Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са новите будители!

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Ден преди Деня на народните будители нека се опитаме да открием новите будители. Да погледнем и назад в историята, за да видим наистина ли българина е с будителски дух. Денят на народните будители възниква в трудното време на духовна разруха след Първата световна война. В такъв момент българите избират опита на своето общество. Те се вглеждат към най-светлите имена на българското духовно минало. Търсят съприкосновение с онези, които в трудно и безперспективно време с мощта на своята мисъл са връщали равновесието и духовната стабилност на българите.


Като цяло българинът носи будителски дух. Той го изразява с огромното си желание за свобода и независимост. Превратностите на съдбата поставят така нещата, че всеки един период от историята има своите герои. Според историка от врачанския музей Красимир Григоров българинът още по време на освободителната война е показал с действията си, че носи този борбен но и будителски дух:


"...Българите активно се включват в подпомагането на руските войски по време на освободителната война. Това показва жаждата им за свобода и независимост...Не само опълченците, но и обикновените граждани помагат с каквото могат. Продават стоките си на ниски цени, а и в много случаи ги дават и без пари..."


Обединен от една цел наистина, българския народ е с будителски дух. И такъв народ е горд, че има такъв празник. Такава е нашата българска съдба- неведнъж се е налагало да възкръсва българщината от пепелищата на робства и разрухи.
 

Димчо Георгиев е председател на Патриотичен клуб "Бдинци". С дейностите, които правят, те наистина са пример за това как да запазят българския дух жив:


"Ние наистина сме обединени от това да напомняме на младите хора за славното ни минало...Трябва да търсим новите будители..."


Иво Иванов също е член на патриотичния клуб и води и негов в Брегово- "Тимошки хайдути". Според него героизма на някогашните будители е недостижим, но и в днешно време трябва да се стремим да напомняме непрекъснато за тях. 


По повод обявяване празника за общонационален, през 1923 година министър Стоян Омарчевски казва:


"...Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоан Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали."


През 1945 г. честването на празника е отменено. Въпреки това традицията остава запазена в паметта на българския народ. В много селища на България този ден се отбелязва неофициално: например в района на град Пирдоп на този ден учениците от началните училища изработват фенерчета с изписани букви от българската азбука, осветени отвътре и дефилират пред обществото на селището, облечени тържествено, в много случаи с народни носии.

Ангел Ангелов, който обича българското и го предава на много деца в къщата на хляба в Копривщица смята, че днешните будители ги няма:

"...Няма ги будителите. Те не са комерсиални...Обществото има други ценности...Невинните деца утре ще бъдат украсени с надгробни знаци за Хелоуин...Това е гротескно и грозно...Загиваме като нация..."

Според видинчани новите будители са смачкани от битовите проблеми, а би трябвало да водят младите хора.  

1 ноември е една от най-светлите дати в българския календар - Ден на народните будители. Но в календара на Лом тази дата свети с допълнителна светлина, защото 1 ноември е и бойният празник на славния Втори ломски конен полк. На този ден преди 89 години - през 1930 г. ,  войниците и офицерите от Лом освещават монумента в двора на казармата си, издигнат в памет на 67 техни другари, загинали за свободата и обединението на Родината. На 1 ноември в 10,30 часа пред входа на казармите в Лом се организира поклонение пред паметта на Втори конен полк. 
Историята на славното военно формирование ни припомня Любомир Йорданов от Инициативния комитет за възстановяване на паметника в Лом- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00