Рецептата да бъдем успешни и щастливи

Снимка: Красимир Каменов

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни- това е темата в "Посоките на делника". 

Изключително трудно е да дефинираме какво точно означава да бъдеш успешен, тъй като всеки разбира успеха по различен начин, смята психологът Андрей Ганев."Понякога успехът ни убягва, защото не можем да го разпознаем. Истината е, че всички имаме умения, способности и таланти, допринасящи за изграждането на навици, които ни правят успешни. И така човек си поставя за цел да бъде успешен и щастлив, но как да го постигнe...Провалът не е противоположност на успеха. Той е нещо, което си заслужава да избегнем, но всъщност е временно състояние, след което обикновено настъпва огромна промяна в курса /обикновено към по-добро/. На всеки се е случвало в даден момент да се сблъска с провала, но това, което е от най-голямо значение, е как реагираме и какво научаваме от своите провали"- коментира за Радио ВИДИН Андрей Ганев.


Не са един и двама известните, които са стартирали от нулата, за да създадат своите световноизвестни империи. Един от гениите на 20 век е бил уволнен от вестник с аргумента, че му липсва креативност. В стремежа си да се докаже, Дисни основава първата си компания - производител на анимация. Успява да събере 15 000 долара, за да стартира своя бизнес, но се налага за затвори врати кратко след това, тъй като един от основните му партньори също прекъсва своята дейност. След този втори съдбовен удар, отчаян и без пари, Дисни си проправя път към Холивуд, където се сблъсква с още повече критика и провалите валят един след друг, докато той не доказва себе си с първите си класически филми, които го изстрелват във висините на популярността. Българите са по-щастливи, отколкото са били преди 10 години - обобщава Европейско изследване на ценностите, направено през 2018 година. Близо 17 на сто от българите се определят като много щастливи, а около 6 % казват, че не са никак щастливи. Прави впечатление, че в сравнение с преди 20 години "много щастливите" са скочили двойно. Разглеждайки въпроса "Какво е това успех?" установяваме, че има повече от един отговор.  Какъв е пътят към успеха и щастието коментира и психологът Кирил Кунчев:"Базовото и определящо значение на това, дали човек се чувства и оценява себе си като успешен и щастлив, има дълбоко и непреодолимо субективен характер. Усещането за щастие и за успех е строго индивидуално. Има две много важни думи в житейските дейности на човек: равновесие и гъвкавост...Обратната страна на гъвкавостта е ригидността /фиксацията, тесногръдието и схоластиката/. Това е тъмната страна на човешката личност. Тя е източник на много проблеми и е извор на конфликти. Тук битуват базовите убеждения от типа: "Трябва!", "Длъжен съм.", "На всяка цена". За ригидността е типична борбата за власт. Именно ригидността е причина човек да наруши хармонията и равновесието в отношенията между собствения си Аз/егото/ и външният свят/Суперегото/...Не е нужно винаги човек да постига някакви успехи, за да се чувства щастлив...Блестящо потвърждение на необходимостта човек да води живот в хармония със собствения му Аз- "да бъде себе си", са думите, изречени през 2011 година с които Стив Джобс се обръща към випускниците от Стандфортския университет: "Времето ви е ограничено, така че не го хабете в живеене на нечий чужд живот. Не бъдете пленници на догмата – което е да живеете с резултатите от мисленето на други хора. Не се оставяйте шума от чуждото мнение да заглуши вътрешния ви глас. И което е най-важно, имайте куража да преследвате сърцето си и интуицията си. Те някак си вече знаят какво наистина искате да се случи.""

Според видинчани има щастливи и успели българи, но не се афишират. Как те разбират щастието и повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Къде са съвременните майстори на занаятите?

Днес не е петък, но е ден на майстора. На 12 декември Православната църква отбелязва Свети Спиридон, който е почитан, като закрилник на майсторите на най-голям брой занаяти: грънчари, тухлари, златари, чехлари, бакърджии и много други. С думата "майстор" се обръщаме към хората, които съхраняват тези занаяти и ги развиват. Останаха ли истински..

публикувано на 12.12.19 в 12:43

Финансово стабилни ли сме в края на годината

Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, а кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България. Той е един от най-високите в Европейския съюз, показателите на банките се подобряват, а лошите кредити намаляват. Това заяви в интервю преди дни управителят на Българската народна банка..

публикувано на 11.12.19 в 13:50

Партийните субсидии- от значение ли е размерът

Темата за партийните субсидии отново нажежи политическите страсти у нас. В края на миналата седмица парламентът реши размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. да е 8 лв., както предложи "БСП за България".  "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се..

публикувано на 10.12.19 в 14:09

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59

Успешна ли е Националната стратегия за хората с увреждания

През 2020 година месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане, до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ. Увеличението се получава от..

публикувано на 04.12.19 в 13:38