Най- хубавият коледен подарък е...

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Коледните празници се задават, което означава, че идва време за...подаръци! Всяка година сме изправени пред дилемата- какво да купим на близки и приятели. Дали оригинални подаръци ръчна изработка или по-изискани такива? Нещо типично коледно или друго, което няма нищо общо? Дали подаръкът ще се окаже пък ненужна вещ за получателя? 


В "Посоките на делника" ще ви дадем някои полезни съвети, за да изберете подарък по най-добрия начин. Защото Коледната приказка не би била същата без купищата подаръци, които подготвяме за любимите си хора. В желанието си да ги зарадваме и изненадаме, прекарваме дълго време във внимателно избиране на подходящия подарък. Как да го изберем-  съветите са от Богомил Николов председател на "Активни потребители":


"Човек трябва да отива на пазар подготвен. Това означава да знае какво иска...Много внимателно да следи намаленията и да проверява дали са актуални...Хаотичното обикаляне рядко води до положителни резултати или до такива, които да ви удовлетворяват напълно. Избирате нещо от паника и страх, че ще останете без подарък за любимия човек. Точно поради тези причини преди да излезете, ако ще пазарувате по магазини: седнете и помислете на кого какво искате да купите. Или поне в каква насока. Направете списък, ако трябва. Така ще ви е много по-лесно, пък ако случайно ви хареса нещо друго,  винаги може да го смените. И най- важното - направете си бюджет...Аз ако аз получа един подарък и той не ми хареса, разбира се, бих могъл да го върна при търговеца, но за целта трябва да имам документ за продажбата, а това е доста нетипично, човекът който подарява, да дава подарък с касовата бележка. Помислете си обаче дали пък не е редно да запазим касовата бележка..." 


Понякога получаваме подаръци, които на пръв поглед не ни харесват. Част от човешката природа е да преценява първо нещата, преди да реши дали са сигурни, приятни и полезни за използване. Направете си услуга: прегледайте всички подаръци, за които считате, че няма да ви трябват и им дайте шанс - може нещо все пак да ви хареса. Със сигурност ще намерите един или два, които могат да ви послужат. 


С помощта на малко изобретателност може да намерим полезни, симпатични подаръци и най-вече, които не струват цяло състояние. Понякога се нуждаем от напътствия за улесняване намирането на правилния коледен подарък и, за да се ориентираме в "джунглата" от идеи и новости, които виждаме около нас. 

"Преди да преровим света в търсене на най-оригиналния или нашумял коледен подарък обаче, нека спрем за момент, за да помислим дали всъщност това, което търсим, не се харесва повече на нас, отколкото на получателя. Трябва да опитаме да се съсредоточим върху личността на човека, върху неговите вкусове и неща, които предпочита: само по този начин може да отсеем няколко най-добри варианта за коледен подарък, между които да избираме. За всеки човек е достатъчно просто да улучим правилния коледен подарък. Не е нужно, нито да е най-скъпият, нито най-новият. Всичко се свежда до личните предпочитания. Припомняйте си го през цялото време. Помислете на какво се радва най-много този човек и ако няма общо с Коледа, може да добавите коледен дух чрез опаковането на подаръка или чрез нещо дребно"- съветва блогърката Джорджа Де Марки от сайта Saveti.bg.


Ако искате подаръкът ви да бъде с по-сантиментална стойност, може да направите нещо сами, като например колаж със снимки, личен календар с отбелязани най-важните дати за съответния човек, украсен с рисунки и снимки, коледен чорап с изписано име и дребни подаръчета в него или специално изработена чаша. Можете да направите кутия с 365 листчета в нея, на които сте написали нещо специално за всеки ден от Новата година- мъдри мисли, крилати фрази, пожелания или просто едно нарисувано усмихнато човече. Това със сигурност ще носи положителни емоции на притежателя си всяка сутрин.


Миглена Георгиева от фондация "Веридас" препоръчва ръчно направените подаръци
:


"В тях има топлина от естествените материали и са страхотни за подарък...Ние всяка година правим базар. Тази година ще бъде на 21 и 22 декември във фоайето на Симфониетата и там предлагаме такива подаръци...Всъщност книгата и виното са добри подаръци също..." 


За децата Коледа е най-вълшебният празник. Те са тези, които най-много се вълнуват от получените подаръци и е най-лесно да зарадвате. Типичните подаръци за децата са куклите, конструкторите, различните видове играчки и пълните торбички с лакомства. Други интересни предложения са пособия за рисуване и моделиране, пъзели, комикси, комплекти от типа "Направи си сам" и комплекти за фокуси. Бъдете внимателни, когато избирате играчки за децата - те трябва да са безопасни.


Трудно се избира стилен и оригинален подарък, особено за хора, които не познаваме добре или изглежда, че си имат всичко. Добро решение в такива моменти са колекционерските подаръци- класически литературни произведения, подвързани специално за човека, колекция от интересни атласи и енциклопедии, антики и старинни вещи, картини, реставрирани стари снимки, луксозни комплекти за различни игри - шах, табла, зарове, домино, голф и т.н.


"Според мен подаръка трябва да носи личен елемент", коментира за Радио ВИДИН психолога Кирил Кунчев и добави:


"Подаръка преди всичко е символика. Вие подарявайки подаръка трябва да зарадвате човека, който го получава, а и вас... Бъдете внимателни и не купувайте излишни неща..."


Според видинчани подаръците са хубаво нещо, но не трябва да се харчат неразумно пари за тях. 


Коледа е най-красивият от всички празници. Иска ни се всеки ден да бъде 25 декември, защото духът на този празник съдържа в себе си един неповторим заряд, не само заради подаръците. Но помнете- най-хубавият коледен подарък е любовта и присъствието на хората, които наистина обичате.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Във Винарово пазят живи традициите, въпреки обезлюдването

В навечерието на Бъдни вечер и Коледа решихме да видим какво помнят и спазват от старите традиции жители на село Винарово, община Ново село. Разговорът се завърта около това- какво крепи хората в тези трудни времена, ще им стигнат ли доходите за подобаваща трапеза по празниците, с кого ще ги прекарат и с какви чувства изпращат 2019 година. Ние сме..

публикувано на 13.12.19 в 16:00

Къде са съвременните майстори на занаятите?

Днес не е петък, но е ден на майстора. На 12 декември Православната църква отбелязва Свети Спиридон, който е почитан, като закрилник на майсторите на най-голям брой занаяти: грънчари, тухлари, златари, чехлари, бакърджии и много други. С думата "майстор" се обръщаме към хората, които съхраняват тези занаяти и ги развиват. Останаха ли истински..

публикувано на 12.12.19 в 12:43

Финансово стабилни ли сме в края на годината

Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, а кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България. Той е един от най-високите в Европейския съюз, показателите на банките се подобряват, а лошите кредити намаляват. Това заяви в интервю преди дни управителят на Българската народна банка..

публикувано на 11.12.19 в 13:50

Партийните субсидии- от значение ли е размерът

Темата за партийните субсидии отново нажежи политическите страсти у нас. В края на миналата седмица парламентът реши размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. да е 8 лв., както предложи "БСП за България".  "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се..

публикувано на 10.12.19 в 14:09

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59