Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация


Станимир Ненов е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование - "pravatami.bg - разкодираните закони". Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни услуги, която "прави правната страна в живота достъпна и сигурна", както казва авторът и. За работата си Станимир е отличен с грамота "Джон Атанасов" за развитието на pravatami.bg като устойчив проект с голямо обществено значение от Росен Плевнелиев - четвъртият президент на Република България.

Мисията на проекта е повишаване на правната култура на обществото в България, казва Ненов. За него правният свят е начинът, по който се възприема и използва правото или законите от хората без правно образование и начинът, по който се случват правните услуги.

"Pravatami е мястото, на което на разбираем език хората могат да научат своите права от ежедневието - от това какво да правим, ако ни спре Пътна полиция, та през това как да регистрираме фирма, че стигаме чак до това как да напуснем работа или да уволним служител. Имаме над 800 статии - на разбираем език превеждаме законите. Сайтът е информационен. Реално след 2-3 години работа по него, хем осъзнахме, хем хората ни подсказаха, че само с информация не става. Нужен е инструмент за реализиране на тези права. Така създадохме Advokatami.bg - технологична компания, която ни спестява време както на нас, така и на адвокати и кантори. Съответно, знаете, спестеното време от адвоката води до по-ниски цени за крайния клиент. Хората могат да регистрират чрез този сайт фирма, да променят името на сдружението, да назначат управител, да регистрират търговска марка, да си свалят или поръчат договор, да си направят пълномощно и да си намерят адвокат. Имаме услуги за бизнеса, за личен план".

По данни на Ненов месечно на сайта справки правят по около 200 хил. потребители.

"В момента съм на 31 години. Когато стартирах Pravatami, аз бях втори курс. Зароди се органично, от само себе си - моите приятели ми задаваха елементарни въпроси - как да си прекратят договора за наем и подобни неща от ежедневието. Сайтът е отговор за всички хора, за онези, които имат нужда - чрез съвременен канал като web и social media достигаме до голяма група хора. 7 години вече сме съсредоточени над това, правим го с желание и сърце. Като мисия е".

21 век е времето на технологиите. Advokatami е пример за развитието във времето, защото акцентира върху еволюцията на правните услуги. В правната индустрия все още липсват достатъчно добри иновации, които да направят живота на адвокати и клиенти по-лесен, споделя Ненов.

"Удобство. Спестява време, спестява пари. Качеството е по-високо, смея да твърдя. Технологиите повишават качеството на процесите. Ето, вие от Видин с няколко натискания на бутона може да си регистрирате фирма, а времето, което ще отделите, е минимално".

Влизайки в сайта Pravatami.bg ще забележим менюто "Намери адвокат". 

"Това е партньорството между двете платформи - така става пренасочването към Advokatami, където можеш да си пуснеш казуса. Разглеждаме го, за да преценим кой е точният адвокат от нашата мрежа, на когото да го изпратим. Той се ангажира с консултация и оферта, ако пък те устройва - можеш да го наемеш".

Младият екип на Станимир Ненов не представлява правна кантора или заместник на такава. "Технологизираме" адвокатите, защото светът се нуждае от повишаване на гражданското самосъзнание, анализира Станимир:

Екипът на двете платформи"Цялата тази дейност носи удоволетворение. Стартът на втория сайт беше труден, въпреки че вече бяхме познати от първия. Пет години по-късно имаме компания, която изкарва пари, плаща заплати на хора. В началото на тази година си позволихме да разшириме услугата в нов пазар - вече сме и в Сингапур. И там хората, пък и бизнесът, могат да намират адвокати чрез нас. Ключовите хора в екипа са на по 29-30-годишна възраст, някои дори на по 26-7-8. Млада група сме. На нас това ни е мисията - да повишаваме гражданското самосъзнание, повишавайки правната култура. Ние не се конкурираме с никого".

