Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинският музей се готви за своята 110-годишнина

Музей "Конака" във Видин
Снимка: Радио ВИДИН

През 2020 година Регионален исторически музей във Видин става на 110 години. За това свидетелстват официалните данни за учредяването на Видинския музей и Археологическото дружество, обясни етнографът Десислава Бождирава:


"Не става дума за описанието, което Феликс Каниц, когато минава, дава на музейната сбирка на Сами паша. Това показва още по-отдавна Видин като един град, който цени своето минало и иска това минало да се знае и да се познава... Видинският музей води своето начало от Видинското археологическо дружество, което е развивало много сериозна дейност. Това личи от отчетите и специално от въпросниците за събиране на материали, в които става въпрос не само за археология, става въпрос за етнографски материали, за краеведски материали, за диалектоложки материали. Това е една наистина сериозна научна дейност, в който много ясно се показва, че музеят не е просто едно място, в което във витрини се излагат едни експонати, а музеят е живо място, свързано и с архивите, и с библиотеките, и с училищата в една постоянна, тясна връзка."

Първата музейна сбирка е била разположена на няколко места в града, обясни още етнографът:

"Имало е музейни експонати в Срацимировата кула в "Баба Вида", имало е в "Турската поща". Все още нямам точни данни кога "Турската поща" е предоставена на музея. Някъде около 1932 година експонатите, които са събирани в годините назад, вече са подредени в шкафове с витрини и т.н."

По повод предстоящата годишнина, Десислава Божидарова представи доклада "Музеят - място за познание" по време на традиционната краеведска конференция във Враца, организирана от Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца.


Вижте още

Снимката на 14 април 2021 година

Днес честваме 200 години от рождението на бележития български възрожденец и революционер Георги Стойков Раковски. Родолюбиви видинчани поднесоха венци и цветя пред паметника му в началото на Крайдунавския парк срещу драматичния театър. 106 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада . 944 са новите регистрирани случаи на коронавирус у..

публикувано на 14.04.21 в 18:10

Заловиха бежанци от Афганистан и Пакистан на път за Кула

11 чужди граждани са задържани от  служители от Гранично полицейско управление Чипровци, съобщават от полицията.  На 13 април 2021 г., на международен път Е-79 в района на Монтана,  граничните полицаи   спрели за проверка товарен автомобил "Волво" с 41-годишен шофьор от Пловдив. В  предния край на ремаркето те открили преграда, зад която били..

публикувано на 14.04.21 в 17:17

Задържаха мигранти на границата при Оряхово

Група мигранти са задържани в товарен камион на ГКПП Оряхово - Бекет при незаконно преминаване на границата, съобщават от Апелативната прокуратура в София.  По първоначални данни задържаните са граждани на Сирия, сред които са и две непълнолетни лица. С едемте лица без необходими документи за преминаване на границата  са  открити   в товарен камион..

публикувано на 14.04.21 в 15:55

Видин не забрави Раковски

200 години от рождението на бележития български възрожденец и революционер Георги Стойков Раковски се отбелязват на днешния ден. Родолюбиви видинчани поднесоха венец и цветя пред паметника му в началото на крайдунавския парк срещу драматичния театър. Автор на бюст-паметника, който е изграден през 1938 година, е проф. Иван Лазаров, а инициативата за..

публикувано на 14.04.21 в 15:55

Няма преливащи язовири в Монтанско

Обилното снеготопене и падналите дъждове повишиха нивата на язовирите в област Монтана, но  в региона н яма преливащи водоеми, съобщи областният управител Росен Белчев. Към 313 мил.кубика е водата в язовир "Огоста" край Монтана. Това прави над 60% от пълния му обем. Язовир "Среченска бара" е пълен. Притокът и разходът от него се..

публикувано на 14.04.21 в 15:45

Компенсаторната станция в Расово става стратегически обект

Компресорна станция "Расово" на Булгартранзгаз, д ейността "разпределение на електрическа енергия" и диспечерските центрове на електроразпределителните дружества,   ще бъдат включени към стратегическите обекти и дейности в енергетиката. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.  Посочените обекти играят ключова роля в..

публикувано на 14.04.21 в 15:35

Кети Ценова остава начело на РЗИ Враца

Кети Ценова спечели конкурса за директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Тя изпълняваше ръководни функции от 2 години.  Доктор   Ценова получи най-висока оценка в надпреварата, обявена за длъжността от здравното министерство. Още двама опоненти се включиха в конкурса – предшественикът на д-р Ценова и един от най-успешните..

публикувано на 14.04.21 в 14:40