Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Спанчевци отбелязаха Архангеловден

Снимка: Петя Генова


С курбан за здраве днес в с. Спанчевци отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Архангел Михаил“. Празникът започна с водосвет, отслужен от отец Захарий. Той пожела мир и  на жителите на китното балканско село.

Последва раздаването на курбана – понеже е петък той бе бобена чорба и риба.Хората в селото се обединиха в молитвите си за честити и здрави дни.

Храмът е построен през 2007 г. Тогава той е осветен от видинския митрополит Дометиан на празника Рождество Богородично. От тогава до днес традицията да се прави курбан на днешния ден не е прекъсвана.


Вижте още

Община Видин с анкетно проучване във връзка с Общия устройствен план

В изпълнение на Закона за регионалното развитие, Закона за устройство на територията и в отговор на предизвикателствата пред новия програмен период на Европейския съюз, започна разработването на План за интегрирано развитие за периода 2021- 2027 година и Общ устройствен план (ОУП) на Община Видин.  При изработване на Общия устройствен план ще..

публикувано на 06.08.20 в 15:43

Отбелязваме Деня на ловеца

На 6 август по традиция в България се отбелязва Деня на ловеца. Официалният празник на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" се отбелязва о т 29 ноември 2006 г.   Тази година ще бъде съчетано с откриването на новия ловен сезон, който със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите, е..

публикувано на 06.08.20 в 14:57

Един нов случай на COVID-19 във Врачанско

През последните 24 часа са взети 62 проби от дома за стари хора в Попица, 20 на контактни лица в Мездра и 1 контролна проба на положителен за коронавирус в село Крушовица, сочат данните на регионалната здравна инспекция във Враца.  За вчера /5 август/ в Единния информационен портал и съгласно Единната информационна система има само 1 регистриран..

публикувано на 06.08.20 в 14:39

Започва лятно училище по народно пеене

Лятно училище по народно пеене "Клисура 2020" стартира на 10-ти август, понеделник . Инициативата се провежда за 11-ти път от Общински младежки дом Монтана и е под ръководството на проф. д-р Светла Калудова-Станилова. Лятното училище ще се проведе  в град Клисура за втора поредна година. Две седмици ще се обучават малки и големи почитатели на..

публикувано на 06.08.20 в 13:58

Проучват два археологически обекта в Лом

Два археологически обекта ще бъдат проучвани това лято в община Лом. Това са античната крепост Алмус в Лом и малък укрепен обект Помодиана в село Станево. С финансовата подкрепа на Министерството на културата и Общината, работата в Алмус ще започне на 17 август, обясни археологът от местния музей Валери Стоичков : "Тази година се надявам да..

публикувано на 06.08.20 в 13:25
Ева Янакиева

Солистка от "Пъстренец Jr" с първа награда от конкурса "Пендара"

Ева Янакиева от Певческа група "Пъстренец Junior" e победителка в Националния конкурс за Северняшка и Добруджанска песен "Пендара" , който се проведе онлайн. Това е поредното отличие в колекцията на талантливата ученичка. Тя пее в групата от 5-годишна възраст, каза Асен Асенов , директор на Общински младежки дом - Монтана: "Формата беше онлайн..

публикувано на 06.08.20 в 13:23

На мирно шествие във Враца излизат млади журналисти

Mирно шествие на пешеходните алеи във Враца под надслов " 111 търси 112"  организира младежката медийна платформа " Слово 111 ". Протестът цели обединение на обществото в защита на правото му на свобода на словото, каза младият журналист Михаил Митев .  Конкретната причина е сваленият от интернет репортаж на местна частна регионална..

обновено на 06.08.20 в 11:42