Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобално топла или арктически студена ще е предстоящата зима

Почти винаги преди да започнат зимните месеци, неусетно се доверяваме на по-дългосрочните синоптични прогнози и сякаш тайничко храним надеждата, че ще се разминем с големите студове. В началото на миналата зима, в интернет пространството се появи информация, според която Слънцето навлиза в една от най-ниските си точки в космическата ера за години напред. Според информацията слънчевите лъчи не са като преди и ултравиолетовото излъчване бързо намалява. Изследванията показват, че най-високите слоеве на Земята отчитат голямо изстудяване. Ако тази тенденция продължи, горните слоеве на атмосферата скоро биха могли да станат рекордно студени, с невиждан студ от началото на космическата ера- това обясни тогава Мартин Млинчак от НАСА, а данните бяха оповестени от апарата "Кибер" на сателита на НАСА "Тимед", който следи емисиите на въглероден диоксид и азотен оксид- две субстанции, които играят ключова роля в енергийния баланс на въздуха от 100 на 300 км над повърхността на нашата планета. В същото време непрекъснато се говори за глобално затопляне и как температурата на Земята ще се покачва през следващите години. Изтънява ли озоновият слой и какво се случва в крайна сметка? Попитахме видинчани вярват ли на дългосрочните синоптични прогнози и каква зима очакват тази година.

"На днешно време май трудно вече могат да се правят прогнози. На мен ми се струва, че ще е по- топло ... Според мен зимата ще бъде тежка- изведнъж после ще стане мазало ... Тая година бе много горещо лятото. Това говори, че може би има някаква цикличност и ще върне пак зимата да е много студена или пък много топла. Да сме живи и здрави, пък ще видим"- коментираха видинчани.

Често сме чували от по-възрастните хора как преди години зимите са били истински, а сега това не е така. Неделко Стойков е на 73 години, от видинското село Цар Петрово, но живее във Видин. Разказа ни какво си спомня за зимните месеци край брега на Дунав.

"Преди години, когато бях дете, имаше страхотни зими. Помня, че баща ми ме носеше на врата си до училището, защото снегът беше по-висок от оградата. Това бе около три месеца и зимата започваше много рано и мога да кажа, че сме ходили да се пързаляме април месец. Топлехме се само на дърва"- разказа Неделко Стойков.

Има ли определена цикличност при по-топлите зими или това вече е трайна тенденция? Потърсихме мнение и от специалист- климатолог. Разговаряхме с доцент Илиян Господинов, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Какво се случва с климата напоследък?

"С климата не се случва нищо особено тези дни. Поне не нещо по-различно, отколкото през последните няколко десетилетия. Последно имахме студена зима през 2017 година, преди това и през 2012 година имахме отново много студена зима. Определено не можем да говорим за някаква цикличност. Когато говорим за промени на климата, сравняваме само продължителни 30-годишни периоди"- каза Илиян Господинов.

В крайна сметка студеният атмосферен фронт, който донесе захлаждане през изминалите дни дни постепенно отмина, а температурите плавно тръгват нагоре. Така, че истинската зима отново е далече- поне засега.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48