Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Физическата активност на учениците обсъдиха във Видин

3
Снимка: Владимир Недев

Ползите от физическата активност в детска възраст обсъдиха на кръгла маса преподаватели по физическо възпитание и специалисти от регионалната здравна инспекция във Видин. Събитието под мотото "Движението е здраве, сила и добро настроение" е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания, един от рисковите фактори за които е ниската физическа активност. Това обясни главният експерт в дирекция "Обществено здраве" на институцията д-р Марияна Чавдарова:



"Основно те се причиняват от тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа активност и злоупотреба с алкохол. Статистиката показва, че във Видинска област сърдечно-съдовите заболявалия са водещи както като заболявания, така и като смъртност. Освен това възрастта на тези заболявания значително се понижава. Не малък е процентът на децата с високо кървно налягане, което е много сериозен проблем. А преди високото кръвно налягане е затлъстяването. За да се стигне до затлъстяването, причината са нездравословното хранене и физическата активност. Виждате какъв порочен кръг се образува, на който ние всички можем да въздействаме и да не се стига до тези сериозни последици за здравето на децата и на всички."



Д-р Чавдарова изнесе статистически данни за физическата активност в учебните заведения в Европа:



"По данни на Световната здравна организация нивото на физическа активност при 2/3 от населението над 15-годишна възраст в страните от ЕС е под препоръчителното. Според експертни оценки над 60% от хората в света не са физически активни в степен, която би могла да бъде полезна за тяхното здраве. Особено обезпокоително е, че физическата активност и физическата подготовка намаляват в училищата..."



Физически активните деца имат много по-добри постижения в училище и в живота, добави експертът и призова часовете по физическо възпитание и спорт да не се пренебрегват. 



От своя страна преподаватели обясниха каква е физическата подготовка в училищата във Видинска област:



"Ние сме специалисти от 5 до 12 клас и часовете се водят системно, няма замяна на един час с друг, децата участват. Специално в нашето училище имаме и богат спортен календар, почти всеки месец се провеждат спортни мероприятия..., обясни Венера Младенова от училище "Св. Св. Крили и Методий" Видин.



Цветомир Цветанов от училище "Васил Левски" в Кула обясни, че освен движението е важно и храненето на децата:


"Храненето е много важно нещо. На едно дете час, час и половина спорт са му достатъчни. Но като изяде един хамбургер, един чипс и изпие една кола, ефектът от този активен спорт не е толкова осезаем. Ние се опитваме да им повлияем, но тези неща са свързани с възпитанието, което получават вкъщи."



В училище "Христо Ботев" Арчар също много се спортува. За да са интересни заниманията за малките ученици, за тях се избират подходящи игри,  обясни преподавателят Гацка Дочева:



"При малките деца основно са игрите с лекоатлетически и гимнастически характер, а това винаги е приятно, особено щафетните игри, които се приемат от малките с голям ентусиазъм."



Направена промяна в Наредбата за оценка на седмичните разписания на училищата, с която е отпаднало изискването часовете по физическо възпитание да имат точно определено място в учебната програма. Така училищните ръководства ще могат да заложат часовете така, че да се избегне струпването на няколко класа по едно и също време. Всички проблеми, поставени от учителите, ще бъдат дискутирани на национална среща по програмата за превенция на хроничните незаразни заболявания, на която ще се търси и решение на всеки от тях.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30