Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Гергова: "Дарявам на хората надежда"

Снимка: Радио Видин
Днес в "Калейдоскоп" ни гостува една млада и борбена жена, която определя себе си като непоправим оптимист. Това е Здравка Гергова от Козлодуй. Преживяла пътя на безплодието, тя го определя като един преломен момент в живота си, като прераждане за втори живот. След раждането на нейното момиченце Калина у нея се поражда вътрешната необходимост да помага на хората, които имат проблем като нейния.

Здравка Гергова е родена в село Златия, община Лом. Майка ѝ работи като фармацевт, баща ѝ като ветеринарен лекар. До 13 години живее на село. Средното си образование получава в Математическата гимназия в Монтана, профил "Биология". Завършва "Икономика" задочна форма в Свищов. Премества се да живее в София и започва работа като продавачка в търговска верига. Сменя много работи и това ѝ дава възможност да се научи  да работи здравата, както трябва. Преди три години заедно със съпруга си се връща в родното място, преместват се да живеят в Козлодуй. Тук Здравка започва най-невероятното приключение в живота си -  започва да се бори за сбъдване на мечтите на много семейства от Северозапада в ролята си на  координатор на Фондация "Искам Бебе".


Връщането към корена
"Рано или късно зад ъгъла ни чака доброто и като раздаваш добро, то неминуемо се връща към теб. Преди три години реших, че раздаването на добро трябва да е насочено към родното място. Много са прави хорото, които казват, че не можеш да избягаш от кръвта си и от корените си. На 22 септември 2016 година се пренесохме тук и не съжалявам. "


В училище
"Много харесвах биологията. Но после не кандидатствах с биология, а станах икономист. Ако трябва  да съм честна, една година учих ветеринарна медицина, но прекъснах, защото установих, че не е моята наука, макар че баща ми беше такъв специалист. Един човек, записвайки някакво образование, ако той самият не е достатъчно сериозен и не продължи да се развива, това означава, че всичко е загубено. И всичко, което правиш в живота си, трябва да го трупаш и в главата си като знания. Просто човек не трябва да спира."


Работата

"Научих се, че няма нищо безплатно и че няма срамна работа. За мен е важно какво носи човек в сърцето си и какво може да направи за останалите хора. Аз съм от тоя тип хора, които, когато искаш да направиш нещо и да си дадеш сърцето, трябва да научиш защо си там."


Искам бебе
"Наистина си струва да не се отказваш от това да имаш дете, макар и на по-зряла възраст. И да се раждат деца, защото това е най-важното. Да се продължим е билетът към безсмъртието. С моя съпруг още като се запознахме знаехме, че искаме да имаме деца...След известно време разбрахме, че имаме проблеми и започнахме да ходим в тази клиника, при този лекар... Обаче много често лекарите забравят да бъдат хора. И аз срещнах много такива, които виждат в нас само едни касички. А в същото време ние сме едни хора със собствените си съдби, със собственото си отчаяние. Бях на 36 години, когато чухме диагнозата и не искахме да повярваме. Трудно го приемаш това нещо. След  дълго лутане открих моята лекарка и на 40 години станах майка на Калина. Имахме късмета да попаднем на точното място, на точния лекар, в точното време. Не потърсихме финансова помощ от фондация, минахме по пътя сами, с помощ на наши приятели. На 10 октомври 2015  се роди Калина. Тези часове, прекарани в болницата, ме накараха да си дам сметка, че има много други хора като мен."


Фондация "Искам Бебе"
"Всички работим безплатно, безвъзмездно, изключително и само доброволчески труд полагаме. Пренесох се от София тук и първата ми среща беше с кмета на Козлодуй, тази жена веднага ме разбра. И направихме първия бюджет от 6 000 лв, сега тази година е 20 000 лв. Когато дойдох в Козлодуй, в Северозападна България имаше бюджет за инвитро процедури само в Монтана и във Враца. Сега имам уговорка с още 26 общини. Много се надявам да инвестираме в потенциала на тия хора, които искат да останат тук и да отгледат децата си тук. Много малко са останали такива хора."

Детството 
"Много често съм си мислила за магията. На село съм живяла и зимата виждаш всички къщи светят, виждаш коминчетата пушат. А сега минавам и тук-там светят прозорчета." 

Молебен за чадородие
"Молебенът за чадородие тръгна по инициативата на "Искам Бебе" с вярването, че като отидеш в храма и се помолиш, Господ ще ти помогне. Отец Сионий е написал една молитва, за която много му благодарим. До сега се четеше в Троянския манастир. Познавам хора, които са ми казвали, че след присъствие на тази молитва, нещата са се случили. Когато ти вярваш и си насочил позитивната си енергия в една посока и правиш всичко, за да си помогнеш, тогава всички сили ти помагат. Затова казвам на всички хора, с които работим, че не трябва да се отказват. Колкото и скептични да са хората, оттук нататък няма какво да ме спре, и няма как да ме убедят, че няма смисъл от това, което правя."


Апел

"Тук е моят апел, ако има жени, които са родили вече свои дечица и са до 34 години и искат да помогнат на такива семейства, които нямат собствен генетичен материал, нека да се свържат с нас. Ние ще им разкажем какъв е пътят. Не е страшно, напротив, носи само удовлетворение."Повече може да чуете в прикачения звуков файл.  
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16