Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Мениджър за един ден"- в Радиото и на балон

7
Снимка: Радио Видин

От стадиона на село Слана Бара тази сутрин 6 ученици се качиха на топловъздушен балон. Те участваха в инициативата   "Мениджър за един ден". Евтим Стефанов и неговият екип предаваха своите знания и умения, необходими за пилотирането на топловъздушен балон. Балонът лети благодарение на горещия въздух, който се нагрява с газ пропан-бутан. Първото нещо, което трябваше да направят младежите, бе да заредят бутилките с газ и да проверят тяхната изправност. След това подготвиха балона за полет- свалиха коша на земята от ремаркето в което се намираше, закачиха двете горелки за него и ги свързаха с газовите бутилки. Когато свързаха бутилките, тестваха дали функционират правилно. След това опънаха купола на балона, закачиха обезопасяващите въжета за коша и с един мощен вентилатор започнаха да издуват балона. В коша на балона има уред, който показва къде и на каква височина се намира балона, както и скоростта, с която се движи. Това е необходимо за да може да се подава информация на наземния екип относно локацията на балона. Преди всеки полет трябва да се съобщи на център полетна информация, че ще лети балона, от къде излита и къде ще лети. Веднъж излети ли балонът, може да се контролира движението му само нагоре и надолу, а в каква посока отива, зависи от въздушните течения. Часът на излитане и на кацане се записва в летален дневник. 

Захари Светлинов, Митко Семков и Йолина Петрова, която идва чак от Павликени, споделиха впечатленията си:

"Живял съм в чужбина и там имаше празник на балоните и политаха може би над 5000 балона. Винаги съм искал да се кача в такъв балон и да видя какво представлява"-сподели Захари Светлинов.

"Участвал съм в проекти миналата година. Тази година реших да не съм в някоя от административните сфери, а да е нещо по-разчупено, по-различно и предложението за пилот на балон ми звучеше невероятно. Чувството да полетиш е неповторимо, но се надявам да се повтори" - каза Митко Семков.

"Интересно, интригуващо и забавно... Въздухът горе е хубав и мек, а усещането е приятно" - сподели Йолина Петрова.

Радио Видин също отвори вратите си за поредна година и днес из редакторските стаи и студията ни се обучаваха 9 бъдещи журналисти и музикални редактори. Те имаха възможност да проследят работния процес и да станат част от него. В края на работният ден всички бяха наградени със сертификат за участие. На живо в "Цветовете на деня" участваха Кристиян Юлзари, Сабрина Цветанова и София Кехайова. Впечатленията на останалите журналисти-  Никол Ненова, Никола Левентиев и Ванеса Ангелова и музикални редактори - Веселка Тодорова, Александра Петкович и Гергана Бъчварска можете да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още

Откриват академичната година в Русенския университет във Видин

Церемонията по откриване на академичната година във филиала на Русенския университет във Видин започва на 25 септември в 14 часа пред сградата на филиала. По-късно,  в 17:30 часа, първият завършил випуск ще получи своите дипломи на официално тържество в крепостта "Баба Вида", каза за Радио Видин проф. Христо Белоев ректор на Русенския..

публикувано на 24.09.20 в 12:16

Интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" представят във Видин

Творци от арт-формация "Орфика" ще изнесат интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" днес във Видин. Младите хора са част от академия "Орфика" и са от различни сфери на изкуството. Интерактивността е свързана с близостта на публиката до действието в представлението, разкри за Радио ВИДИН Нина Иванова режисьор на спектакъла: "Актьорът има обръщане..

публикувано на 24.09.20 в 11:55

В "Музикална зона" на 24 септември 2020 слушаме Кендис Спрингс

Тя е само на 31 г. и вече е доказала своя талант на джаз сцената – певица и пианистка, израснала благодарение на вдъхновения като Нина Симон, Ела Фицджералд, Били Холидей, Аструд Жилберто и др. Тези влияния живо се усещат в третия и студиен албум The Women Who Raised Me / 2020 / . С него Кендис Спрингс отдава почит към всички вокалистки,..

публикувано на 24.09.20 в 09:00

Некропол в село Балей разкрива минало отпреди хилядолетия

Некропол във Видинското село Балей разкрива бита на древно земеделско население от поречието на Дунав . Археолози работят на обекта вече десет години. Това лято ръководител на екипа е д-р Таня Христова от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Разкопките са финансирани от Министерството на културата...

публикувано на 23.09.20 в 17:00

Враца става книжен град

За втора поредна година Враца ще бъде домакин на литературен фестивал. Целта "Враца -книжен град" е да срещне автори и читатели и да насърчи любовта към книгата. Тридневният фестивал е организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев".  "Вторият литературен фестивал "Враца-книжен град" ще започне на 24 септември със силна програма, от 18:30..

публикувано на 23.09.20 в 16:05

Над 300 преброители набират за Преброяване 2021 във Видинско

Кампания набира преброители и контрольори за предстоящото догодина Преброяване на населението и жилищния фонд в страната. 360 преброители и 110 контрольори ще бъдат наети само в област Видин, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков: "От 15 септември Националният статистически институт започна набиране..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Историк представи последните години на Видинското царство

През 1396 година Видин е превзет от султан Баязид, а Иван Срацимир е пленен. С превземането на Видинското царство средновековната българска държава изчезва от политическата карта .  Константин Иречек е първият учен, който се опитва да датира края на Видинското царство, а с това и на Втората българска държава .  В българската историография..

публикувано на 23.09.20 в 12:04