Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдено е решението за избора на общински съветници в Ружинци

Снимка: Радио Видин

Административният съд във Видин потвърди решение на Общинската избирателна комисия в Ружинци за избора на общински съветници. Отхвърлена е жалбата на коалиция "БСП за България", внесена от кандидата за кмет Венцислав Ванков, който беше и водач на листата за Общински съвет, с която се оспорват обявените резултати от вота.

В хода на производството, съдът съобрази оплакванията на жалбоподателя, становищата на страните, събраните по делото доказателства и направи проверка на законосъобразността на обжалвания административен акт. По делото бе назначена и съдебно-математическа експертиза, заключението на която, съдът прие частично като обективна и компетентно изготвена, съобщиха от Административен съд-Видин.

Още четири изборни дела са разглеждали в Административния съд във Видин вчера. Предстои съдът да се произнесе по делото за избор на кмет на село Гомотарци, община Видин. Образувано е по жалба на коалиция "БСП за България". Изслушани са страните по делото. Съдът се е произнесъл по доказателствените искания и счита, че делото е  изяснено от фактическа страна. То ще бъде решено в предвидения срок.

По същество са приключили също и делата за оспорване на изборните резултати в Белоградчик и Ново село, съобщиха от АС-Видин.

В Белоградчик се оспорва изборът на общински съветници. Жалбата е от Радослав Живков, в качеството му на кандидат за общински съветник от Политическа партия "Национален фронт за спасение на България".

Изслушани са страните и са разпитани свидетели по искане на жалбоподателя и ответника.

Предстои съдът да се произнесе по делото.

В Ново село се оспорва вота за кмета. Жалбата е внесена от Борислав Крумов, кандидат за кмет, издигнат от инициативен комитет. Според него са допуснати съществени нарушения на избирателния процес в изборния ден, както и при подготовката на изборите, които водят до промяна на изборния резултат.

Съдът е изслушал страните по делото и е разпитал свидетели по искане на жалбоподателя.

След като събра нужните доказателства, съдът счете делото за изяснено и ще се произнесе с решение в законоустановения срок, съобщиха от АС-Видин.

За 21 ноември е отложено делото срещу вота за кмет на община Брегово. Образувано е по жалба на кандидата за кмет от коалиция "БСП за България" Милчо Лалов. Според него са допуснати нарушения на избирателния процес на първия тур, които водят до промяна на изборния резултат.

В хода на производството съдът е изслушал страните по делото. Открито е производство по оспорване на съдържанието на протоколите на една ото секционните, както и на Общинската избирателна комисия. Ще се проверява дали има действителни бюлетини сред 78, които са обявени за невалидни. Назначено е изготвянето на съдебно-техническа и математическа експертиза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23