Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Снимка: Радио Видин

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева, по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това е резултат на целенасочената политика и към този момент броят на специалистите е значително увеличен за цялата страна. Деница Сачева посочи, че в системата на образованието постоянно постъпват на работа все повече ресурсни учители, психолози, логопеди, рехабилитатори на слуха и говора, учители на деца с нарушено зрение и с умствена изостаналост, педагогически съветници и други специалисти. Ще се подобри ли дисциплината в българските учебни заведения? 

Подобряването на българското образование, безспорно зависи и от качеството на педагогическите кадри. Затова инвестициите трябва да бъдат насочени към "хората, които в момента все още не искат да се променят", подчерта заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Според нея имаме сериозен проблем, защото в българската образователна система живеят различни поколения. Отсъстваше ли този проблем преди години? Потърсихме за коментар Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин:

"Преди години много проблеми отсъстваха, включително и този. Според мен в днешното училище не само, че трябва да има психолог, а трябва да има и педагогически съветник, трябва да има и нововъведената длъжност "медиатори". Условията, при които се обучават днешните ученици са коренно различни от тези преди години. Днес е променена изцяло ценностната система на хората. Голяма част от образованите хора с по едно, две или три висши образования, търсейки си работа по специалността трудно могат да се реализират и трудно осигуряват битието си, а в същото време хора без образование, поради ред причини живеят доста добре."- каза Евлогия Манджукова и допълни: "Един от проблемите на младите хора, преди всичко е несигурността, която те усещат и в семействата си и в училище и липсата на нормален диалог и на едното и на другото място." 

Разговаряхме и с ученици от видинската професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев":

"Не съм търсил помощта на училищния психолог, но съм чувал, че тя решава много проблеми и е добър човек ... Тя се казва Мария Петкова и често може да реши проблемите и помага на учениците. Психологът трябва да е търпелив и да умее да изслушва. Според мен дисциплината се подобрява."- коментираха учениците.

Около 4 000 педагози от типа "психолози" са заети в детските градини и училищата. Отделно на територията на всички Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование са заети още 931 служители, които оказват различна подкрепа на децата и техните потребности. Георги Траянов е психолог, детски учител в детска градина във Видин на деца на 5- 6 годишна възраст. Стъпка в правилната посока ли е, според него назначаването на повече психолози и педагогически специалисти, през последните години в училищата и детските градини?

"Правата на учителите са достатъчни. Според мен българските учител поначало са хора, които са заинтересовани от това по какъвто им е възможен начин да помогнат на развитието на децата, да ги облагодетелстват, да ги научат и да ги възпитат, доколкото могат ... За мен основният проблем е липсата на комуникация между родител и дете." - каза психологът Георги Траянов

Според указанието за дейността на училищните психолози и педагогическите съветници, психологът работи на индивидуално ниво с групата или класа, с учителите, родителите и с цялата училищна общност като извършва интервенции с фокус върху психичното здраве. Педагогическият съветник работи повече с групата, процесите на социализация и поддържа взаимовръзките с обкръжението на детето и други дейности с психо- социален и педагогически фокус. Безспорно и двете длъжности са твърде необходими днес във всяко учебно заведение и колкото по- бързо учениците ги приемат, толкова по- здрава ще стане учебната среда и по- успешно цялостното развитие на младите хора. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45