Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация


Станимир Ненов е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование - "pravatami.bg - разкодираните закони". Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни услуги, която "прави правната страна в живота достъпна и сигурна", както казва авторът и. За работата си Станимир е отличен с грамота "Джон Атанасов" за развитието на pravatami.bg като устойчив проект с голямо обществено значение от Росен Плевнелиев - четвъртият президент на Република България.

Мисията на проекта е повишаване на правната култура на обществото в България, казва Ненов. За него правният свят е начинът, по който се възприема и използва правото или законите от хората без правно образование и начинът, по който се случват правните услуги.

"Pravatami е мястото, на което на разбираем език хората могат да научат своите права от ежедневието - от това какво да правим, ако ни спре Пътна полиция, та през това как да регистрираме фирма, че стигаме чак до това как да напуснем работа или да уволним служител. Имаме над 800 статии - на разбираем език превеждаме законите. Сайтът е информационен. Реално след 2-3 години работа по него, хем осъзнахме, хем хората ни подсказаха, че само с информация не става. Нужен е инструмент за реализиране на тези права. Така създадохме Advokatami.bg - технологична компания, която ни спестява време както на нас, така и на адвокати и кантори. Съответно, знаете, спестеното време от адвоката води до по-ниски цени за крайния клиент. Хората могат да регистрират чрез този сайт фирма, да променят името на сдружението, да назначат управител, да регистрират търговска марка, да си свалят или поръчат договор, да си направят пълномощно и да си намерят адвокат. Имаме услуги за бизнеса, за личен план".

По данни на Ненов месечно на сайта справки правят по около 200 хил. потребители.

"В момента съм на 31 години. Когато стартирах Pravatami, аз бях втори курс. Зароди се органично, от само себе си - моите приятели ми задаваха елементарни въпроси - как да си прекратят договора за наем и подобни неща от ежедневието. Сайтът е отговор за всички хора, за онези, които имат нужда - чрез съвременен канал като web и social media достигаме до голяма група хора. 7 години вече сме съсредоточени над това, правим го с желание и сърце. Като мисия е".

21 век е времето на технологиите. Advokatami е пример за развитието във времето, защото акцентира върху еволюцията на правните услуги. В правната индустрия все още липсват достатъчно добри иновации, които да направят живота на адвокати и клиенти по-лесен, споделя Ненов.

"Удобство. Спестява време, спестява пари. Качеството е по-високо, смея да твърдя. Технологиите повишават качеството на процесите. Ето, вие от Видин с няколко натискания на бутона може да си регистрирате фирма, а времето, което ще отделите, е минимално".

Влизайки в сайта Pravatami.bg ще забележим менюто "Намери адвокат". 

"Това е партньорството между двете платформи - така става пренасочването към Advokatami, където можеш да си пуснеш казуса. Разглеждаме го, за да преценим кой е точният адвокат от нашата мрежа, на когото да го изпратим. Той се ангажира с консултация и оферта, ако пък те устройва - можеш да го наемеш".

Младият екип на Станимир Ненов не представлява правна кантора или заместник на такава. "Технологизираме" адвокатите, защото светът се нуждае от повишаване на гражданското самосъзнание, анализира Станимир:

Екипът на двете платформи"Цялата тази дейност носи удоволетворение. Стартът на втория сайт беше труден, въпреки че вече бяхме познати от първия. Пет години по-късно имаме компания, която изкарва пари, плаща заплати на хора. В началото на тази година си позволихме да разшириме услугата в нов пазар - вече сме и в Сингапур. И там хората, пък и бизнесът, могат да намират адвокати чрез нас. Ключовите хора в екипа са на по 29-30-годишна възраст, някои дори на по 26-7-8. Млада група сме. На нас това ни е мисията - да повишаваме гражданското самосъзнание, повишавайки правната култура. Ние не се конкурираме с никого".

Непрестанно се стараем връзката клиент – адвокат да се случава при страхотно потребителко изживяване и перфектно обслужване, казва още създателят на pravatami.

"Важно е да си наясно в каква ситуация се намираш. Днес има проблем по тази ос клиент-адвокат. Получава се асиметрия на информацията. Юристът е добре запознат с правния свят, докато обикновеният човек не. Не искаме доминантност от едната страна, а да изравним позициите. Връзката клиент-адвокат трябва да е истинска, равнопоставена. Така променяме заобикалящия, нагайки стандарти за работа".

Година от живота си Станимир Ненов прекарва в Сан Франциско, САЩ, за да търси нови възможности за развиването на двете платформи. 

"Насетне на Изток. Вече сме в Сингапур, след това в Индонезия. Развиваме се в България също така. Набелязали сме Тайланд и Виетнам, но решението предстои. Доволни сме, защото вършим работата така, както си го представяхме".

Често когато българските граждани искат да защитат правата си, те са изправени пред редицата бюрократичи тежести, сред които и нелеката задача по намиране на подходящ адвокат. Не всеки адвокат е подходящ за конкретен казус, напомнят от pravatami.bg.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25