Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Къде намира приложение статистиката

Снимка: Радио ВИДИН

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката "статистика" за вземане на правилни решения, от които толкова много се нуждае човечеството. 


С какво се занимава статистиката?


"Отчитат някакви стойности- разходи, цени. Имаше преброяване на населението. Аз съм участвала, сега не знам кога ще бъде... Кой каква телевизия гледа, кой какво посещава, каква е активността на населението. Статистика има за всичко...Разбира се, че има полза. Човек трябва да знае много неща... събира информация колко са възрастните, колко са младите, колко са безработните, колко работещите. Щом я има като организация, има полза...", обясниха видинчани."Статистическите данни, които произвеждаме, са за всички. Те служат както на управляващите, така и на бизнеса- за планиране и отчитане на резултати. Необходими са на общините- за анализиране на демографската и икономическа среда. Да се планира транспортът, учебният процес. НСИ през настоящата година трябва да проведе 270 статистически изследвания. И в програмата ни за 2019 година са включени 23 нови изследвания. Данните, които събираме, се отнасят за живота на хората, бизнеса, за социално- икономическия живот в страната", каза в студиото на Радио ВИДИН Цветан Цветков- началник на отдел "Статистически изследвания"- Видин.Предстои преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година. Това е най-мащабното статистическо изследване, провежда се на 10 години, регламентирано с отделен закон:"За предстоящото преброяване ние работим повече от 2 години, а имаме още 1 година до началото му. Колегите от Евростат са подготвили общите европейски регламенти още по-рано. Във всички европейски държави предстои преброяване на населението пред 2021 година. Това ще е 18-тото преброяване и то ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 година. Отново ще имаме онлайн преброяване, то ще продължи от 22 до 31 януари, а след това преброители ще преброяват тези, които нямат желание или възможност да се преброят онлайн."Българите в чужбина ще бъдат преброявани в страните, в които живеят постоянно.  

доц. д-р Мариян Милев, личен архивМариян Милев е доцент по приложна математика, доктор по вероятности и статистика от университета Тренто в Италия. "Вероятности" и "статистика" е дял от математиката, по нестандартни са и представляват трудност за студентите, вече и за учениците, защото се изучават и в училище. Защо статистиката навлиза в училище?

"Математиката да стане по- занимателна и да имат практически умения в живота. Чрез нея се описват много величини- средно аритметично, процеси, които са случайни, защото повечето неща в живота са случайни, т.е. имат случаен характер, не са детерминирани. И това, което се учи по математика, е за детерминирани процеси. Докато повечето неща в живота са с вероятностен изход. Като почнете, като хвърлите една монета три пъти, каква е вероятността да имате ези и много други неща- прираст, смъртност, в земеделието, в медицината, във всяка една наука се използва статистика за описание и затова вече навлиза в училище", заяви доц. д-р Мариян Милев.БГНЕССтатистиката е математическа дисциплина и изучава събирането, систематизирането и класифицирането на информация чрез методите на анализ на тези емпирични данни, които се събират, използвайки теорията на вероятностите и също разпределенията, които следват. Какво приложение има статистиката за икономиката?"Статистиката е много важна за икономиката, защото на база на статистиката се правят иконометричните модели, в които съответно се проиграват различни сценарии- вероятностни и такива, които са свързани с исторически данни, за да може да се направи прогноза за някакво бъдещо развитие. Статистиката служи освен за икономическата наука, също и като основа за взимането на решения от примерно, политиците и от тези, които управляват съответно държавите и икономиките на държавите, за да се изработят съответните политики. Т.е. в днешно време демократичните общества не могат да функционират правилно без една основна, надеждна и обективна статистика", каза икономистът Румен Гълъбинов.Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25