Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да има в България ферми за добив на ценни кожи?

2
Снимка: Фейсбук

Национален протест се провежда днес в София, с искане за забрана на фермите за кожи на животни у нас. "Световен ден без кожи" е мотото на гражданската инициатива, която започва в този час пред Народното събрание. Пламен Коцев разговаря с Петя Алтимирска, председател на Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията".

"Националната гражданска инициатива беше за забрана на добива на ценни кожи в България. Тя стартира в началото на миналата година и само за 3 месеца бяха събрани 51 хиляди подписи на български граждани. Те бяха внесени в народното събрание с искане да се обърне внимание на този въпрос и да се създаде законопроект за промяна на законодателството, така че да няма такива ферми в България. В много други европейски страни това вече е факт. В България този бизнес съществува , едва след като в Европа започнаха да го забраняват. Това е един упадъчен и неетичен бизнес, който другите европейски страни отхвърлят, а ние го приемаме с широко отворени обятия и му даваме възможност да се развива. Законопроекта беше внесен началото на септември от 13 депутати, така че той вече е в народното събрание и предстои да бъде гласуван. Ако влезне в сила от 1 януари 2021 година в България не трябва да има въобще такива обекти за кожи. Обектите за кожи са тези, в които се отглеждат животни единствено за да им бъде взета козината. Това не са зайци, пилета, овце или крави, а са диви животни, който са вкарани в клетки и се одират за да им се вземе само кожата, а останалото се унищожава. Още от лятото ние обявихме, че непрекъснато ще правим събития и ще напомняме за това, че гражданското общество и хората, които искат тази промяна да се случи, наблюдаваме този процес и ще правим събития докато забраната не влезне в сила. Много важно е да се правят тези събития и да бъдат забелязани най- вече от институциите и от народното събрание, защото забавянето коства стотици хиляди животни, които са абсолютно невинни.", каза Петя Алтимирска.

Миналата седмица, пред седем български посолства в седем европейски столици - Лондон, Братислава, Рига, Киев, Хелзинки, Сараево и Загреб , няколко големи организации за защита на животните, изразиха с демонстрации подкрепата си за забраната на фермите за ценни кожи в България. Чрез плакати и писма до посланиците, те изпратиха призив, с който да напомнят, че предстоящата промяна ще бъде огромна крачка за животните и за всички хора, не само в България, които не подкрепят убиването на животни за несъществени човешки нужди. Това обясни още Петя Алтимирска от Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията".


В Северозападна България няма регистрирани ферми за животни, отглеждани заради техните кожи. Какво обаче мислят видинчани и подкрепят ли инициативата- това проверихме в анкета:

"Да, подкрепям протестите. Аз, ако имам такива продукти, то те са 1 или 2 и то е по някаква случайност. Като материя е по- качествено, но нека еко-то да бъде на мода ... Не е хуманно да се убиват животни само заради кожите. Ако имах възможност със сигурност бих отишъл в София, за да подкрепя протеста. Не мога да кажа дали бих си купил със сигурност, но начинът по който се получават не е хуманен и аз съм против това ... Те правят изкуствени мигли от кожите на норките ... Бихме подкрепили протеста, защото не трябва точно такива животни да се избиват по такъв начин и да се съхранява само козината от тях, за да служат на някои "кифли" да им пърхат миглите."


Вместо да унищожаваме животни, които еволюират от хиляди години, за да могат да оцелеят като вид, с цел да задоволим глезотиите си, ние можем да произвеждаме дрехи от растения и храсти като коноп, без да нарушаваме баланса на еволюцията. Дрехите са, за да ни топлят и предпазват, а не за да се накичим с тях само за да покажем на останалите колко сме красиви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00