Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Работещите са сериозно застрашени

Снимка: Фейсбук

Национален протест организира днес ръководството на КТ "Подкрепа". От КТ "Подкрепа" настояват практиката в България да се доближи до европейската. Сред исканията им са работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните и да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период. Включени са още отпадането на данъка върху минималната работна заплата, спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки, ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства. Според Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа" миналата седмица двата синдиката в България са действали заедно, но изненадващо представителите на КНСБ са се отказали от протестните действия.

"Започнахме заедно подготовка за протест. В един момент колегите от КНСБ решиха, че няма да правят такъв, а ние просто продължаваме по първоначалния план, тъй като нищо не се е променило. Все още правата на работниците, по отношение на болничните са заплашени и не само това. В последните искания на работодателите имаше изречение, в което се казваше, че те предлагат работниците да не получават обезщетения, ако не са внесени дължимите им осигурителни вноски. Нека хората сами да си направят преценка дали да дойдат на протеста, тъй като ако се окаже, че техният работодател не им е внасял осигурителни вноски могат да останат и без пенсия. Правата на работещите са застрашени"- призова Ваня Григорова.

Какво казват от КНСБ и защо се оттеглят от протеста, предвиден за днес? Потърсихме Тодор Капитанов, секретар на КНСБ и председател на стачния комитет на синдиката:

"КНСБ на този етап запазва стачна готовност, защото ако си спомняте, когато бяха обявени намеренията за отнемането на първия ден от болничните, лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха светкавично, че няма да допуснат такова предложение да бъде входирано, по какъвто и да е начин в Народното събрание. След редица действия и на КНСБ и на КТ "Подкрепа" премиерът обяви, че предложението няма да бъде входирано, което на този етап е факт и това по своеобразен начин свали социалното напрежение от работещите ... Ако някой отново застраши правата на българските работници, тогава КНСБ, бъдете сигурни, че категорично ще излезе на протест, доста мащабен при това"- подчерта Тодор Капитанов.

В края на миналата седмица, четири работодателски организации заплашиха да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество заради изплащането на първите три дни от болничните, които в момента се поемат от фирмите. От Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара и Българската търговско- промишлена палата изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов. В него те напомниха, че мярката е била въведена през 2010-а година като временна за срок от една година, но действа вече девет. Потърсихме за коментар Иван Сергисов, регионален представител за Монтана на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

"Ясно е на всички, без значение кой от коя страна се намира- дали от страната на работодателите или от страната на неизрядните работещи, че трябва да се намери нещо, което да ограничи тия усещания за несправедливост. Единствено държавата е органът, който може да спре това усещане за несправедливост"- каза Иван Сергисов.

В деня, когато ръководството на КТ "Подкрепа" организира Национален протест, свързан с подобряването на условията на труд на работещите и заплащането на отпуска по болест, попитахме видинчани подкрепят ли исканията на синдиката:

"Ще ги подкрепим, разбира се. Следим събитията и ще ги подкрепим ... Бих се включила, ако съм по- млада ... Сто процентово би трябвало да се включат хората, за да се извоюват правата. Има държави, в които болничните се плащат на 100%. Нали и ние сме в Европейския съюз?"- коментираха видинчани.

Социалните работници също проведоха едночасова предупредителна стачка днес. Те настояват за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд. Социалните работници от 35 дирекции в страната поискаха увеличение на заплатите с 40 на сто. Те не изпълняваха служебните си задължения от 10.00 до 11.00 ч. Стачката е организирана от КТ "Подкрепа", а мотивът за недоволството са ниските възнаграждения на служителите. Социалните работници се надяват месечните им възнаграждения да бъдат увеличени преди гласуването на бюджета за следващата година. 
"Във Видин няма синдикална секция към дирекция "Социално подпомагане" и стачни действия не са предвидени", обясни Мария Димитрова, зам. председател на регионалната структура на КТ "Подкрепа" в Крайдунавския град. Представители на регионалните дирекции "Социално подпомагане" в общините Враца и Козлодуй се включиха в символичния протест, съобщи Десислава Димитрова, председател на регионалната структура на КТ "Подкрепа" във Враца. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21