Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 октомври 2019 година

Снимка: Светослав Цветанов

Тържествена проверка-заря ще се проведе на площад "Бдинци" във Видин. Тя е част от програмата за отбелязване на Духовния празник на града- Димитровден. Участие ще вземе Военно формирование -Враца, началото е от 19:30 часа.  В навечерието на празника видинчани си пожелаха повече радост, хубави поводи, които да ги събират, развитие и по-добри дни. На 26 октомври - Димитровден, от 9:00 ч., в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" ще започне тържествената света литургия. 


В 24:00 часа днес ще бъде закрита предизборната кампания за вота за кметове и общински съветници. Събота е ден за размисъл, а на 27 октомври над 6,2 млн. избиратели ще могат да упражнят правото си на глас. Общият брой на кандидатите за кметове и общински съветници е близо 36 300. Над 360 са сигналите за нарушения в изборното законодателство досега. 11 души са задържани заради обвинения за купуване на гласове и нарушения на закона.


Валентин Вълчев е назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на община Мездра със заповед на областния управител Малина Николова. Той ще ръководи община Мездра до полагането на клетва от новоизбрания кмет.


Ловът ще бъде забранен в деня на изборите- 27 октомври, и в деня на балотажа- 3 ноември. Това е посочено в Заповед на директора на Изпълнителната агенция по горите, каза Владислав Антонов, ръководител на ловно-рибарско дружество  "Миджур"- село Чупрене. За съботите има утвърдени графици. Ловците знаят за забраната. Такава е практика по време на избори. Забраната не важи за ловните излети по линията на организирания ловен туризъм


Орална ваксинация на дивите хищници срещу бяс започва Българска агенция по безопасност на храните. Видин, Монтана и Враца също са включени в областите на които ще бъдат разпръснати примамките. Няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците.


Окръжният съд - Монтана наложи най-тежката мярка за неотклонение- "Задържане под стража" на 55-годишен мъж, обвинен за палеж на автомобил, вследствие на който избухва взрив, застрашил живота на хора в жилищен блок в Монтана. Мотивите на съда са, че ако бъде оставен на свобода, може да се укрие и да извърши друго престъпление.


Нови автобуси заменят маршрутките във Враца, а линията в квартал „Бистрец“ ще бъде с удължен маршрут. От днес на мястото на маршрутки №2 и №50 ще се движи един от новите автобуси на "Тролейбусен транспорт". Линия №9 ще замени досегашните №2 и №50. Ще бъдат раздавани брошури с разписанието на линия №9.


Изплатени са средствата на лечебните заведения в област Видин за извършената от тях дейност през месец септември 2019-та година, съобщават от Районната здравноосигурителна каса. Преведени са дължимите суми за здравноосигурителни плащания на двете многопрофилни болници за активно лечение на територията на областта в общ размер – 609 475лв.


Завърши и вторият курс по начална компютърна грамотност за пенсионери, който се проведе в читалище "Земеделец-1874" Ново село. В продължение на 40 учебни часа възрастните хора се обучаваха безплатно да работят с компютри и лаптопи, с таблети и смартфони.


Любомир Илиев, секретар на Народно читалище "Цвят 1870" - Видин, направи дарение от документи, свързани с историята на читалището и на Трети пехотен бдински полк. Целта е да бъде запазена паметта на Видин и е хубаво всеки, който има възможност, да направи това, каза в навечерието на празника на Видин- Димитровден, дарителят.


Новото пиано, дарено от онлайн платформата "Приятели, помагайте!", вече е във Видин. Това обясни създателят на платформата - Лео Кадели. Повод за дарението е молба за помощ, изпратена до него по правилата на платформата.Организацията стана доста популярна през последните години с даренията , които прави в цялата страна.


Стартираха обученията по проект „Тийнейджъри в библиотеката” в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. В продължение на 6 седмици ще се проведат обучения в четирите зони - „Млад автор“ - академия за творческо писане и читателски клуб, „Астрономия за начинаещи“ - обучение за необятния Космос, „Hi-tech“ - изграждане на дигитални умения, първи стъпки в програмирането и „The Lab“ - време за креативност, вдъхновение и тестване на нови технологични чудеса - дрон, соларни роботи.


Презентация за живота и дейността на Михалаки Георгиев бе изнесена днес във видинската библиотека. Пред близо 100 ученици от Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев” бяха представени по-важни дати от живота на общественика и интересни факти, свързани с неговата дейност, първите му публикации, както и информация за дейността му като дипломатически представител във Виена и Белград.


Победителят в Регионалния конкурс за есе "Светът на Йордан Радичков" е Лилия Атанасова от 9 клас на Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов"-Берковица. С есето на Лилия беше открита и Регионалната краеведска конференция "Литературата на Невероятния северозапад', организирана от Регионална библиотека "Гео Милев"-Монтана


Откриват обновената сграда на читалище "Напредък" в село Търнава след ремонт. Ремонтът е на стойност 384 000 лева.Проявите започват тази вечер, от 18:00 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05