Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иво Стоянов от Кула представя втората си книга

Снимка: Христела Александрова

Иво Стоянов- Горския от Кула ще представи през декември втората си книга, озаглавена "Истории и случки от най-Северозапада". Изданието съдържа 62 забавни истории и случки и 500 пословици и поговорки от кулския район. Веселите и хумористични случки са събирани от автора във времето, през което е работел като горски служитела в селата на община Кула и съседните на нея села Раковица и Подгоре. Историите са истински, като в някои от тях герой е самият автор. По думите му, част от историите са "доста пиперливи" и са предназначени за възрастната публика. Първата книжка на автора "Приказки от баба и дядо" бе предназначена за детската аудитория и съдържа автентични приказки и притчи от Кула и Раковица, преразказани от Иво Стоянов.

Историите и поговорките в новата книга на автора са написани на пет различни диалекта от няколко населени места в Кулския регион и носят колорита и спецификите в говора и бита на Кула, Старопатица, Чичил, Големаново, Раковица и Подгоре. Още по-ценното е, че карикатурите и илюстрациите в книжката са дело на самия автор, който се оказва и добър в графиката. Корицата също е илюстрирана собственоръчно от него. Книгата съдържа 223 страници и е отпечатана във Видин.

Освен автор на книги и художник, Иво Стоянов е и един от активните самодейци към Народно читалище "Просвета 1882" в град Кула. Той е дългогодишен участник в театралния състав към читалището, превъплътил се в десетки любими на кулчани роли от различни пиеси, като "Боряна", "Службогонци", "Вражалец", "Ало- ало", "Рейс", "Районна болница" и "Хензел и Гретел", множество хумористични скечове и детски пиеси.


Вижте още

Два случая на починали с COVID-19 във Врачанско

Двама жители на Врачанско, заразени с COVID-19 , са починали през изминалото денонощие. Това са  мъже на 80 и 82 години от Мездра и Бяла Слатина. Те са били настанени в местните болници. С тях жертвите на опасната зараза стават 437. През изминалото денонощие в Единния нформационен портал са регистрирани нови 34 случая на заразени. Към..

публикувано на 11.04.21 в 14:40
МБАЛ

Нова медицинска апартура в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца

Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца вече разполага с две  нови операционни LED-лампи, както и с вакуум-аспиратор. Специализираната медицинска техника е купена със събраните 2 462.84 лв. от благотворителния базар "Дари любов" , който се осъществи в началото на март с подкрепата на община Враца.  Съоръженията..

публикувано на 11.04.21 в 14:12
Гората.бг раздава дръвчета във Видин

Стотици видинчани получиха дръвчета от Гората.бг

Стотици видинчани се включиха в  инициативата Гората.бг. Инициативата е от хората за хората и се осъществява от доброволци в цялата страна. Целта е да се засаждат максимален брой дървета - каза организаторът  Никола Рахнев:  "Много е хубаво, че буквално хиляди души са се наредили и чакат на опашка, спазвайки всички противоепидемични мерки, за..

публикувано на 11.04.21 в 12:33
НЧ

165 години - Народно читалище „Постоянство” град Лом

Една от най-старите културни институции в България, основана през далечната 1856 година, е тази на Народно читалище „Постоянство”. Повече от век и половина читалището в Лом е символ на крайдунавския град и негов храм на културата и духовността. Недялка Трайкова, председател на читалищното настоятелство, отбеляза още три важни..

публикувано на 11.04.21 в 10:51

Днес е Международният ден на бившите концлагеристи и на пострадалите от фашизма и войните

 Днес се отбелязва Международният ден на бившите концлагеристи и на пострадалите от фашизма и войните . Обявен от Международната федерация на борците от съпротивата и пострадалите от фашизма.  През месец април 1945 г. са освободени затворниците от германските концлагери. През 1943 година видинчанката Софи Пинкас научава ,че евреите от..

публикувано на 11.04.21 в 08:40

Враца с най-много новозаразени с COVID-19, най-малко във Видин

1 352 са новите случаи на коронавирус у нас през изтеклото денонощие - или близо 15 процента от направените 9 118 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Най- много заразени в северозапада има в област Враца - 34, следвана от Монтана с 3 и област Видин - 1 новозаболели. Ваксинираните във Враца са 65, в Монтана - 105, във..

публикувано на 11.04.21 в 08:00

10 000 фиданки раздава Гората.бг във Видин

Инициативата Гората.бг ще дари още 10 000 дървета на хората от Видин и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Това обясни за Радио Видин Никола Рахнев от Гората.бг.: "Целта е  до 2025 г. в България да бъдат раздадени и засадени 4 милиона дървета (вече сме засадили 1.3 милиона). Фиданките ще се раздават в неделя от 11 часа, на мястото..

публикувано на 11.04.21 в 09:00