Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация АДРА подпомага 15 млади пчелари от Видин

Снимка: Радио ВИДИН


Пчелни отводки и пчеларски инвентар ще бъдат предоставени на 15 уязвими семейства от Видин. Те ще получат и първоначални знания в областта на пчеларството. Идеята е на международната благотворителна организация АДРА, съвместно с видинското пчеларско дружество "Димитър Балев". Ще се опитаме да дадем възможност на хора, останали извън системата, да започнат самостоятелна дейност като пчелари, а регионът не е избран случайно, каза в "Земята, която ни храни" Мариан Димитров, директор на благотворителната организация: 

"Направихме проучване за различните региони в България, съпоставяйки производства, тенденциите, икономическото развитие и търговските интереси. Предпочетохме Видин, защото това е един отдалечен район, който представлява нисък интерес от страна на прекупвачите на пчелен мед. 
Идеята ни е да подпомогнем 15 млади семейства със старт в нова професия. Помощта ще е в няколко посоки- да развием този сегмент от икономиката на България- пчеларството, освен това, семейства, които са изгубили конкурентност на пазара на труда след гледане на болен в къщи, да бъдат подпомогнати, да останат във Видин и да изкарат прехраната си. Ще подпомогнем хора до 40-годишна възраст, надяваме се да има дългосрочност и устойчивост на този проект."

Кандидатите са подбрани с помощта на местната дирекция "Социално подпомагане" и на пчеларското дружество. Те ще получат по едно пчелно семейство, центрофуга и друг пчелен инвентар. Дейностите ще се финансират от АДРА- интернешънъл- световна организация, разположена в 130 държави, представени в ООН. Сътрудничи си с различни правителства, има хуманитарни акции в много държави в цял свят. В България фондацията подпомага с оборудване почти всички болници. Заслуга на фондацията са безплатните медицински прегледи с двете зелени линейки. Подпомагането на пчеларския сектор е новост в дейноста на АДРА-България. 

"Потрудихме се доста да привлечем донори по проекта. Той ще бъде мониторизиран три години, ще изпълним реално нещата. Прецизира се всеки един разход. Идеята ни е хуманна, защото според договора тези хора са длъжни чрез продукцията си да подкрепят детски и старчески домове, да усъвършенстват уменията си, да увеличат кошерите и да помогнат на други бедни хора с процент от това, което са получили като помощ. Искаме и разговори с големите земеделски производители, с които може да се сътрудничи, плануваме да направим Кръгла маса, на която да обсъдим проблемите....Идеята включва и погранични търговски отношения със Сърбия- те са изградени, искаме да популяризираме продукцията, марката "пчелен мед" на българския пазар- не само във Видин. Това може да прерасне и в директни комуникации с пазарите в Европа- без посредничество-защо не? Имаме идеи и се надяваме с опита, който имаме, да ги реализираме."


Мариан Димитров осъзнава, че през последните години пчеларството е рискова дейност. 

"Има измирания в световен мащаб, които се дължат на различни причини. Това са рискове пред младите пчелари, но се надявам, че рутината ще помогне, за да имаме успешен проект. Ако нямаме подкрепа, ще се провалим. Изисква се смелост и кураж."

Одобрените кандидати ще преминат обучение в около 40 работни часа, след което ще получат сертификат. Обучители ще са пчелари от видинското пчеларско дружество "Димитър Балев", с председател Петър Младенов:

"Този елемент на благотворителност показва, че когато някъде има добра воля и се желае, препятствията се оказват дребни камъчета. Ние ще обучим кандидатите, доставки на отводките ще направят членове на дружеството- така имаме и косвени потребители на услугата на АДРА. Тези хора, които ще правят отводките, поемат ангажимент да помагат на бенефициентите и да се грижат за тях, докато новите пчелари овладеят основните практически стъпки за пчелните семейства." 

Очаква се обучението да започне през декември, а през пролетта, когато бъдат закупени кошерите и пчелните семейства, кандидатите ще бъдат обучени и на терен. 
Още за благородната инициатива и за дейността на пчеларското дружество във Видин- в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15