Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца ще отличат активни граждани, участвали в общественозначими каузи

Снимка: Светослав Цветанов

За втора поредна година във Враца ще бъдат връчени наградите "Вестител". Високите отличия ще бъдат дадени на тържествена церемония днес в Градската концертна зала. Целта на инициативата е да се поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи. 

Първите отличени с приза "Вестител" бяха фотографът Тони Дуковски и скулпторът Милен Иванчев миналата година. Грамота "Вестител" получи и общественикът Христо Илиев, който възстанови средновековната подземна църква, намираща се в двора на храма "Св. Николай". За активност при разрешаването на проблеми в общината, бе отличена и групата в социалната мрежа "Враца – Кажи на кмет и община".

Официалното отбелязване на 142-та годишнина от освобождението на Враца ще се проведе на 09 ноември, от 11.00 ч., пред паметника „Вестителят на Свободата“ в местността Калето /“Хижата“/.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възможни са смущения на тока в област Видин заради ремонт

Поради реконструкция на съоръжения на ЕСО са възможни смущения в електрозахранването на територията на четири общини в област Видин за периода 23-30 август 2024 г., съобщават от Електрохолд България.  Смущения на тока може да има в населени места в общините Белоградчик, Димово, Ружинци и Чупрене в област Видин. Информация за районите, в които..

публикувано на 21.08.24 в 12:00

Кметът на Чирен алармира за разрушена от камионите пътна настилка

Кметът на село Чирен Силвия Христова поиска намесата на общинската и държавна власт срещу тежкотоварните камиони, които рушат наскоро ремонтиран път. Става дума за отсечката от местността Деривол до Чирен, която заради реконструкцията на газохранилището във врачанското село вече е силно увредена. Тежки камиони с товар 30-40 тона унищожават пътното..

публикувано на 21.08.24 в 11:35
Снимката е илюстративна

Ремонт спря движението на камиони между Крапчене и Борован, има обход

Временно е ограничено движението на автомобили над 12 т по второкласния път Крапчене – Криводол – Борован поради ремонт на пътната настилка при ж.п. прелез в района на Криводол, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът се пренасочва по обходен маршрут по път Крапчене - Краводер – Враца и по път Враца – Баница – Борован в двете..

публикувано на 21.08.24 в 10:33

Полицията разследва палеж на автомобил във Видин

Полицията във Видин разследва умишлен палеж на лек автомобил в града. Сигналът е подаден на 19 август, малко след 22:00 часа, за горяща кола  в тревната площ зад блок в ж.к.“Строител“.    След потушаването на пожара и извършения на място оглед, се установило, че се касае за умишлен палеж на лек автомобил с видинска регистрация, собственост на..

публикувано на 21.08.24 в 09:46

Фолклорен фестивал подготвят в село Старопатица

В кулското село Старопатица ще отбележат празника на селото с фолклорен фестивал "Устурпатиче". Програмата за първа година ще е тридневна - на 4,6 и 7 септември, съобщи Корнелия Велкова, секретар на читалище "Пробуда-1925" в селото.  На 4 септември в културното средище ще бъде пресъздаден ритуала "Седянка" със самодейци от Кула, Тополовец, Шишенци и..

публикувано на 21.08.24 в 08:45

Общинският съвет във Видин се събира извънредно заради "Ел Би Булгарикум"

За днес, 21 август, е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет във Видин . Причината е декларация за запазването на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в града, внесена за обсъждане. Общо 4 точки са включени в предложения за заседанието дневен ред, каза..

публикувано на 21.08.24 в 08:05

Снимката на 20 август 2024 година

Срокът за ремонта на второто платно на булевард "Панония" е 90 дни, съобщиха от Общината. Ремонтните дейности започнаха на 12 август. Количеството на валежите в Монтнаско през юли е в пъти под месечната норма, а за август първият дъжд падна едва днес, съобщиха за БТА от Метеорологичната станция в Монтана.  Заради засушаването, в 11 села от..

публикувано на 20.08.24 в 18:05