Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Ново село се готви за зимата

Снимка: Светла Бондова

Извършва се основен ремонт на двата жилищни блока и на Обединено детско заведение „Акад. Стефан Младенов“. Сградите са санирани и в първия блок  вече са  върнати  децата от два центъра за настаняване от семеен тип. И трите обществени сгради преминават  на ново екологично и енерго-спестяващо отопление – парно на пелети.  Преминала е и обществената поръчка за избор на доставчик на горивата. Очаква се до края на месеца детската градина да бъде открита и малчуганите да бъдат преместени в Ново село. Освен преминаването на алтернативните източници на енергия за отопление върху покрива на детското заведение и блока са монтирани слънчеви колектори за топла вода.

Основна задача на общината през зимата е и поддържането на пътищата. Върху общинската пътната мрежа е направена маркировка, която улеснява движението в дъждовно и мъгливо време. Осигурени са инертни материали за опесъчаване. Не така стои въпросът по пътищата от републиканската пътна мрежа. Там са изрязани крайпътните храсти и дървета, но все още не е положена маркировка.

Кметовете от съставните села са подали заявки за горивни материали  и са в очакване кметствата да бъдат заредени за зимата.  Почти всяка година се образуват преспи и навеища, които затварят две от селата на общината от околния свят и затрудняват зареждането им с хранителни стоки. По-често това става при най-малкото село Ясен, но с. Винарово също има проблеми. На предизборните събрания г-н Стоенелов обеща да бъде закупен трактор, тъй като техниката по почистване на общината е остаряла и често аварира. Предстои и договориране със земеделски производители от общината за оказване на помощ при почистване на пътищата при екстрени зимни условия. 

СУ „Св.св. Кирил и Методий“ също е готово да посрещне зимата. Направен е основен ремонт на парния котел и е осигурено твърдо гориво за целия сезон. Тъй като котелът е износен директорката г-жа Цветкова е внесла предложение в Общинския съвет за закупуването и монтирането на нов.

Новоселското читалище „Земеделец-1874“ е единственото със самостоятелна сграда в общината. Още през септември Читалищното настоятелство  е приело план за работа в зимни условия, който успешно се реализира.  


Вижте още

Снимката на 3 юли 2020 година

По-малко са приходите на община Монтана на полугодието, но инвестиционната програма се запазва. За първите 6 месеца са събрани 6,2 милиона лева от местни приходи при планирани 9 милиона лева. Рамката на бюджета е със 7 милиона в повече от миналогодишния. За 70 000 безработни ще бъде осигурена работа по започналата програма "Заетост за теб“,..

публикувано на 03.07.20 в 18:00

Служител на АЕЦ- Козлодуй е с коронавирус

Служител на АЕЦ "Козлодуй" е с положителна проба за Covid-19, съобщават от централата. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина в гр. София, където е изследван като контактен на лице с коронавирусна инфекция. Установени са неговите контактни лица сред работещите в атомната централа, от които са взети..

публикувано на 03.07.20 в 17:35
Слънчо-гледа :)

До 39 градуса през юли, валежите в норма

До 39 градуса максимални температури в област Монтана през юли очакват синотпиците. Валежите ще са в нормата за месеца. Средно-месечните температури за равнинната част на област Монтана ще бъдат между 22 и 26 градуса, а за планинската между 6 и 13 градуса, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана. Най-ниските температури за..

публикувано на 03.07.20 в 17:30
Златко Живков - кмет на Монтана

По-малко са приходите на община Монтана на полугодието, инвестиционната програма се запазва

Спад между 10 и 15 % на местните приходи за първите шест месеца на годината отчитат от община Монтана в сравнение със същия период на 2019 година . Единствено от такса смет са влезли повече пари, заради увеличението на ставката и заради това, че много от средните и големи фирми са реагирали отговорно и са превели дължимите суми, уточни..

публикувано на 03.07.20 в 17:05

Здравната каса във Враца възстановява нормалната си работа от понеделник

Здравните власти са взели три нови проби за коронавирус във Врачанско, съобщават от РЗИ в града под Околчица. Изследвани са двама, които са контактни със заразени в РЗОК и един, имал връзка с РЗИ. 8 души от града и региона чакат тестовете си за Covid-19, а под карантина са 181. От началото на пандемията в домашна изолация заради ограничаване..

публикувано на 03.07.20 в 15:37

Още 17 излекувани от коронавирус във Видинско

Още 17 лица от област Видин са излекувани от COVID-19 , по данни на РЗИ - Видин, след обработка на получени от Националната референтна лаборатория протоколи, информираха от Областна администрация. Десет от оздравелите са били на домашно лечение, а останалите седем са лекувани и изписани от болниците във Враца и Лом. Към 10:00 ч. на 03.07.2020..

публикувано на 03.07.20 в 15:06

Раздадоха свидетелства за основно образование в математическата гимназия във Враца

Свидетелства за завършено основно образование получиха днес 52 ученици, завършили VII клас на врачанската Природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов".  В обръщението си към учениците директорът на гимназията Татяна Василева изказа своята благодарност  за високият им успех през учебната година - 5.74 и постигнатите изключително високи..

публикувано на 03.07.20 в 14:59