Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да има в България ферми за добив на ценни кожи?

2
Снимка: Фейсбук

Национален протест се провежда днес в София, с искане за забрана на фермите за кожи на животни у нас. "Световен ден без кожи" е мотото на гражданската инициатива, която започва в този час пред Народното събрание. Пламен Коцев разговаря с Петя Алтимирска, председател на Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията".

"Националната гражданска инициатива беше за забрана на добива на ценни кожи в България. Тя стартира в началото на миналата година и само за 3 месеца бяха събрани 51 хиляди подписи на български граждани. Те бяха внесени в народното събрание с искане да се обърне внимание на този въпрос и да се създаде законопроект за промяна на законодателството, така че да няма такива ферми в България. В много други европейски страни това вече е факт. В България този бизнес съществува , едва след като в Европа започнаха да го забраняват. Това е един упадъчен и неетичен бизнес, който другите европейски страни отхвърлят, а ние го приемаме с широко отворени обятия и му даваме възможност да се развива. Законопроекта беше внесен началото на септември от 13 депутати, така че той вече е в народното събрание и предстои да бъде гласуван. Ако влезне в сила от 1 януари 2021 година в България не трябва да има въобще такива обекти за кожи. Обектите за кожи са тези, в които се отглеждат животни единствено за да им бъде взета козината. Това не са зайци, пилета, овце или крави, а са диви животни, който са вкарани в клетки и се одират за да им се вземе само кожата, а останалото се унищожава. Още от лятото ние обявихме, че непрекъснато ще правим събития и ще напомняме за това, че гражданското общество и хората, които искат тази промяна да се случи, наблюдаваме този процес и ще правим събития докато забраната не влезне в сила. Много важно е да се правят тези събития и да бъдат забелязани най- вече от институциите и от народното събрание, защото забавянето коства стотици хиляди животни, които са абсолютно невинни.", каза Петя Алтимирска.

Миналата седмица, пред седем български посолства в седем европейски столици - Лондон, Братислава, Рига, Киев, Хелзинки, Сараево и Загреб , няколко големи организации за защита на животните, изразиха с демонстрации подкрепата си за забраната на фермите за ценни кожи в България. Чрез плакати и писма до посланиците, те изпратиха призив, с който да напомнят, че предстоящата промяна ще бъде огромна крачка за животните и за всички хора, не само в България, които не подкрепят убиването на животни за несъществени човешки нужди. Това обясни още Петя Алтимирска от Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията".


В Северозападна България няма регистрирани ферми за животни, отглеждани заради техните кожи. Какво обаче мислят видинчани и подкрепят ли инициативата- това проверихме в анкета:

"Да, подкрепям протестите. Аз, ако имам такива продукти, то те са 1 или 2 и то е по някаква случайност. Като материя е по- качествено, но нека еко-то да бъде на мода ... Не е хуманно да се убиват животни само заради кожите. Ако имах възможност със сигурност бих отишъл в София, за да подкрепя протеста. Не мога да кажа дали бих си купил със сигурност, но начинът по който се получават не е хуманен и аз съм против това ... Те правят изкуствени мигли от кожите на норките ... Бихме подкрепили протеста, защото не трябва точно такива животни да се избиват по такъв начин и да се съхранява само козината от тях, за да служат на някои "кифли" да им пърхат миглите."


Вместо да унищожаваме животни, които еволюират от хиляди години, за да могат да оцелеят като вид, с цел да задоволим глезотиите си, ние можем да произвеждаме дрехи от растения и храсти като коноп, без да нарушаваме баланса на еволюцията. Дрехите са, за да ни топлят и предпазват, а не за да се накичим с тях само за да покажем на останалите колко сме красиви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15