Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протест срещу Закона за социалните услуги във Видин

Снимка: Национална Група - Родители Обединени за Децата, ‎НАЦИОНАЛНА ГРУПА - РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА

Видин се включва в националния протест, който цели отмяна на Закона за социалните услуги и измененията, направени в 28 български закона. Протестът е организиран от национално сдружение "Родители обединени за децата" /РОД/ и неправителствената организация "Свобода за всеки" и ще се проведе утре - 9 ноември на площад Бдинци.

Опасенията на българските родители са, че влизащите в сила от 1-ви януари 2020 година закони ще позволят на дирекциите да навлизат в личното им пространство и с приемането на този закон извеждането на дете може да стане по сигнал, включително и анонимен, коментираха Мадлен Стефанова и адвокатът Виктор Костов- организатор на протеста във Видин: .

"Това е закон, който нарушава човешките права. Ние сме говорили и преди, но това което мога да споделя на, първо място е, че се противопоставят интересите на родители и деца, като детето се поставя, като носител на права, а родителите са третирани едва ли не като някаква заплаха за тях самите, като разбира се кой е този, който поема правата на детето, понеже детето не може само да упражнява правата си, това са социалните служби. Искаме закона да се отмени изцяло, от гледна точка на правата на родителите. Дирекциите се предполага, че искат да помогнат, но те не го правят. Когато хората не знаят, те лесно могат да бъдат смазани, затова всички е необходимо да дойдат, подкрепата е важна заради нашата свобода."

Мадлен Стефанова е майка на три деца: "Аз като майка съм против Закона за социалните услуги, против това да се намесват в семейството ми и приканвам всички да дойдат, да се информират и да разберат какъв е проблема."

Виктор Костов посочи, че преди два дни представители на ПП "Атака" са обявили, че внасят законопроект за отмяна на Закона за социалните услуги. Той заяви, че по този начин се дава възможност на чуждестранни НПО и търговци да оперират без лиценз на територията на страната за определено време, което може да се окаже продължително.

Промените в Закона коментира за Радио ВИДИН директорът на "Социално подпомагане"- Видин Маргарита Маркова: 

"Този закон е доста обемен и той включва много съществуващи регламенти, които бяха досега разхвърляни в Закона за социалното подпомагане. Защо децата ще ползват социални услуги? Ами социална услуга може да заяви всяко едно дете, което е над 14 години и това всъщност е новото в закона. Ще ви дам пример:, при нас идва дете, което казва, не издържам вече, пратете ме в приемно семейство... Какво според вас е преживяло това дете, за да дойде и да ни каже това. В последствие се оказа, че детето е малтретирано, обръщано надолу с главата и така нататък. Ние не отнемаме деца, за да се стигне до такова отнемане, се прави едно задълбочено проучване. Това, което виждам, че се акцентира е, че съседа подава анонимен сигнал, че детето реве и ние, виждаш ли ти, отиваме и вземаме детето. Това не е така, ние не целим това... Много ми се иска призива на този протест да е "Граждани, бъдете истински родители, мислете за децата си, тогава ние ще бъдем най-доволни."

Освен Видин, в координираните протестни действия ще се включат градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Кърджали. Протестът е насрочен за 13 часа.
Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници. "Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска..

обновено на 16.10.20 в 22:10

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин

Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е..

публикувано на 16.10.20 в 17:53