Ваня Григорова: Работещите са сериозно застрашени

Снимка: Фейсбук

Национален протест организира днес ръководството на КТ "Подкрепа". От КТ "Подкрепа" настояват практиката в България да се доближи до европейската. Сред исканията им са работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните и да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период. Включени са още отпадането на данъка върху минималната работна заплата, спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки, ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства. Според Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа" миналата седмица двата синдиката в България са действали заедно, но изненадващо представителите на КНСБ са се отказали от протестните действия.

"Започнахме заедно подготовка за протест. В един момент колегите от КНСБ решиха, че няма да правят такъв, а ние просто продължаваме по първоначалния план, тъй като нищо не се е променило. Все още правата на работниците, по отношение на болничните са заплашени и не само това. В последните искания на работодателите имаше изречение, в което се казваше, че те предлагат работниците да не получават обезщетения, ако не са внесени дължимите им осигурителни вноски. Нека хората сами да си направят преценка дали да дойдат на протеста, тъй като ако се окаже, че техният работодател не им е внасял осигурителни вноски могат да останат и без пенсия. Правата на работещите са застрашени"- призова Ваня Григорова.

Какво казват от КНСБ и защо се оттеглят от протеста, предвиден за днес? Потърсихме Тодор Капитанов, секретар на КНСБ и председател на стачния комитет на синдиката:

"КНСБ на този етап запазва стачна готовност, защото ако си спомняте, когато бяха обявени намеренията за отнемането на първия ден от болничните, лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха светкавично, че няма да допуснат такова предложение да бъде входирано, по какъвто и да е начин в Народното събрание. След редица действия и на КНСБ и на КТ "Подкрепа" премиерът обяви, че предложението няма да бъде входирано, което на този етап е факт и това по своеобразен начин свали социалното напрежение от работещите ... Ако някой отново застраши правата на българските работници, тогава КНСБ, бъдете сигурни, че категорично ще излезе на протест, доста мащабен при това"- подчерта Тодор Капитанов.

В края на миналата седмица, четири работодателски организации заплашиха да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество заради изплащането на първите три дни от болничните, които в момента се поемат от фирмите. От Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара и Българската търговско- промишлена палата изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов. В него те напомниха, че мярката е била въведена през 2010-а година като временна за срок от една година, но действа вече девет. Потърсихме за коментар Иван Сергисов, регионален представител за Монтана на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

"Ясно е на всички, без значение кой от коя страна се намира- дали от страната на работодателите или от страната на неизрядните работещи, че трябва да се намери нещо, което да ограничи тия усещания за несправедливост. Единствено държавата е органът, който може да спре това усещане за несправедливост"- каза Иван Сергисов.

В деня, когато ръководството на КТ "Подкрепа" организира Национален протест, свързан с подобряването на условията на труд на работещите и заплащането на отпуска по болест, попитахме видинчани подкрепят ли исканията на синдиката:

"Ще ги подкрепим, разбира се. Следим събитията и ще ги подкрепим ... Бих се включила, ако съм по- млада ... Сто процентово би трябвало да се включат хората, за да се извоюват правата. Има държави, в които болничните се плащат на 100%. Нали и ние сме в Европейския съюз?"- коментираха видинчани.

Социалните работници също проведоха едночасова предупредителна стачка днес. Те настояват за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд. Социалните работници от 35 дирекции в страната поискаха увеличение на заплатите с 40 на сто. Те не изпълняваха служебните си задължения от 10.00 до 11.00 ч. Стачката е организирана от КТ "Подкрепа", а мотивът за недоволството са ниските възнаграждения на служителите. Социалните работници се надяват месечните им възнаграждения да бъдат увеличени преди гласуването на бюджета за следващата година. 
"Във Видин няма синдикална секция към дирекция "Социално подпомагане" и стачни действия не са предвидени", обясни Мария Димитрова, зам. председател на регионалната структура на КТ "Подкрепа" в Крайдунавския град. Представители на регионалните дирекции "Социално подпомагане" в общините Враца и Козлодуй се включиха в символичния протест, съобщи Десислава Димитрова, председател на регионалната структура на КТ "Подкрепа" във Враца. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Във Винарово пазят живи традициите, въпреки обезлюдването

В навечерието на Бъдни вечер и Коледа решихме да видим какво помнят и спазват от старите традиции жители на село Винарово, община Ново село. Разговорът се завърта около това- какво крепи хората в тези трудни времена, ще им стигнат ли доходите за подобаваща трапеза по празниците, с кого ще ги прекарат и с какви чувства изпращат 2019 година. Ние сме..

публикувано на 13.12.19 в 16:00

Къде са съвременните майстори на занаятите?

Днес не е петък, но е ден на майстора. На 12 декември Православната църква отбелязва Свети Спиридон, който е почитан, като закрилник на майсторите на най-голям брой занаяти: грънчари, тухлари, златари, чехлари, бакърджии и много други. С думата "майстор" се обръщаме към хората, които съхраняват тези занаяти и ги развиват. Останаха ли истински..

публикувано на 12.12.19 в 12:43

Финансово стабилни ли сме в края на годината

Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, а кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България. Той е един от най-високите в Европейския съюз, показателите на банките се подобряват, а лошите кредити намаляват. Това заяви в интервю преди дни управителят на Българската народна банка..

публикувано на 11.12.19 в 13:50

Партийните субсидии- от значение ли е размерът

Темата за партийните субсидии отново нажежи политическите страсти у нас. В края на миналата седмица парламентът реши размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. да е 8 лв., както предложи "БСП за България".  "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се..

публикувано на 10.12.19 в 14:09

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59