Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация


Станимир Ненов е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование - "pravatami.bg - разкодираните закони". Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни услуги, която "прави правната страна в живота достъпна и сигурна", както казва авторът и. За работата си Станимир е отличен с грамота "Джон Атанасов" за развитието на pravatami.bg като устойчив проект с голямо обществено значение от Росен Плевнелиев - четвъртият президент на Република България.

Мисията на проекта е повишаване на правната култура на обществото в България, казва Ненов. За него правният свят е начинът, по който се възприема и използва правото или законите от хората без правно образование и начинът, по който се случват правните услуги.

"Pravatami е мястото, на което на разбираем език хората могат да научат своите права от ежедневието - от това какво да правим, ако ни спре Пътна полиция, та през това как да регистрираме фирма, че стигаме чак до това как да напуснем работа или да уволним служител. Имаме над 800 статии - на разбираем език превеждаме законите. Сайтът е информационен. Реално след 2-3 години работа по него, хем осъзнахме, хем хората ни подсказаха, че само с информация не става. Нужен е инструмент за реализиране на тези права. Така създадохме Advokatami.bg - технологична компания, която ни спестява време както на нас, така и на адвокати и кантори. Съответно, знаете, спестеното време от адвоката води до по-ниски цени за крайния клиент. Хората могат да регистрират чрез този сайт фирма, да променят името на сдружението, да назначат управител, да регистрират търговска марка, да си свалят или поръчат договор, да си направят пълномощно и да си намерят адвокат. Имаме услуги за бизнеса, за личен план".

По данни на Ненов месечно на сайта справки правят по около 200 хил. потребители.

"В момента съм на 31 години. Когато стартирах Pravatami, аз бях втори курс. Зароди се органично, от само себе си - моите приятели ми задаваха елементарни въпроси - как да си прекратят договора за наем и подобни неща от ежедневието. Сайтът е отговор за всички хора, за онези, които имат нужда - чрез съвременен канал като web и social media достигаме до голяма група хора. 7 години вече сме съсредоточени над това, правим го с желание и сърце. Като мисия е".

21 век е времето на технологиите. Advokatami е пример за развитието във времето, защото акцентира върху еволюцията на правните услуги. В правната индустрия все още липсват достатъчно добри иновации, които да направят живота на адвокати и клиенти по-лесен, споделя Ненов.

"Удобство. Спестява време, спестява пари. Качеството е по-високо, смея да твърдя. Технологиите повишават качеството на процесите. Ето, вие от Видин с няколко натискания на бутона може да си регистрирате фирма, а времето, което ще отделите, е минимално".

Влизайки в сайта Pravatami.bg ще забележим менюто "Намери адвокат". 

"Това е партньорството между двете платформи - така става пренасочването към Advokatami, където можеш да си пуснеш казуса. Разглеждаме го, за да преценим кой е точният адвокат от нашата мрежа, на когото да го изпратим. Той се ангажира с консултация и оферта, ако пък те устройва - можеш да го наемеш".

Младият екип на Станимир Ненов не представлява правна кантора или заместник на такава. "Технологизираме" адвокатите, защото светът се нуждае от повишаване на гражданското самосъзнание, анализира Станимир:

Екипът на двете платформи"Цялата тази дейност носи удоволетворение. Стартът на втория сайт беше труден, въпреки че вече бяхме познати от първия. Пет години по-късно имаме компания, която изкарва пари, плаща заплати на хора. В началото на тази година си позволихме да разшириме услугата в нов пазар - вече сме и в Сингапур. И там хората, пък и бизнесът, могат да намират адвокати чрез нас. Ключовите хора в екипа са на по 29-30-годишна възраст, някои дори на по 26-7-8. Млада група сме. На нас това ни е мисията - да повишаваме гражданското самосъзнание, повишавайки правната култура. Ние не се конкурираме с никого".

