Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Снимка: Радио Видин

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните сценични институти за билети на преференциални цени за пенсионери за спектакли и концерти. Безплатен спорт и билети за театър са част от идеите, залегнали в стратегията от следващата година. В същото време, в демографски план застаряването на населението се очертава като дълготраен и необратим социален процес за всички европейски страни, включително и за България. Според прогнозите на ЕВРОСТАТ, делът на населението в Република България на възраст над 65 години се увеличава от 17,4% през 2010 г. и ще достигне до 32,7% през 2060 г. Текущата демографска ситуация в България се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност. Най-значимата демографска тенденция в развитието на населението е процесът на застаряване. По темата разговаряхме със Заместник- министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова:

"На 15 март, тази година Министерски съвет прие Националната стратегия за активен живот на възрастните хора, като всъщност стратегическата цел на документа е създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора, чрез осигуряването на пълноценното им участие в икономическия и социалния живот на обществото. Стратегията е разработена от междуведомствена работна група, в която са включени експерти от всички заинтересовани страни, със заповед на министъра на труда и социалната политика ... Във Видин на 50 и над 50 години процентите са доста притеснителни, като те са 50,70%. Индексът, който е включен в Националната стратегия за активен живот на възрастните хора представлява един инструмент, който ще дава възможност да се прави мониторинг на политиките, които са заложени в стратегията."- коментира Султанка Петрова и допълни, че мерките в Националната стратегия ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства.

В студиото на радио Видин гостува Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите "2004- Видин". Тя коментира някои моменти, които правят впечатление при първия прочит на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора:

"Стратегията беше подложена на обществено обсъждане още през пролетта, но мина много мимоходом и не достигна до пенсионерите, не достигна и до служителите в общините и областите и информацията, която получихме беше съвсем случайно. нямат връзка управляващите с хората, които работят по определени проблеми. Стратегията е един опит да бъде пренебрегнат Закона за възрастните хора, защото в закона се регламентират нещата точно и се изразяват нещата точно. В стратегията намирам едни пожелателни условия, които не съм сигурна, че всички общински и областни управления и хората занимаващи се със социалните въпроси са се запознали и са разработили съответните мерки. Няма един конкретен отговорник за изпълнението на стратегията, а са написани 26- 27 институции и министерство, които ще работят по нея." - коментира Малинка Башлийска.

В Северозападна България има общини, в които успешно си съдействат пенсионерските организации и местната власт. Една от тях е община Белоградчик.

"Оказа се, че нашият клуб на пенсионера и клубът на инвалида са едни от най- активните в Северозападна България. Те развиват много сериозна дейност, става въпрос за непрофесионални изяви. Тези хора постоянно са на екскурзии и не спират да се движат. В началото на 2020 година предстои да преместим и двата клуба в една прекрасна сграда, където беше дома за деца без родители." - каза Борис Николов, кмет на Община Белоградчик.

В Община Ружинци продължават работата си и през новия кметски мандат с цел подобряване на живата на хората от третата възраст в региона. Това обясни Александър Александров, кмет на населеното място и допълни:

"Приоритетите са ни насочени и в тази сфера, а именно да подпомагаме живота на хората в третата възраст. Започнахме много сериозна работа още в предния мандат като създадохме три пенсионерски клуба в три различни населени места на общината, в които членуват хората от пет села и така създаваме единен организационен живот за тях."

Разговаряхме и с д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула, който обясни, че в стратегията за развитие на общината е заложено изграждането на два нови Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора.

Редица фактори ще определят и занапред начина на живот на възрастните хора в България. Безспорно, обаче грижата за тази част от обществото трябва да бъде една от основните задачи и приоритет на всяко правителство, независимо от цвета на предизборната бюлетина и годината, в която то идва на власт.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57

COVID-19 и въздействието му върху живота ни

Ежедневният ни живот ще продължи да бъде засегнат в една или друга степен от коронавируса. Икономиката ни пострада, хора останаха без работа, заради риска от заразяване ежедневно се съобразяваме с наложените мерки. Криза с психичното здраве е надвиснала над милиони хора по света, заобиколени от смърт, болест, бедност и тревоги, заради пандемията от..

публикувано на 12.10.20 в 14:35

24 май - Ден на българската писменост

Да се преименува празникът 24 май прие Парламентът на първо четене . Депутатите записаха в Кодекса на труда датата, на която се чества величавото дело на Солунските братя Кирил и Методий, да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура ", т.е да отпадне прилагателното "славянска". Поправката, която не засяга..

публикувано на 08.10.20 в 11:05