Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се отразят новите осигуровки на самоосигуряващите се

Снимка: Радио Видин

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица да се увеличи от 560 лева на 610 лева, предвижда бюджетът на държавното обществено осигуряване, приет от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Увеличава се и минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители- от 400 лева на 610 лева. Максималният осигурителен доход за всички осигурени остава 3000 лева. Без налагане на административно увеличение на минималния осигурителен доход и при планирано увеличение на минималната работна заплата с 8,9%, средното увеличение на минималния осигурителен доход през 2020 година е около 5,4 на сто. Ще плащат ли повече самоосигуряващите се и как коментират промените? 

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица е записано точно определение на дейностите на лицата, упражняващи свободни професии, като те са експерт- счетоводители, консултанти, одитори, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, съдебни заседатели, лицензирани оценители, медицински специалисти, преводачи, архитекти, инженери, технически ръководители, застрахователни агенти, дейци на културата, образованието и изкуството. Това са физически лица, които осъществяват за своя сметка професионална дейност, не са регистрирани като еднолични търговци и се самоосигуряват, по смисъла на Кодекса за социално осигуряване. Какви са особеностите при този вид осигуряване и как е уреден въпросът с размера на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица към момента- това попитахме Пламен Георгиев, директор на Териториалното поделение на НОИ във Видин:

"Размерът на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица е уреден със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и за 2019 година минималният размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица е 560 лева, а минималният размер за земеделските стопани и тютюнопроизводители е 400 лв." Пламен Георгиев уточни, че въпросното увеличение на осигурителната тежест все още на етап "предложение" и не е гласувано официално. 

Как става плащането на осигуровките в момента, обясни Милена Борисова, експерт "Връзки с обществеността" към Териториалното поделение на приходната агенция във Видин.

"Самоосигуряващите се лица сами изчисляват своите осигуровки, декларират ги всеки месец до 25 число, подават тези декларации в офиса на НАП, по постоянен адрес и внасят измчислените от тях осигуровки до 25 число на следващия месец."- каза Милена Борисова.

Свободната професия изисква задължителна регистрация в 7 дневен срок от започване на дейността. След като лицето бъди регистрирано му се издава идентификационна карта по БУЛСТАТ. За прекратяване на извършваната дейност се подава заявление за заличаване на регистрация, с което се връща издаденото при регистрация идентификационна карта по БУЛСТАТ. В тази връзка самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване са лицата, регистрирани като упражняващи свободни професии или занаятчийска дейност, лицата, упражняващи трудова дейност, като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица. В това число са и регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители. Разговаряхме с Жечко Андрейнски, земеделски производител от Видин и председател на съюза на зърнопроизводителите в региона.

"В селското стопанство са заети много хора, така че няма как да не се отрази неблагоприятно върху финансовия резултат на всеки земеделски производител, тъй като ние осигуряваме не само нас, но и всички работници. От друга страна сами виждаме, че през последните години сушата се отразява изключително неблагоприятно върху нашите добиви. Цените на земеделските култури непрекъснато намаляват, а увеличаването на осигуровките ще постави пред всеки земеделски производител проблеми, които той ще трябва сам да разреши, без помощта на държавата."- коментира Жечко Андрейнски. Според синдикатите земеделците трудно биха се осигурявали върху новите предложени нива. 

Потърсихме още преставители на така наречените "свободни професии". Виолета Илиева и фризьор от дълги години във Видин и според нея плащанията вече са непосилни за представителите на занаятите в Крайдунавския град. Адвокатите също са представители на "свободните професии". Темата коментира Пламен Стефанов, адвокат от Видин.

"Всяко едно повишение на тези задължения, естествено представлява определена трудност. През тази година се оказа, че работим до май месец, в полза на държавата. Сега с новото повишение ще се окаже, че трябва да работим поне  шест месеца за осигуровки и данъци."- коментира Пламен СтефановЩе влязат ли в сила новите предложения предстои да разберем, когато бъде гласуван и новия бюджет на страната, който всички се надяваме да бъде по- успешен.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00