Непрестанно се стараем връзката клиент – адвокат да се случава при страхотно потребителко изживяване и перфектно обслужване, казва още създателят на pravatami.

"Важно е да си наясно в каква ситуация се намираш. Днес има проблем по тази ос клиент-адвокат. Получава се асиметрия на информацията. Юристът е добре запознат с правния свят, докато обикновеният човек не. Не искаме доминантност от едната страна, а да изравним позициите. Връзката клиент-адвокат трябва да е истинска, равнопоставена. Така променяме заобикалящия, нагайки стандарти за работа".

Година от живота си Станимир Ненов прекарва в Сан Франциско, САЩ, за да търси нови възможности за развиването на двете платформи. 

"Насетне на Изток. Вече сме в Сингапур, след това в Индонезия. Развиваме се в България също така. Набелязали сме Тайланд и Виетнам, но решението предстои. Доволни сме, защото вършим работата така, както си го представяхме".

Често когато българските граждани искат да защитат правата си, те са изправени пред редицата бюрократичи тежести, сред които и нелеката задача по намиране на подходящ адвокат. Не всеки адвокат е подходящ за конкретен казус, напомнят от pravatami.bg.


Вижте още

В "Музикална зона" на 05 дакември 2019 слушаме басиста Ейбрахам Лабориел

Ейбрахам Лабориел е мексиканско – американски бас китарист, сред най-записваните басисти за десетилетия наред. Списание "Гитар плейър"   го нарича "най-значителният студиен басист на нашето съвремие". Според изданието той е сред стоте най-големи бас инструменталисти на всички времена. Участва в албумите на много световни изпълнители, в..

публикувано на 05.12.19 в 09:00

Постите- пречистване на душа и тяло

Постът. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства - с цел да пречистим тялото си отвън и отвътре, да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за култивиране на духовни ценности.  Ако погледнем календара, постите заемат повече от половината година, а именно - около 200 дни.  В Българската православна..

публикувано на 04.12.19 в 16:30

Постижим ли е температурният комфорт в класните стаи

През последните дни времето застудя и постави въпроса осигурени ли са оптимални температури в кланите стаи във Видинско. Гимназията с преподаване на чужди "Йордан Радичков" изпитваше сериозни затруднения с постигането на температурен комфорт през предходните години. След ремонт на парната инсталация и саниране на сградата, тази зима обстановката е..

публикувано на 04.12.19 в 14:02

Изложба и ателиета за 65-годишнината на библиотеката във Враца

Навършват се 65 години от основаването на Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца. По този повод е организирана празнична програма, която напълно кореспондира с мотото на културната институция "Традицията среща модерното мислене", обясни директорът Силвия Врачовска: "Официалната програма на 4 декември започва от 11:00 часа  с поднасяне на..

публикувано на 04.12.19 в 09:05

Обществените сгради във Видин - достъпни или не съвсем

На 3 декември се отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Генералната асамблея на ООН го обявява за такъв през 1992 година. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, достъпът до..

публикувано на 03.12.19 в 17:09

Архитект от Видин отбелязва юбилей с изложба

Ретроспективна изложба "Построено-непостроено"  подреди  доц. д-р архитект Станчо Веков  във фоайето на Държавен архив - Видин. Експозицията  е по повод 45 години творческата дейност на архитекта и неговата - 70 годишнината . Тя  отразява творческия път на автора и неговите реализирани и нереализирани проекти и включва 43 табла с..

публикувано на 03.12.19 в 14:05

Кампания в подкрепа на възрастни хора в Берковица

Ежегодната кампания  "Сподели обяд с пенсионер в нужда",  в помощ на възрастните хора, на гражданската организация "Заедно за Берковица" вече е в ход . Със събраните дарения ще се купят хранителни продукти, които ще бъдат дарени на пенсионери в крайна нужда. Тази година организаторите на кампанията ще подкрепят повече хора и ще се опитат..

публикувано на 03.12.19 в 13:00