Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Снимка: Радио Видин

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева, по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това е резултат на целенасочената политика и към този момент броят на специалистите е значително увеличен за цялата страна. Деница Сачева посочи, че в системата на образованието постоянно постъпват на работа все повече ресурсни учители, психолози, логопеди, рехабилитатори на слуха и говора, учители на деца с нарушено зрение и с умствена изостаналост, педагогически съветници и други специалисти. Ще се подобри ли дисциплината в българските учебни заведения? 

Подобряването на българското образование, безспорно зависи и от качеството на педагогическите кадри. Затова инвестициите трябва да бъдат насочени към "хората, които в момента все още не искат да се променят", подчерта заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Според нея имаме сериозен проблем, защото в българската образователна система живеят различни поколения. Отсъстваше ли този проблем преди години? Потърсихме за коментар Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин:

"Преди години много проблеми отсъстваха, включително и този. Според мен в днешното училище не само, че трябва да има психолог, а трябва да има и педагогически съветник, трябва да има и нововъведената длъжност "медиатори". Условията, при които се обучават днешните ученици са коренно различни от тези преди години. Днес е променена изцяло ценностната система на хората. Голяма част от образованите хора с по едно, две или три висши образования, търсейки си работа по специалността трудно могат да се реализират и трудно осигуряват битието си, а в същото време хора без образование, поради ред причини живеят доста добре."- каза Евлогия Манджукова и допълни: "Един от проблемите на младите хора, преди всичко е несигурността, която те усещат и в семействата си и в училище и липсата на нормален диалог и на едното и на другото място." 

Разговаряхме и с ученици от видинската професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев":

"Не съм търсил помощта на училищния психолог, но съм чувал, че тя решава много проблеми и е добър човек ... Тя се казва Мария Петкова и често може да реши проблемите и помага на учениците. Психологът трябва да е търпелив и да умее да изслушва. Според мен дисциплината се подобрява."- коментираха учениците.

Около 4 000 педагози от типа "психолози" са заети в детските градини и училищата. Отделно на територията на всички Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование са заети още 931 служители, които оказват различна подкрепа на децата и техните потребности. Георги Траянов е психолог, детски учител в детска градина във Видин на деца на 5- 6 годишна възраст. Стъпка в правилната посока ли е, според него назначаването на повече психолози и педагогически специалисти, през последните години в училищата и детските градини?

"Правата на учителите са достатъчни. Според мен българските учител поначало са хора, които са заинтересовани от това по какъвто им е възможен начин да помогнат на развитието на децата, да ги облагодетелстват, да ги научат и да ги възпитат, доколкото могат ... За мен основният проблем е липсата на комуникация между родител и дете." - каза психологът Георги Траянов

Според указанието за дейността на училищните психолози и педагогическите съветници, психологът работи на индивидуално ниво с групата или класа, с учителите, родителите и с цялата училищна общност като извършва интервенции с фокус върху психичното здраве. Педагогическият съветник работи повече с групата, процесите на социализация и поддържа взаимовръзките с обкръжението на детето и други дейности с психо- социален и педагогически фокус. Безспорно и двете длъжности са твърде необходими днес във всяко учебно заведение и колкото по- бързо учениците ги приемат, толкова по- здрава ще стане учебната среда и по- успешно цялостното развитие на младите хора. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59

Успешна ли е Националната стратегия за хората с увреждания

През 2020 година месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане, до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ. Увеличението се получава от..

публикувано на 04.12.19 в 13:38

Ще вдигат ли местните данъци в Северозапада?

Въпреки предизборните уверения, местните данъци в редица общини в България ще се повишат от началото на новата година. Каква е ситуацията в Северозападна България?  Сред първите, които обявиха повишение на налозите от 2020 година, е Община Монтана .  Предложението е такса смет да се повиши от 3.1 на 3,86 промила. От 6,7 на 7,5 промила се..

публикувано на 03.12.19 в 14:30

На какви съветници гласувахме доверие

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години? Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков , който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат. "Според мен е добър Общинският съвет...

публикувано на 02.12.19 в 15:32

Стефан Ангелов: "Един кмет трябва да се бори за всеки един човек "

В "Добро утро, кмете!" гостуваме в село Михайлово, община Хайредин , област Враца. Жителите са му около 1 100 души. В старите турски документи и в документите след Освобождението селището фигурира с името Долна Гнойница, което означава  място за угояване на добитък, тъй като от миналото населението се е занимавало с животновъдство. През..

публикувано на 29.11.19 в 13:06