Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първи случай на Африканска чума по диви свине в криводолското село Голямо бабино

Снимка: Община Враца

Редовно заседание на Областната епизоотична комисия във Враца се проведе днес под председателството на заместник областния управител Мирослав Комитски. Основна тема на срещата беше обявеният със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ - София първично възникнал случай на болестта Африканска чума по дивите свине в землището на с. Голямо бабино, община Криводол.

„Положителните резултати за болестта налагат спазването на мерки за биосигурност и определяне на инфектирана зона с диаметър 200 кв. км около мястото, където е констатиран случаят“, поясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Милчо Костурков. Той представи на кратко епизоотичната обстановка в областта и заяви, че са предприети всички мерки по недопускане разпространението на заболяването.

Директорът на Държавно горско стопанство–Враца инж. Ивайло Ангелов обяви, че съгласно Заповедта на директора на РДГ- Берковица, са определени подзони (А, Б и В) около констатираното огнище. В Зона А, с радиус 1 км, е ограничен достъпът до горските територии и ловностопанските райони на физически лица и пътни превозни средства, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС. В подзони Б и В се ограничава достъпът, преминаването и престоят в горските територии за селскостопански дейности, а събирането на гъби, билки, трюфели, както и извършването на туристически дейности става след прилагане на мерките за биосигурност. Ограниченията са в сила до 22.12.2019 г. Зоните са обозначени с табели от служителите на ДГС - Враца, за да ориентират населението, туристите и ловните дружинки.

„Държавно горско стопанство- Враца ще продължи да осъществява задълженията си за строг контрол и спазване на мерките за биосигурност на организирания лов в съботни и неделни дни, както и претърсвания в обособените три зони“, допълни инж. Ивайло Ангелов. 

В края на заседанието, заместник областният управител Мирослав Комитски обяви, че с решение на Областната епизоотична комисия, кметът на Община Криводол следва да свика в кратък срок заседание на общинската епизоотична комисия, на която да бъдат взети и изпълнени мерки за ограничаване на заразното заболяване. 


Вижте още

Възстановяват походите във Врачанския Балкан

Възстановяват организираните походи в Природен парк "Врачански Балкан" след едногодишно прекъсване, съобщават от дирекцията на парка.  Тази година походите започват с разходка до най-високия непостоянен водопад на Балканския полуостров - Скакля. Преходът ще бъде проведен на 16 май (неделя) от 8:30 ч. от Природозащитен център "Натура". Маршрутът е..

публикувано на 11.05.21 в 10:48

Лек ръст на новозаразените с COVID-19 в област Видин

30 положителни проби за COVID-19 има регистрирани в област Видин за иминалото денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция. 18 от новозаболелите са от община Видин, 4- ма от Ружинци, по двама от общините Белоградчик, Бойница и Димово и по един от Кула и Чупрене. Още 18 души, заболели от коронавирус, са оздравели. Активните случаи в областта..

публикувано на 11.05.21 в 10:18

10 години затвор за изнасилване на 9- годишно дете

С осъдителна присъда от 10 години "лишаване от свобода" при "строг" режим на изтърпяване приключи делото на първа съдебна инстанция срещу 32-годишния К.А., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана  за изнасилване на малолетно момиче, съобщават от прокуратурата.  Подсъдимият К.А. e осъждан 13 пъти за извършени умишлени..

публикувано на 11.05.21 в 09:45

В Долна Кремена честват храмов празник

На 11 май /вторник/ от 11 часа по повод деня на Светите братя Кирил и Методий в храм „Св. Кирил и Методий” в Долна Кремена отец Данаил Цинцарски ще отслужи водосвет. Преди това децата от Детската градина ще посетят храма и ще рисуват на площада пред читалището.                   В програмата на Празниците „Мездра май” след двукратно отлагане, поради..

публикувано на 11.05.21 в 08:40

86 са новозаразените с COVID-19 в Северозапада

1078 са новите случаи на COVID-19  у нас при направени 16 392 теста през последното денонощие. Положителни са под 7% от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал.  Новорегистрираните в Северозапада за последното денонощие са 86, като 30 от тях са в област Видин, 11 в област Враца и 45 в Монтанско.  Починалите вследствие..

публикувано на 11.05.21 в 06:14

Снимката на 10 май 2021 година

От днес учениците от 6-ти и 11-ти клас провеждат присъствено в училище своите учебни занятия. Това се случи седмица по-рано от планираното и съгласно заповедта на здравния министър в оставка, те ще останат в клас поне до края на месеца.  Своя 50-годишен юбилей отбеляза тържествено ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца . Празникът започна с ритуал..

публикувано на 10.05.21 в 18:00

Пръскаха срещу кърлежи във видински парк след сигнали на граждани

Обработката на зелените площи в парк "Владикина бахча" срещу кърлежи е направена след получени в община Видин сигнали от граждани , съобщават от администрацията. Тя е извършена от фирма, с която общината има сключен договор за тази дейност. Използван е препарат, одобрен от Министерството на здравеопазването, в съответната препоръчителна доза и..

публикувано на 10.05.21 в 17:40