Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Ново село се готви за зимата

Снимка: Светла Бондова

Извършва се основен ремонт на двата жилищни блока и на Обединено детско заведение „Акад. Стефан Младенов“. Сградите са санирани и в първия блок  вече са  върнати  децата от два центъра за настаняване от семеен тип. И трите обществени сгради преминават  на ново екологично и енерго-спестяващо отопление – парно на пелети.  Преминала е и обществената поръчка за избор на доставчик на горивата. Очаква се до края на месеца детската градина да бъде открита и малчуганите да бъдат преместени в Ново село. Освен преминаването на алтернативните източници на енергия за отопление върху покрива на детското заведение и блока са монтирани слънчеви колектори за топла вода.

Основна задача на общината през зимата е и поддържането на пътищата. Върху общинската пътната мрежа е направена маркировка, която улеснява движението в дъждовно и мъгливо време. Осигурени са инертни материали за опесъчаване. Не така стои въпросът по пътищата от републиканската пътна мрежа. Там са изрязани крайпътните храсти и дървета, но все още не е положена маркировка.

Кметовете от съставните села са подали заявки за горивни материали  и са в очакване кметствата да бъдат заредени за зимата.  Почти всяка година се образуват преспи и навеища, които затварят две от селата на общината от околния свят и затрудняват зареждането им с хранителни стоки. По-често това става при най-малкото село Ясен, но с. Винарово също има проблеми. На предизборните събрания г-н Стоенелов обеща да бъде закупен трактор, тъй като техниката по почистване на общината е остаряла и често аварира. Предстои и договориране със земеделски производители от общината за оказване на помощ при почистване на пътищата при екстрени зимни условия. 

СУ „Св.св. Кирил и Методий“ също е готово да посрещне зимата. Направен е основен ремонт на парния котел и е осигурено твърдо гориво за целия сезон. Тъй като котелът е износен директорката г-жа Цветкова е внесла предложение в Общинския съвет за закупуването и монтирането на нов.

Новоселското читалище „Земеделец-1874“ е единственото със самостоятелна сграда в общината. Още през септември Читалищното настоятелство  е приело план за работа в зимни условия, който успешно се реализира.  


Вижте още

63 са новите случаи на болни от COVID-19 в област Враца

63 нови случаи на болни от COVID-19 в област Враца са регистрирани за 30 октомври в Единния информационен портал. Новобявените заразени са жители на 8 общини от областта. Хоспитализирана в МБАЛ - Мездра е жена на 79 г. от с. Долна Кремена, останалите заболели са диагностицирани на домашно лечение. 34 от регистрираните болни от Коронавирус са от гр...

публикувано на 31.10.20 в 16:18

Започна извозването на падналите листа във Видин

Започна извозването на падналите листа във Видин, съобщиха от община Видин. Работата стартира рано сутринта с вдиганe на купчините шума по ул."Акад. Стефан Младенов". По график през днешния ден работниците от общинското звено "Чистота" обходиха значителна част от града, включително целия "Крайдунавски парк". В момента дейността се..

публикувано на 31.10.20 в 14:49

Съботният пазар във Видин работи при спазване на противоепидемичните мерки

Ежеседмичният пазар пред градския стадион във Видин е отворен, като беше направена необходимата организация в условията на епидемичната обстановка, съобщиха от община Видин. Както и на централния общински пазар, и тук бе въведено еднопосочно движение. Изискванията към посетителите са да бъдат със защитни маски и да спазват дистанция, а към..

публикувано на 31.10.20 в 11:58

Писатели се срещат с деца и ученици в Монтана, Видин и Лом

"Разказвачът на приказки" среща възпитаници на монтански детски градини и основни училища с български писатели . Инициативата стартира от 1 ноември в цялата страна и на територията на общините Монтана, Лом и Видин. Живите срещи на авторите с децата ще се състоят при спазване на всички предписания и протоколи за безопасност при работа..

публикувано на 31.10.20 в 09:15

Читалището в село Долни Вадин помага по време на дистанционното обучение

Народно читалище "Съзнание-1927" в село Долни Вадин предлага помощ по време на дистанционното обучение за нуждаещите се ученици и студенти намиращи се в селата Долни и Горни Вадин с материали от фонда на библиотеката и с компютри. "Читалището отново предлага помощ на нуждаещите се по време на дистанционното обучение. Предлагаме на ученици и студенти,..

публикувано на 31.10.20 в 08:41

114 нови с COVID-19 в Северозапада

2 891, са новите случаи на коронавирус у нас при направени 12 634 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Това е 22,9 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа. Починали са 29 души. Оздравелите са 182. В болница остават 2447 души, от които 165 в интензивни отделения. В област Видин има 13 случая, във Враца 63,..

публикувано на 31.10.20 в 08:16

Община Мездра връчи плакети на културни дейци

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, Община Мездра връчи възпоменателни плакети за принос в развитието на читалищната дейност в общината на четирима дългогодишни читалищни работници.  Това са библиотекарите Милка Пухалска от НЧ „Просвета 1897“ - село Долна Кремена, Мариана Димитрова от НЧ „Наука 1919“ - село Лик,..

публикувано на 30.10.20 в 18:06