Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 ноември 2019 година

3
Снимка: ОА Монтана

С тържествен водосвет беше открита първата общинска сесия в Монтана. На тържествена сесия, свикана от областния управител Росен Белчев, днес положиха клетва новоизбраният кмет на община Монтана Златко Живков, новите общински съветници и кметовете на населени места. 

Четири от осемте общини в област Видин, където гласуваха на балотаж, ще са с нови кметове. В община Видин Цветан Ценков, кандидат на местна коалиция СДС, в която са също НДСВ и още няколко десни партии, е с над 58% от подкрепа от избирателите. Община Брегово, където през последните пет мандата избираха на първи тур Милчо Лалов от БСП, ще е с кмета от ГЕРБ Илиян Бърсанов. ГЕРБ печели и в община Чупрене. За кмет там избирателите подкрепиха Анжело Добричов с 54,23%. В Димово Светослав Славчев, кандидат на местна коалиция "Новото време", с участието на "Воля" и ДПС,  изпревари досегашния кмет от ГЕРБ Лозан Лозанов.


Двама от петима кметове на общини във Врачанско успяха да защитят позициите си на балотажа в неделя. Според предварителните резултати Десислава Тодорова защитава властта си в Борован и ще управлява за трети пореден мандат. В Роман при рекордна активност Валери Ролански запази за още 4 години кабинета си. Дебютант във властта ще е Валя Берчева, която прекъсва 4 поредни мандата на д-р Виолин Крушовенски в община Мизия. Най-категоричната победа се пада на Христо Доков, който с над 2 000 гласа смачка Петър Данчев, управлявал 2 мандата Община Криводол. 


В няколко села от община Враца се проведе балотаж. Гергана Маркова е новият кмет на Мраморен. Тя спечели втория тур над Емилия Иванчева от БСП с 58.03% срещу 45.64 на сто. Асен Петров от ГЕРБ, който заслужи 413 гласа от съселяните си, пък пое към пореден мандат, начело на Згориград. Във Върбица Христо Петров от ГЕРБ спечели надпреварата срещу Павлин Петров от БДЦ със 157 срещу 84 гласа. Красимир Петров от ВМРОе новият кмет на Лиляче. 


Борис Николов остава кмет на община Белоградчик, съобщиха от ОИК. За него са гласували 1750 души- 59,87 %. На местните избори той бе издигнат от местна коалиция БСП за България (ДПС). 1028 души от избирателите /35,10 %/ са дали своя вот за Александър Алексиев /НФСБ/.


Владимир Владимиров е новият - стар кмет на община Кула. Кандидатът на ГЕРБ спечели балотажа с 50,84 % срещу Андрей Андреев от БСП, който получи 46,76 % от вота на избирателите. Първо трябва да се конструира новият Общински съвет и да се избере негов председател, каза за Радио ВИДИН Владимир Владимиров.


Нов мандат в Макреш за досегашния кмет Митко Антов от "БСП за България". Той печели балотажа с 55,73%, докато за опонента му от ГЕРБ Цветан Георгиев гласуваха 43,76% от избирателите. В една от най-малките общини в България има доста проблеми за решаване и един от тях е решаването проблема с безработицата, коментира Митко Антов.


Досегашният кмет на община Ново село Георги Стоенелов печели доверието за следващ-четвърти мандат. Приоритет през следващите 4 години ще бъдат инфраструктурата и социалните дейности.


Почетна грамота и значка "Пегас" за подкрепа на съвременната българска литература получи кметът на Монтана Златко Живков. Наградата му бе връчена от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов на 1 ноември -  Деня на народните будители.


До 8 ноември всички автомобилисти ще могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимата в пунктовете на СБА във Видин и Белоградчик. Прегледите са спомагателна част от традиционните полицейски операции и засилен контрол по пътищата - т.нар акция "Зима", каза Николай Николов, председател на СБА-Видин. 


В пълна готовност за работа при зимни условия е община Берковица. 193 563,55 лева без ДДС са средствата за снегопочистването на града, четвъртокласната пътна мрежа и населените места в общината за зимен сезон 2019-2020 г. 


Още осем студенти станаха стипендианти на АЕЦ "Козлодуй", след като на 4 ноември подписаха своите договори за включване в стипендиантската програма, съобщиха от Централата. АЕЦ "Козлодуй" поема ангажимент да предоставя стипендии по 1000 лева на семестър и да заплаща семестриалните такси на стойността на държавна поръчка до завършване на съответната образователна степен. По време на обучението си младежите ще повишават своите знания и умения в реална работна среда, като провеждат в централата платен стаж и практика.



Първото заседание на новия Общински съвет на Община Козлодуй ще се проведе утре 5 ноември, от 11:00 часа. Избраният за втори пореден мандат кмет на общината Маринела Николова, новите общински съветници и кметовете на кметства ще положат клетва на тържествена церемония в присъствието на областния управител Малина Николова. Маринела Николова спечели доверието с обща подкрепа от 74% и ще управлява община Козлодуй в следващите четири години. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00