Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация


Станимир Ненов е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование - "pravatami.bg - разкодираните закони". Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни услуги, която "прави правната страна в живота достъпна и сигурна", както казва авторът и. За работата си Станимир е отличен с грамота "Джон Атанасов" за развитието на pravatami.bg като устойчив проект с голямо обществено значение от Росен Плевнелиев - четвъртият президент на Република България.

Мисията на проекта е повишаване на правната култура на обществото в България, казва Ненов. За него правният свят е начинът, по който се възприема и използва правото или законите от хората без правно образование и начинът, по който се случват правните услуги.

"Pravatami е мястото, на което на разбираем език хората могат да научат своите права от ежедневието - от това какво да правим, ако ни спре Пътна полиция, та през това как да регистрираме фирма, че стигаме чак до това как да напуснем работа или да уволним служител. Имаме над 800 статии - на разбираем език превеждаме законите. Сайтът е информационен. Реално след 2-3 години работа по него, хем осъзнахме, хем хората ни подсказаха, че само с информация не става. Нужен е инструмент за реализиране на тези права. Така създадохме Advokatami.bg - технологична компания, която ни спестява време както на нас, така и на адвокати и кантори. Съответно, знаете, спестеното време от адвоката води до по-ниски цени за крайния клиент. Хората могат да регистрират чрез този сайт фирма, да променят името на сдружението, да назначат управител, да регистрират търговска марка, да си свалят или поръчат договор, да си направят пълномощно и да си намерят адвокат. Имаме услуги за бизнеса, за личен план".

По данни на Ненов месечно на сайта справки правят по около 200 хил. потребители.

"В момента съм на 31 години. Когато стартирах Pravatami, аз бях втори курс. Зароди се органично, от само себе си - моите приятели ми задаваха елементарни въпроси - как да си прекратят договора за наем и подобни неща от ежедневието. Сайтът е отговор за всички хора, за онези, които имат нужда - чрез съвременен канал като web и social media достигаме до голяма група хора. 7 години вече сме съсредоточени над това, правим го с желание и сърце. Като мисия е".

21 век е времето на технологиите. Advokatami е пример за развитието във времето, защото акцентира върху еволюцията на правните услуги. В правната индустрия все още липсват достатъчно добри иновации, които да направят живота на адвокати и клиенти по-лесен, споделя Ненов.

"Удобство. Спестява време, спестява пари. Качеството е по-високо, смея да твърдя. Технологиите повишават качеството на процесите. Ето, вие от Видин с няколко натискания на бутона може да си регистрирате фирма, а времето, което ще отделите, е минимално".

Влизайки в сайта Pravatami.bg ще забележим менюто "Намери адвокат". 

"Това е партньорството между двете платформи - така става пренасочването към Advokatami, където можеш да си пуснеш казуса. Разглеждаме го, за да преценим кой е точният адвокат от нашата мрежа, на когото да го изпратим. Той се ангажира с консултация и оферта, ако пък те устройва - можеш да го наемеш".

Младият екип на Станимир Ненов не представлява правна кантора или заместник на такава. "Технологизираме" адвокатите, защото светът се нуждае от повишаване на гражданското самосъзнание, анализира Станимир:

Екипът на двете платформи"Цялата тази дейност носи удоволетворение. Стартът на втория сайт беше труден, въпреки че вече бяхме познати от първия. Пет години по-късно имаме компания, която изкарва пари, плаща заплати на хора. В началото на тази година си позволихме да разшириме услугата в нов пазар - вече сме и в Сингапур. И там хората, пък и бизнесът, могат да намират адвокати чрез нас. Ключовите хора в екипа са на по 29-30-годишна възраст, някои дори на по 26-7-8. Млада група сме. На нас това ни е мисията - да повишаваме гражданското самосъзнание, повишавайки правната култура. Ние не се конкурираме с никого".

Непрестанно се стараем връзката клиент – адвокат да се случава при страхотно потребителко изживяване и перфектно обслужване, казва още създателят на pravatami.

"Важно е да си наясно в каква ситуация се намираш. Днес има проблем по тази ос клиент-адвокат. Получава се асиметрия на информацията. Юристът е добре запознат с правния свят, докато обикновеният човек не. Не искаме доминантност от едната страна, а да изравним позициите. Връзката клиент-адвокат трябва да е истинска, равнопоставена. Така променяме заобикалящия, нагайки стандарти за работа".

Година от живота си Станимир Ненов прекарва в Сан Франциско, САЩ, за да търси нови възможности за развиването на двете платформи. 

"Насетне на Изток. Вече сме в Сингапур, след това в Индонезия. Развиваме се в България също така. Набелязали сме Тайланд и Виетнам, но решението предстои. Доволни сме, защото вършим работата така, както си го представяхме".

Често когато българските граждани искат да защитат правата си, те са изправени пред редицата бюрократичи тежести, сред които и нелеката задача по намиране на подходящ адвокат. Не всеки адвокат е подходящ за конкретен казус, напомнят от pravatami.bg.


Вижте още

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41

Духоносци и духоборци

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 20.06.21 в 08:00
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33
Детски празник в Ново село

Ново село се завръща към обичайния ритъм на живот през лятото

Първо на дунавския плаж заработиха двете караванки, които привличат вечер млади хора и гости на селото. Нивото на реката е още високо, температурата на водата е още ниска, но е приятно вечер да изпиеш чаша новоселско вино с приятели, докато корабите минават  край теб. На 3 юли се открива сезонът на летните неделни хорá. Тази година ще бъдат в събота...

публикувано на 18.06.21 в 11:30

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45