Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес отбелязваме Архангелова задушница

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Архангелова задушница, наричана от народа още "Рангелова задушница", "голяма задушница", "мъжка задушница". Тя е последната от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. На гробищата се носят жито, хляб, вино, плодове и други храни.

Допълнителни курсове на обществения транспорт осигуряват  "Тролейбусен транспорт" и Община Враца във връзка с  Архангелова задушница. 

От 09:00 до 13:00 часа, всички тролейбусни линии ще пътуват до спирка "Химко". Осигурени са и превозни средства по маршрута "Химко" - Нов гробищен парк, които ще се движат с учестен график. До Централния гробищен парк може да се използва маршрутна линия №4, уточняват от Общината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възстановено е движението край село Бързия

Възстановено е движението по път II-81 София – Монтана (проход  „Петрохан“) в района на ВЕЦ "Бързия" в посока Монтана, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът по-рано днес се осъществяваше в една лента заради катастрофа. 

публикувано на 27.08.24 в 12:35

Шофьор опита да прекара през "Дунав мост - 2" над 240 000 британски лири (видео)

Митническите служители установиха и задържаха 241 020 недекларирани британски лири при проверка в района на Дунав мост Видин-Калафат. Валутата е намерена в товарен автомобил, с турска регистрация, на влизане в страната. Шофьорът е отрекъл да има парични средства за деклариране. Валутата е открита във фабричните кухини между влекача и ремаркето...

публикувано на 27.08.24 в 11:51

Жена от село Лехчево стана жертва на измама с разваляне на магии

Полицията в Монтана регистрира преписка за измама на жена от село Лехчево . Жител на населеното място сигнализирал органите на реда, че съпругата му е дала 30 400 лева на непознат, който я заблудил, че ще развали направена на семейството магия. Криминалистите са установили извършителя, който е направил пълни самопризнания и доброволно е върнал на..

публикувано на 27.08.24 в 11:23

Катастрофа затруднява движението край село Бързия

Временно движението по път София – Монтана (проход „Петрохан“) в района на ВЕЦ "Бързия" в посока Монтана се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 27.08.24 в 11:06

Полицията във Враца разследва трафик на мигранти

Полицаи са установили превоз на нелегални мигранти във Врачанско. Лек автомобил, управляван от 47 – годишен мъж от София, е спрян за проверка при разклона за село Паволче вчера, 26 август, около 23:00 часа.  Шестима чужди граждани, определящи се като сирийци, са пътували в колата. Двама от тях са имали документи за статут на бежанци, останалите са..

публикувано на 27.08.24 в 10:40

Видински села са без вода заради ремонт на водопровод

Видинските села  Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна и "Свободна безмитна зона"  са без вода днес заради реконструкция на  довеждащия водопровод от Помпена станция „Сланотрън“ до гр. Видин, съобщават от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено до 20:00 часа. 

публикувано на 27.08.24 в 09:59

Открито е тяло на жена в язовира край Враца

Трупът на 41-годишна жена е открит в язовир "Дъбника" край Враца. Тялото е открито вчера, 26 август, малко след 17:00 часа. Криминалистите не са открили следи от насилие по трупа. По случая е образувано досъдебно производство за убийство. 

публикувано на 27.08.24 в 09:53