Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От ЦЕРН до класната стая

3
Снимка: личен архив


В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН говорим за ЦЕРН (Европейски център за изследвания в областта на физиката на елементарните частици), който се намира в Женева, Швейцария. И ако мислите, че това е център, който е секретен и до него обикновените хора нямат достъп,  лъжете се. Оказва се, че много преподаватели и ученици от цял свят, вече от години посещават ЦЕРН по специални образователни програми.

По една от програмите- Националната учителска програма, на обучение в ЦЕРН бе и Димитринка Георгиева. Тя преподава информационни технолгии в ПЕГ "Йоан Екзарх" Враца. За нея престоят в ЦЕРН надминава всичките й очаквания. 

Обучителната програма  е организирана от МОН и образователния офис на ЦЕРН.

"Целта на програмата е максимален брой учители да минат през тази програма. Обучението е доста натоварено. Води се от известни учени. Четяха ни лекции на разбираем език и ни показваха с какво основно се занимават в ЦЕРН. Посетихме контролния център на международната космическа станция. ..За нас беше най-интересен дейта център за информатиците. Там се съхраняват огромни количества информация."

Освен с откритията в областта на физиката, ЦЕРН се прославя с това, че зад стените му е предложен хипертекстовият проект Световната мрежа. На 30 април 1993 г., ЦЕРН обявява, че Световната мрежа ще бъде свободна за всички ползватели. Още до създаването на Световната мрежа в началото на 1980-те години ЦЕРН става пионер в използването на интернет технологията в Европа. В края на 1990-те години ЦЕРН става център за развитие на новата компютърна мрежова технология Grid. ЦЕРН се присъединява към разработките на мрежата GRID, решавайки, че подобна система ще помогне да се съхрани и оперативно да се обработва огромен поток данни.

"В момента се търси какво запълва 96% от пространството около нас. Това, което учените изследват, е само 4-5 %. Очакванията ни бяха надхвърлени многократно. Мащабите на това, което виждаш, надхвърлят нормалните представи... Различни мащаби на инженерната мисъл. Това е много, много повече от това, което очаква човек…"

Фабрика за антиматерия и едва 4% са познанията на учените за обкръжаващия ни свят. Останалите 96% са неизследвани и непознати за науката. В момента учените работят върху хипотезата за възникването на света след Големия взрив  - добавя Димитринка Георгиева:

"Основната цел на експериментите е да се доказват хипотези. Доказана е част от станд теория за възникване на Вселената. В същото време се създават нови технологии, които се използват успешно в медицината. …Една от идеите на тази програма е да предадем знанията на децата, да им повишим интереса към природоматематическите и инженерните дисциплини…В ЦЕРН всичко е достъпно. Голяма част от нещата могат да се гледат онлайн. Това ни променя като учители…"

Повечето неща, които се случват в ЦЕРН, са достъпни и могат да се гледат онлайн, учените с респект и уважение  общуват с учителите и им предават знания, които те от своя страна да предадат на своите ученици.


Галерия

Вижте още

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири следствие на очакваното снеготопене и валежи, съобщават от МЗХ. Предприети са спешни мерки за осигуряването на свободни обеми. "Язовирите на Напоителни системи на територията на страната в момента разполагат с необходимия ретензионен обем за поемане на високи вълни. В настоящия момент средният..

публикувано на 14.04.21 в 16:15

Книга за времето, когато въздухът ухаеше на изкуство

Излезе от печат книгата "Толкова някога и след това" на известния скулптор и почетен гражданин на Монтана Теодоси Антонов. Книгата е своеобразна хроника на живота в Националното училище за изящни изкуства и Националната художествена академия в края на 50-те години на миналия век. Герои в нея са известни български творци, с които Теодоси Антонов първо..

публикувано на 14.04.21 в 16:05

Ролята на мобилните приложения в борбата с COVID-19

Където и да отидете, телефонът е винаги с вас. А в него се съхранява огромен обем лични данни. И така, какво ще кажете, ако смартфонът ви се проследява от приложение, чиято цел е забавяне на разпространението на COVID-19? В момента се разработват повече от десет подобни приложения в Европа. Приложения, които може да ви предупреждават да спазвате..

публикувано на 14.04.21 в 10:30
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30
Едуард Тодоров и Радина Кирилова, ученичка в 11 клас в ГПЧЕ

Ученичка от Видин получи лаптоп за постиженията си

Радина Кирилова от Видин получи лаптоп в подкрепа на своите многобройни успехи в училище. Постиженията на ученичката от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" са забелязани от Едуард Тодоров , видинчанин, който прави подобни дарения на видински ученици, които се представят отлично в различни олимпиади и състезания. А конкретният п овод за тази награда е..

публикувано на 13.04.21 в 13:05