Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Хелоуин- "за" или "против" празника

4
Снимка: Фейсбук

Хелоуин e празник, характерен със задължителните маски, служещи за прогонване на злите сили. Той се отбелязва на 31 октомври, предимно в англоговорящите страни. Началото си води от келтския езически ритуал "Сауин" и се отбелязва един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и посещават своите съседи, като им искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива, ще им "изиграят номер". През последните години Хелоуин сякаш се превърна в една от темите, които отново разделят българското общество. Много от хората са критично настроени към празника- други обаче се подготвят специално за този ден. Какви са настроенията на видинчани, ден преди да почетем и българските народни будители? 

"Не, няма да го отбележа. Не е български, а и аз съм вярваща и не смятам, че ще го празнувам. В Деня на народните будители задължително обаче ще отида първо на черква и ще разкажа на дъщеря ми кои са народните будители ... Всеки празник трябва да се уважи. Какво като не е български- ще уважим братята от Америка"- коментираха видинчани.

Ученици от XI клас, на видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" проведоха интегриран урок по английски език и предприемачество, с работно заглавие "Размисли преди Хелоуин". В трите учебни часа присъстваха учители и ученици от Професионалната гимназия по фризьорство и козметика "Княгиня Евдокия" в София, експерти от Регионалните управления на образованието в София и Видин и преподаватели от училището-домакин. Уроците, които те споделят с колеги от различни училища в България вече трета година, са тяхно откритие, сподели Мариета Георгиева, директор на видинската професионална гимназия:

"Оказва се, че всъщност работодателите ценят много повече това, хората, които работят в тяхната фирма, да бъдат организирани, точни и дигитално компетентни. Да бъдат инициативни и отворени към това да учат нови неща. Това е идеята на тези уроци, които правим. Да имаме практическите ситуации, в които да покажем на учениците какво точно им трябва и то да бъде точно пречупено през реалния свят"- каза Мариета Георгиева.

По време на урока, в който бе преплетено и творчеството на Елин Пелин, сценаристи и режисьори бяха Мария Иванова, учител по английски език и Ели Цветанова, старши учител по икономически дейности в гимназията. Целта на урока бе да покажем на учениците що е то предприемаческа и успешна бизнес идея, сподели Ели Цветанова:

"Тръгнахме като източник и вдъхновение от разказа на Елин Пелин "Печената тиква". Намерихме един късометражен филм на студенти от НАТФИЗ, в който се говори на български и има субтитри на английски език."

Тодор Бойчев и Велислав Цветанов от XI-в клас споделиха, че са против празнуването на Хелоуин.

В крайна сметка всеки има право да празнува каквото поиска и както поиска. Нека само да отбележим, че подобен на Хелоуин е и древният ритуал на кукерството, при който присъстват същите атрибути- маски с рога и със зловещо изражение и животински кожи, като целта е прогонването на злите сили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44