Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балкански котки" Берковица- хегемон в ръгби спорта

Ръгби клуб "Балкански котки" Берковица приключи най-успешния сезон в близо половинвековната си история. Българската спортна сцена вече е тясна за талантите от балканското градче, заради това от следващия сезон те ще се включат в доста по-тежкото и конкурентно Балканско клубно първенство.

"В изтеклия сезон в детската възраст спечелихме две първи места в Държавното първенство, в юношеската и при мъжете- също. Две са, защото има Ръгби 7 и Ръгби 15. Ние печелим и на двата турнира. Новият сезон ще започне пролетта. В момента поддържаме физическото ниво, с което завършихме миналия сезон и от януари започваме сериозна подготовка, защото искаме да се включим и към Балканското първенство по ръгби, в което участват клубни отбори и от другите държави, които са на доста по-високо ниво. По тази причина ще започнем по-рано подготовката. Януари и февруари ще наблегнем на физическата подготовка, а март- на техническата. Тренировките са много разнообразни, защото нашият спорт е комплексен- има нужда и от бързина, и от издържливост, и от сила. Направихме силен мъжки отбор, за да мотивираме децата, които да имат пример пред себе си. Точно така се и получи. Започнаха да идват много деца да тренират, станаха много по-отдадени", обясни треньорът Цветостин Цветков.

Сред най-големите конкуренти на "Балкански котки" в родното първенство са "Валяците" от Перник.

"Те са с най-много шампионски титли и с тях са ни най-трудните мачове. Не са за подценяване и другите отбори. Всеки един от отборите в един или друг момент на своята история е имал силен състав."

Силният Мемориален турнир "Димитър Гаврилов-Тренера" вече е традиция за клуба от Берковица.

"Правим го във формат Ръгби 7, защото могат да се играят повече мачове и така идват повече отбори. Получава се истински празник за ръгбито. Димитър Гаврилов беше от тези хора, които са с много силно присъствие. Той не само ни помагаше на терена да сме добри състезатели, но държеше и в живота да станем хора. Успяваше да ни научи да се борим във всичко", добави Цветостин Цветков, който освен основен състезател в мъжкия отбор, тренира юношеските и детските формации на "Балкански котки", както и националния отбор за юноши до 18 години. Състезателите на клуба от Берковица са и гръбнакът на националния отбор на България при мъжете, както е и при юношите.

За обикновения зрител ръгбито на пръв поглед изглежда един от най-опасните спортове в света заради тежките физически сблъсъци, които са част от тактиката в тази игра.

"Това е може би е спортът с най-много правила. И всички тези правила са измислени именно с цел да бъдат предпазени състезателите от контузии. Колкото и груб да изглежда спортът на пръв поглед, ако се спазват правилата, е много трудно човек да се контузи. Важно е обаче и да се поддържа добра физическа форма, за да не се стига до контузии. Ръгбито е мъжки спорт, за дисциплинирани хора, които могат да работят в екип и за хора, които искат да се развиват, защото ръгбито е спорт, който дори и 30 години да го практикуваш, пак ще има какво ново да научиш", категоричен е Цветков.

Клубът се финансира основно благодарение на Община Берковица, помагат и спонсори. През новия сезон обаче ще са необходими повече средства заради участието на "котките" в Балканското първенство.

"Ръгбито става все по-популярен спорт в световен мащаб. В България засега това не е така. Берковица е изключение от това правило- нашите мачове са наистина много посещавани. Хората очакват нашите срещи и ни се радват", сподели още Цветостин Цветков.

Повече за ръгби клуб "Балкански котки"- в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Локо" Мездра ще играе контрола с израелци

В четвъртата си контрола отборът на "Локомотив" Мездра се изправя срещу израелския "Апоел Кфар Саба", като проверката е насрочена за тази сряда от 18:30 в Правец.  В предходните си контроли "Локомотив" Мездра записа равенство с отбора на ЦСКА III София - 1:1 в Мездра, загуби на "Герена" от Левски II София с 2:0 и в третата си проверка, играна в..

публикувано на 29.07.24 в 15:15

Габи Николова ще играе отново за "Монтана"

Габриела Николова отново ще бъде част от женския баскетболен тим на "Монтана". 27-годишната състезателка за трети път в кариерата си ще облече екипа на "монтанчанки". В последната година Николова игра в португалския "Депортиво Ешкола" Франсиско Франко, където записа средно по 8.8 точки, 6 борби и 1.6 асистенции за 22 мача. Преди да напусне..

публикувано на 29.07.24 в 13:24

"Бдин" загуби с 1:3 от "Тимок" Зайчар първата си контрола

На стадион "Георги Бенковски" във Видин "Бдин" отстъпи с 1:3 на "Тимок" от съседния сръбски град Зайчар в контролна среща от предсезонната подготовка на двата отбора. Гостите владееха инициативата в първите минути на мача, а бдинци разчитаха на дълги извеждащи подавания, които не затрудняваха защитата на "Тимок". Личеше, че домакините все още са в..

публикувано на 28.07.24 в 20:57

Баскетболният отбор на "Монтана" със силна селекция

Женският баскетболен тим на "Монтана" направи много силна сина селекция. През лятото бяха привлечени пет нови състезателки. Наставникът Преслав Пешев ще разчита на много млади и много опитни баскетболистки: "Доволни сме, опитваме се точно това да направим да я има спойката между младите и опитните. Разбира се търсим и състезателки, които..

публикувано на 28.07.24 в 16:30

"Златните момчета" от Козлодуй с медали от международен турнир

Състезателите от спортен клуб "Златните Момчета" Козлодуй се представиха отлично на международен турнир по кикбокс. Надпреварата "Spirit of fight" ("Духът на борбата") се проведе в морската ни столица Варна, където младите състезатели на треньора Георги Вачев отново показаха класа. Цветимир Иванов спечели шампионския пояс, като не остави никакъв шанс..

публикувано на 28.07.24 в 15:00

"Локомотив" Мездра победи в контрола

Контролната среща между тимовете на "Локомотив" Мездра и "Вихър" Славяново завърши при резултат 3:1.   Поради топлото време контролната среща се игра в две полувремена по 40 минути. Първата част завърши с доминация за "железничарите” при резултат 3:0. С хеттрик през нея се отличи опитния Сергей Георгиев, който вкара във 2-ра минута, 20-та..

публикувано на 28.07.24 в 14:24

"Ботев" Враца с втора загуба в първенството

"Ботев" Враца загуби с 0:4 гостуването си на "Левски" София в мач от втория кръг на Първа лига. Това бе втора загуба за врачани в първенството. Преди седмица "Ботев" допусна поражение като домакини на съименниците си от Пловдив с 1:3. Иначе мачът в София започна с отменен гол заради засада. В десетата минута на мача Браян Переа вкара с глава топката..

публикувано на 28.07.24 в 14:00