Непрестанно се стараем връзката клиент – адвокат да се случава при страхотно потребителко изживяване и перфектно обслужване, казва още създателят на pravatami.

"Важно е да си наясно в каква ситуация се намираш. Днес има проблем по тази ос клиент-адвокат. Получава се асиметрия на информацията. Юристът е добре запознат с правния свят, докато обикновеният човек не. Не искаме доминантност от едната страна, а да изравним позициите. Връзката клиент-адвокат трябва да е истинска, равнопоставена. Така променяме заобикалящия, нагайки стандарти за работа".

Година от живота си Станимир Ненов прекарва в Сан Франциско, САЩ, за да търси нови възможности за развиването на двете платформи. 

"Насетне на Изток. Вече сме в Сингапур, след това в Индонезия. Развиваме се в България също така. Набелязали сме Тайланд и Виетнам, но решението предстои. Доволни сме, защото вършим работата така, както си го представяхме".

Често когато българските граждани искат да защитат правата си, те са изправени пред редицата бюрократичи тежести, сред които и нелеката задача по намиране на подходящ адвокат. Не всеки адвокат е подходящ за конкретен казус, напомнят от pravatami.bg.


Вижте още

"Стани на две, спаси кутре"- с мисъл за кучетата без дом

Една история за доброто, което съществува даже и в трудни времена. Главен участник в нея са Ана Любенова и нейния син Ангел, който скоро става на 2 години. Ани обаче, вместо подаръци за  рождения ден на своя син, иска от гостите си парична сума- кой, колкото има да отдели. Сумата ще събере в полза на животните от видинското сдружение..

публикувано на 05.06.20 в 16:56

Големите кучета в градски условия

Как да отглеждаме и дресираме кучетата си в градска среда, за да не са агресивни? За това говорим в "97 лапи и 1 опашка". Със съвети ще ни помогне Вартан Папикян от Видин, който е собственик на кучето Кан, което е порода Кане Корсо. Поводът- зачестилите случай на нападнати хора и деца от агресивни кучета.  Кан е на 3,5 години и..

публикувано на 05.06.20 в 16:05

Фейсбукгрупа в Колзодуй подава ръка на възрастни и на хора, които се нуждаят от помощ

Темите в "Заедно" на 5 юни 2020 година: *Възрастни хора, самотни родители с деца до 12 години, както и поставени под домашна карантина, заради Cоvid-19 от община Видин могат да се възползват от нова социална услуга. Средствата са по европейска програма. *Група във фейсбук в община Козлодуй обединява хора, които помагат на..

публикувано на 05.06.20 в 16:00

Жителите на Ново село бавят регистрацията на домашните си животни

Само десетина човека са подали заявления в Информационния център на Община Ново село, за да регистрират своите домашни животни съгласно новите изисквания на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Непосредствено преди въвеждането на карантината в България в заседателната зала на Общинския съвет се проведе среща със собственици на домашни..

публикувано на 05.06.20 в 10:00

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата  кампанията на УНИЦЕФ.  Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България :  "Въпреки всички положени усилия до този..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Пренастроихте ли телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия?

За проблем с телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия сигнализира слушателка на Радио ВИДИН. От миналата събота Марияна Милетиева от Монтана и нейни приятели с декодери от Бойчиновци и Охрид, не могат да гледат телевизия, защото няма сигнал.   "От Монтана съм, имам къща в Сливовик, в Медковец, и там преди години..

публикувано на 04.06.20 в 15:07

Кои са фразите, които могат да "подпалят" нервите на майките за секунда

Темата е от категорията "Женско царство", но моля мъжката част да не бъде много критична към нас- жените.  Знаете, че понякога ни се иска да си се оплачем, макар че вие ни обичате и такива.  Сигурна съм, че всяка млада майка като мен, има фраза, която може да й "подпали нервите" за части от секундата. Без значение дали е от роднини, близки и..

публикувано на 04.06.20 в 15:00