Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кооперация "Единство" в Комощица- с грижа за хората

Снимка: Радио ВИДИН


Имат ли място кооперациите у нас или това е отживелица и лош спомен от миналото? Как една кооперация успява от 27 години да приобщи хората и да се грижи не само за собствения си интерес, а за доброто стопанисване на земята, която им се отплаща добре? 

"Единство" - така се нарича земеделската кооперация в монтанското село Комощица. Вероятно в името се съдържа и смисъла на съществуването й. Защото хората там са единни- и тези, които я управляват и тези, които членуват в кооперацията- всички те са дълбоко свързани със земята си. Земята, към която през годините имаше апетити от кого ли не, но хората в Комощица не се поддадоха и останаха в кооперацията. 

От няколко години неин председател е Даниел Димитров. Иначе кооперацията съществува от 1992 година, без прекъсване:
 
"Само в началото е имало малка част от хората, които още по времето на ТКЗС-то са били наследници на хора с повече земя, опитаха се да се пробват като частни земеделци, но видяха, че кооперацията се развива добре, хвали се с добри добиви, земята се гледа както трябва, а техните площи вече бяха заприличали на джунгла и лека-полека, се отказаха и си вкараха и те земята в кооперацията."Добра рента- 70 лева на декар, част от дяловия капитал като дивиденти в края на всяка година, 50 лева за член-кооператорите в пенсионна възраст за Коледа, еднократна помощ за нуждаещи се от лечение хора... Все плюсове, които дава членството в кооперация "Единство". Тя е една от малкото, запазили се през годините, за разлика от десетките разрушени. Според  Даниел Димитров, всичко е въпрос на добро управление: 

"На територията на Монтана не сме повече от пет кооперации, от които ние се развиваме най-добре...В другите села най-вероятно кооперациите не са добре управлявани от достатъчно квалифициран екип, който да си организира така нещата, че да я запази за дълги години, да я накара да се развива добре като структура... Наистина, трудна е за управление, защото върховен ръководен орган е Общото събрание, от него се вземат решенията, Общото събрание делегира права на Управителния съвет... Няма еднолично разпореждане със собствеността, там, където са се опитали да направят така, те са разрушили кооперациите- има не малко примери..."

Работа за благото на хората- това е мотото на ръководството на земеделска кооперация "Единство". От няколко години се занимават и със животновъдство, стопанисват, и то добре, земята на селото, въпреки че през годините размерът на обработваните площи да е намалял. Причините, според председателя Даниел Димитров, са различни:

"В началото земята ни беше около 31 хиляди декара- преди десетина години, но в последните години пазара на земеделска земя е много жесток, цените много се покачиха, дали заради субсидиите, или амбициите на много хора станаха големи и арендатори, които не си знаят парите, страшно много покачиха цената на декар. В момента 10-15-20 декара могат да се закупят за 1200, дори за 1500 лева на декар." 

Сега в кооперацията се гледат 28 хиляди декара, които се засяват с пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица, люцерна за животните- близо 700 глави - овце и крави. Животните са под селекция, кооперацията членува в Развъдната асоциация, която поддържа генофонда на стадата. Получават допълнителни субсидии за млечните крави и за овцете, които според Даниел Димитров са крайно недостатъчни. 

Въпреки трудностите, кооперацията не само че оцелява през годините, но и постига успехи. С европейско финансиране са успели да подменят и машинния парк, най-старите машини, които използват, са 5-6- годишни. И хората, които ги обслужват, са обучени да посрещат предизвикателствата на новите технологии. 

Около 800 души живеят в селото, а 85 от тях са заети в кооперацията. В кампаниите се наема и допълнителна работна ръка. Даниел Димитров е убеден, че благодарение на кооперацията, селото е живо. Не са за подценяване и добрите заплати, които задържат младите. Подсигуряват и стипендии за тези, които искат да се изучат, след което да се върнат- така, както той навремето- бил е стипендиант на кооперацията, завършил е Русенския университет, след което се е върнал, за да работи. Работи усилено, без почивен ден, и без възможност за почивки на екзотични места, това обаче не му тежи, защото за него има много по-важни неща: 

"Моята кола е на почти 20 години, не съм обиколил екзотичните страни като повечето арендатори... Мисля, че по-важно е да се знае, че ние сме тук и не мислим никому лошото, напротив- мислим за повече хора, не само за себе си. Ние работим за благото на цялото село и на всички член-кооператори, не само за наша облага. Това, мисля, е достойно за уважение!" 
........
С промени в Наредбата за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти се регламентира броят на прасетата, които могат да се отглеждат в личните стопанства, и изискванията към фермите. Мерките са свързани със спазване на една култура на отглеждане и лична хигиена, а в личните стопанства, където се отглеждат прасета, хората трябва да имат отделно облекло, както и да дезинфекцират обувките си преди влизане, трябва да има и постоянен приток на вода. Стопаните, отглеждащи животни за лични нужди, трябва да намалят стадата си до максимум 2 говеда, до 10 овце и/или кози. Редуцира се и броя на свинете, отглеждани за лични нужди - от пет на три свине за угояване.  Допустимо е да се отглеждат в лично стопанство до два броя еднокопитни, десет възрастни зайци; петдесет възрастни птици; сто бройлера или подрастващи птици, ;  пет пчелни семейства. Всички животновъдни обекти трябва да отговарят на изискването да имат обособено място за съхранение и обеззаразяване на тор. Тези изисквания залягат в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Предложени са допълнителни изисквания още и за животновъдни обекти за птици, свине и люпилни за птици. Въвежда се специално понятие при свиневъдните обекти - "фамилна ферма", която е животновъден обект с въведени мерки за биосигурност за отглеждане до 15 броя възрастни свине и приплодите им, но не повече от 200 броя свине общо. Предлагат се и нови изисквания за пасищата за отглеждане на едри и/или дребни преживни животни. 
Проектът на наредбата е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството на земеделието, срокът е до 15.11.2019 г.

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30