Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 ноември 2019 година

Снимка: Иванка Петрова

Община Белоградчик е взела необходимите мерки, за да посрещне първия сняг. Тази година участие в снегопочистването ще вземе и новопридобитата техника, собственост на общината. Добра придобивка е моторната шейна, която ще осигури достъп до трудно проходими места при зимни условия, свързани с аварии на водопроводната мрежа и други евентуални бедствия. 


Инспекцията по труда е започнала незабавна проверка след инцидента във вторник във Видин, при който 34-годишен работник е загинал докато сменя пътни камери на главен път Е 79 край Видин. По неизяснени причини, кошът на вишката се е завъртял, навлязъл във височина в лявата лента на движение и се е ударил в товарен автомобил с ремарке. Кошът се е откъснал, а служителят е паднал на пътното платно и загинал на място. "Става въпрос за изпълнение на трудовите задължения, най-вероятно ще бъде признато за трудова злополука. Причините за злополуката се изясняват", каза каза говирителят на Главна инспекция по труда Дина Христова. Случаят се разследва.


В открито съдебно заседание Административен съд - Видин гледа дело, образувано по жалба от Коалиция "БПС за България“ на Венцислав Томов Ванков, кандидат за общински съветник, който обжалва резултатите от проведените на 27 октомври местни избори за общински съветници в Община-Ружинци. Днес съдът изслуша призованите свидетели и съдебно-математическата експертиза. Решението по делото ще е готово до няколко дни.


В политическа декларация групата общински съветници на БСП Видин посочиха какви ще са приоритетите ѝ през следващите четири години. Документът бе представен по време на тържественото заседание на местния парламент, на което новите съветници встъпиха официално в длъжност.


Масивна двуетажна сграда и прилежащата й земя с обща площ 1012 кв. м в с. Г. Дамяново продава на търг с тайно наддаване НАП Монтана. Сградата е построена през 1962 г. Разгънатата й площ е 674 кв. м. Има 3 самостоятелни входа. Кандидат-купувачите могат да огледат имота от 18 до 22 ноември. Предложенията на желаещите да се включат в наддаването се подават в същия срок в сградата на НАП Монтана на пл. Жеравица. Началната тръжна цена е 43 600 лв. За да се включат в наддаването, желаещите трябва да преведат депозит за участие в размер на 20% от първоначално обявената цена. Новият собственик на обявения за продажба имот ще стане ясен на 27 ноември, когато ще бъдат разгледани всички постъпили предложения, информират от приходната агенция в Монтана.


Над 8 221 лица от област Видин ще получат пакети с  продукти на следващия етап по оперативната програма за храните и подпомагане на нуждаещи се, каза директорът на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова. Очаква се стартирането на програмата.


В Световния ден за борба с диабета– 14 ноември, във Враца се организираха безплатни скринингови изследвания на нивото на кръвната захар. В кампанията се включи заместник-кметът Петя Долапчиева, която призова повече жители на Враца да се възползват от възможността да се изследват за диабет.



С беседа в Ново село отбелязаха Международния ден на диабета. На чаша кафе и раздумка се събраха днес диабетиците от Ново село в Клуба на пенсионера. Много от тях използваха срещата, за да разменят няколко думи за поддържащото лечение, за ползването на балнеолечение и физиотерапия. 

Донорски карти ще бъдат раздавани в столицата и в страната. От Министерството на здравеопазването и от Българския Червен кръст са предоставили информация за местата, на които ще бъдат раздавани картите. Във Видин картите ще се предоставят на 20 и 27 ноември, от 9.00 до 11.00 часа, в Градската градина и в центъра на града.


Ученици от начален етап на обучение от СУ "Св. Климент Охридски" сeло Зверино участваха в рецитал на тема "Моето училище". Техните изпълнения оцениха Дарина Цветкова, председател на художествен клуб при НЧ "Факел 1926" и Ани Пагелска, учител по български език и литература в СУ „Св. Кл. Охридски“.


Танцьори от три поколения ще представят най-добрите постановки на своя хореограф Първан Първанов. Концертът на представителен танцов ансамбъл "Пъстрина" е по повод 70-годишния му юбилей и неговата 45-годишна творческа дейност. 

Ремонтни дейности затварят временно част от ул. "Спортна" във Враца. Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект утре от 09.00 ч. до 17.00 ч., ще бъде спряно движението по ул. „Спортна“, в участъка от пресечката с ул. „Вардар“ до пресечката с ул. "Цено Тодоров". Алтернативните маршрути за осъществяване на движението на моторните превозни средства са, както следва: посока бул. "Васил Кънчов" – по ул. "Вардар" – ул. "Козлодуйски бряг"; посока ул. "Георги Апостолов" – по ул. "Цено Тодоров" – ул. "Авлига" – ул. "Кръстьо Пишурка" – ул. "Козлодуйски бряг". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00