Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мениджър за един ден"- в Радиото и на балон

7
Снимка: Радио Видин

От стадиона на село Слана Бара тази сутрин 6 ученици се качиха на топловъздушен балон. Те участваха в инициативата   "Мениджър за един ден". Евтим Стефанов и неговият екип предаваха своите знания и умения, необходими за пилотирането на топловъздушен балон. Балонът лети благодарение на горещия въздух, който се нагрява с газ пропан-бутан. Първото нещо, което трябваше да направят младежите, бе да заредят бутилките с газ и да проверят тяхната изправност. След това подготвиха балона за полет- свалиха коша на земята от ремаркето в което се намираше, закачиха двете горелки за него и ги свързаха с газовите бутилки. Когато свързаха бутилките, тестваха дали функционират правилно. След това опънаха купола на балона, закачиха обезопасяващите въжета за коша и с един мощен вентилатор започнаха да издуват балона. В коша на балона има уред, който показва къде и на каква височина се намира балона, както и скоростта, с която се движи. Това е необходимо за да може да се подава информация на наземния екип относно локацията на балона. Преди всеки полет трябва да се съобщи на център полетна информация, че ще лети балона, от къде излита и къде ще лети. Веднъж излети ли балонът, може да се контролира движението му само нагоре и надолу, а в каква посока отива, зависи от въздушните течения. Часът на излитане и на кацане се записва в летален дневник. 

Захари Светлинов, Митко Семков и Йолина Петрова, която идва чак от Павликени, споделиха впечатленията си:

"Живял съм в чужбина и там имаше празник на балоните и политаха може би над 5000 балона. Винаги съм искал да се кача в такъв балон и да видя какво представлява"-сподели Захари Светлинов.

"Участвал съм в проекти миналата година. Тази година реших да не съм в някоя от административните сфери, а да е нещо по-разчупено, по-различно и предложението за пилот на балон ми звучеше невероятно. Чувството да полетиш е неповторимо, но се надявам да се повтори" - каза Митко Семков.

"Интересно, интригуващо и забавно... Въздухът горе е хубав и мек, а усещането е приятно" - сподели Йолина Петрова.

Радио Видин също отвори вратите си за поредна година и днес из редакторските стаи и студията ни се обучаваха 9 бъдещи журналисти и музикални редактори. Те имаха възможност да проследят работния процес и да станат част от него. В края на работният ден всички бяха наградени със сертификат за участие. На живо в "Цветовете на деня" участваха Кристиян Юлзари, Сабрина Цветанова и София Кехайова. Впечатленията на останалите журналисти-  Никол Ненова, Никола Левентиев и Ванеса Ангелова и музикални редактори - Веселка Тодорова, Александра Петкович и Гергана Бъчварска можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00