Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Във Враца ще отличат активни граждани, участвали в общественозначими каузи

Снимка: Светослав Цветанов

За втора поредна година във Враца ще бъдат връчени наградите "Вестител". Високите отличия ще бъдат дадени на тържествена церемония днес в Градската концертна зала. Целта на инициативата е да се поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи. 

Първите отличени с приза "Вестител" бяха фотографът Тони Дуковски и скулпторът Милен Иванчев миналата година. Грамота "Вестител" получи и общественикът Христо Илиев, който възстанови средновековната подземна църква, намираща се в двора на храма "Св. Николай". За активност при разрешаването на проблеми в общината, бе отличена и групата в социалната мрежа "Враца – Кажи на кмет и община".

Официалното отбелязване на 142-та годишнина от освобождението на Враца ще се проведе на 09 ноември, от 11.00 ч., пред паметника „Вестителят на Свободата“ в местността Калето /“Хижата“/.

Вижте още

Отменят се събитията от Коледната програма във Видин

Заради въведените противоепидемични мерки Община Видин няма да организира Коледна програма. С оглед спазване указанията в заповедта на министъра на здравеопазването, тази година се отменят предвидените събития.  Целта е да не се създават предпоставки за събиране на повече хора и условия за разпространение на заразата, информират от Общината...

публикувано на 01.12.20 в 17:08

Доброволци от Община Видин помагат на болницата

Шест души, които работят в Градския духов оркестър, Ансамбъл "Дунав" и общинското звено "Чистота" се отзоваха на призива на МБАЛ "Св. Петка" да окажат съдействие в тежката ситуация, възникнала заради разпространението на коронавируса. Те са ангажирани при обслужването на пациентите на хемодиализа, съобщиха от пресцентъра на Общината. Преди няколко..

публикувано на 01.12.20 в 16:17

До края на декември можем да сменим личния си лекар

От 1 до 31 декември 2020 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.  Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да попълнят регистрационна..

публикувано на 01.12.20 в 15:52

Ледената пързалка във Враца отвори врати

От днес ледената пързалка във Враца отвори врати.  Зимният атракцион ще работи всеки ден от 10:00 Ч. до 22:00 ч. Посетителите на пързалката ще тестват уменията си на леда, под звуците на коледна музика. Заради спазването на противоепидемичните мерки на атракциона ще се допускат едновременно до 20 души, като носенето на предпазни маски е задължително,..

публикувано на 01.12.20 в 14:41

34 нови случая на COVID-19 в Монтанско

За 30 ноември на територията на област Монтана са установени 34 нови случая на COVID-19, които са на 14- дневна домашна изолация. Починали са 6 лица с потвърдена COVID-19 инфекция. Към 1 декември общо 779 лица са с активна COVID-19 инфекция в област Монтана. От тях 125 са хоспитализирани лица (43 лица в МБАЛ "Св. Н. Чудотворец" - Лом, 44 лица в..

публикувано на 01.12.20 в 14:12

Задържан е полски шофьор на ТИР след употреба на алкохол

По искане на Районна прокуратура - Видин съдът е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража" на полския гражданин М. М. Чужденецът е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление – управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. Около 16:50 ч. на 26 ноември, на път Е-79, в района на светофара за..

публикувано на 01.12.20 в 13:43

Лекуват 73 от COVID-19 в Белодробната болница във Враца

73-има пациенти, заразени с коронавирус или възстановяващи се от коварното заболяване, има в момента в Белодробната болница във Враца. Това е 90% от капацитета на специализираното лечебно заведение, което е на първа линия и поема най-тежките случаи в града и областта. 80 са леглата, предназначени за лечение на ковид пациенти. През последните дни..

публикувано на 01.12.20 в 13:37