Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Мениджър за един ден"- в Радиото и на балон

7
Снимка: Радио Видин

От стадиона на село Слана Бара тази сутрин 6 ученици се качиха на топловъздушен балон. Те участваха в инициативата   "Мениджър за един ден". Евтим Стефанов и неговият екип предаваха своите знания и умения, необходими за пилотирането на топловъздушен балон. Балонът лети благодарение на горещия въздух, който се нагрява с газ пропан-бутан. Първото нещо, което трябваше да направят младежите, бе да заредят бутилките с газ и да проверят тяхната изправност. След това подготвиха балона за полет- свалиха коша на земята от ремаркето в което се намираше, закачиха двете горелки за него и ги свързаха с газовите бутилки. Когато свързаха бутилките, тестваха дали функционират правилно. След това опънаха купола на балона, закачиха обезопасяващите въжета за коша и с един мощен вентилатор започнаха да издуват балона. В коша на балона има уред, който показва къде и на каква височина се намира балона, както и скоростта, с която се движи. Това е необходимо за да може да се подава информация на наземния екип относно локацията на балона. Преди всеки полет трябва да се съобщи на център полетна информация, че ще лети балона, от къде излита и къде ще лети. Веднъж излети ли балонът, може да се контролира движението му само нагоре и надолу, а в каква посока отива, зависи от въздушните течения. Часът на излитане и на кацане се записва в летален дневник. 

Захари Светлинов, Митко Семков и Йолина Петрова, която идва чак от Павликени, споделиха впечатленията си:

"Живял съм в чужбина и там имаше празник на балоните и политаха може би над 5000 балона. Винаги съм искал да се кача в такъв балон и да видя какво представлява"-сподели Захари Светлинов.

"Участвал съм в проекти миналата година. Тази година реших да не съм в някоя от административните сфери, а да е нещо по-разчупено, по-различно и предложението за пилот на балон ми звучеше невероятно. Чувството да полетиш е неповторимо, но се надявам да се повтори" - каза Митко Семков.

"Интересно, интригуващо и забавно... Въздухът горе е хубав и мек, а усещането е приятно" - сподели Йолина Петрова.

Радио Видин също отвори вратите си за поредна година и днес из редакторските стаи и студията ни се обучаваха 9 бъдещи журналисти и музикални редактори. Те имаха възможност да проследят работния процес и да станат част от него. В края на работният ден всички бяха наградени със сертификат за участие. На живо в "Цветовете на деня" участваха Кристиян Юлзари, Сабрина Цветанова и София Кехайова. Впечатленията на останалите журналисти-  Никол Ненова, Никола Левентиев и Ванеса Ангелова и музикални редактори - Веселка Тодорова, Александра Петкович и Гергана Бъчварска можете да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05