано на 13.02.20 в 13:09