Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Снимка: Радио Видин

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните сценични институти за билети на преференциални цени за пенсионери за спектакли и концерти. Безплатен спорт и билети за театър са част от идеите, залегнали в стратегията от следващата година. В същото време, в демографски план застаряването на населението се очертава като дълготраен и необратим социален процес за всички европейски страни, включително и за България. Според прогнозите на ЕВРОСТАТ, делът на населението в Република България на възраст над 65 години се увеличава от 17,4% през 2010 г. и ще достигне до 32,7% през 2060 г. Текущата демографска ситуация в България се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност. Най-значимата демографска тенденция в развитието на населението е процесът на застаряване. По темата разговаряхме със Заместник- министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова:

"На 15 март, тази година Министерски съвет прие Националната стратегия за активен живот на възрастните хора, като всъщност стратегическата цел на документа е създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора, чрез осигуряването на пълноценното им участие в икономическия и социалния живот на обществото. Стратегията е разработена от междуведомствена работна група, в която са включени експерти от всички заинтересовани страни, със заповед на министъра на труда и социалната политика ... Във Видин на 50 и над 50 години процентите са доста притеснителни, като те са 50,70%. Индексът, който е включен в Националната стратегия за активен живот на възрастните хора представлява един инструмент, който ще дава възможност да се прави мониторинг на политиките, които са заложени в стратегията."- коментира Султанка Петрова и допълни, че мерките в Националната стратегия ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства.

В студиото на радио Видин гостува Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите "2004- Видин". Тя коментира някои моменти, които правят впечатление при първия прочит на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора:

"Стратегията беше подложена на обществено обсъждане още през пролетта, но мина много мимоходом и не достигна до пенсионерите, не достигна и до служителите в общините и областите и информацията, която получихме беше съвсем случайно. нямат връзка управляващите с хората, които работят по определени проблеми. Стратегията е един опит да бъде пренебрегнат Закона за възрастните хора, защото в закона се регламентират нещата точно и се изразяват нещата точно. В стратегията намирам едни пожелателни условия, които не съм сигурна, че всички общински и областни управления и хората занимаващи се със социалните въпроси са се запознали и са разработили съответните мерки. Няма един конкретен отговорник за изпълнението на стратегията, а са написани 26- 27 институции и министерство, които ще работят по нея." - коментира Малинка Башлийска.

В Северозападна България има общини, в които успешно си съдействат пенсионерските организации и местната власт. Една от тях е община Белоградчик.

"Оказа се, че нашият клуб на пенсионера и клубът на инвалида са едни от най- активните в Северозападна България. Те развиват много сериозна дейност, става въпрос за непрофесионални изяви. Тези хора постоянно са на екскурзии и не спират да се движат. В началото на 2020 година предстои да преместим и двата клуба в една прекрасна сграда, където беше дома за деца без родители." - каза Борис Николов, кмет на Община Белоградчик.

В Община Ружинци продължават работата си и през новия кметски мандат с цел подобряване на живата на хората от третата възраст в региона. Това обясни Александър Александров, кмет на населеното място и допълни:

"Приоритетите са ни насочени и в тази сфера, а именно да подпомагаме живота на хората в третата възраст. Започнахме много сериозна работа още в предния мандат като създадохме три пенсионерски клуба в три различни населени места на общината, в които членуват хората от пет села и така създаваме единен организационен живот за тях."

Разговаряхме и с д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула, който обясни, че в стратегията за развитие на общината е заложено изграждането на два нови Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора.

Редица фактори ще определят и занапред начина на живот на възрастните хора в България. Безспорно, обаче грижата за тази част от обществото трябва да бъде една от основните задачи и приоритет на всяко правителство, независимо от цвета на предизборната бюлетина и годината, в която то идва на власт.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25