Във Враца представиха филм за Първата световна война

Снимка: ВМРО-Враца

Първите две части на филма "Помни войната 1915 - 1918" бяха представени пред пълен салон във Враца. Сценарист и режисьор на документалната поредица е Мария Цветкова, а продукцията е на Военния телевизионен канал. Филмът е посветен на Първата световна война и се реализира под патронажа на Министъра на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от организацията на ВМРО в града.

Народният представител Красимир Богданов припомни, че врачанските войни от 35-ти пехотен полк в състава на Шеста пехотна Бдинска дивизия имат участие във всички фази на Голямата война - в атаката срещу Сърбия при Неготин, в Добричката епопея, в новообразувания фронт на река Серет и в западния сектор на Македонския фронт, където остават непобедени след пробива при Добро поле.

Режисьорът Мария Цветкова подари дискове с първите три части на документалната поредица на Регионалния исторически музей, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и на Средните училища "Христо Ботев", "Козма Тричков' и "Мито Орозов".

Авторката получи том от книгата с историята на 35-ти пехотен Врачански полк от подполковник Иван Джунов.


Вижте още

Библиотеката в Мездра обогатява фонда си

Читалищната библиотека в Мездра спечели проект за книги във Втората сесия на Министерството на културата  "Библиотеките - съвременни центрове за четене и информираност". Той включва заглавия от съвременната българска художествена литература, учебно-помощна и детска литература, справочна и отраслова литература.  Сумата, която се отпуска е 1141,08..

публикувано на 07.12.19 в 12:30

От врачанската полиция отчетоха сериозен спад на престъпленията

Директорът на ОД на МВР Враца старши комисар Янко Янколов представи цифри и факти за ноември, които са с между 15 и 20% намаление в сравнение с октомври. 231 заявителски материала през 11-ия месец на годината срещу 272 за предходния месец показва спад от 15%. Престъпленията са  намалели с 1/5 за месец и от 181 през октомври са констатирани..

публикувано на 07.12.19 в 10:23

Коледна работилница отваря врати във Враца

"Коледна работилница" ще се проведе за 4-ти път подред в детския отдел на Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца днес от 10 часа . Тя е насочена към всички деца, техните родители и близки. Идеята е да направят украшения за дома си и да усетят коледния дух, обясни за Радио Видин Милена Николова от библиотеката. "Да могат да направят..

публикувано на 07.12.19 в 09:30

Дядо Коледа пристигна във Враца с файтон на Мито Орозов

С реставриран файтон, направен по чертежи на видния врачански индустриалец и фабрикант - Мито Орозов, във Враца пристигна Дядо Коледа. На площад "Христо Ботев" пред 8-метровата коледна елха беше подготвена празнична програма, в която взеха участие приказните герои -Мечо Пух и Тигър. Кметът на Община Враца - Калин Каменов поздрави присъстващите и..

публикувано на 07.12.19 в 08:31

Снимката на 6 декември 2019 година

Големият християнски празник – Никулден бе отбелязан с литургии, курбани и литийни шествия в Северозападна България. Студеното време не попречи на  хората да се включат в тържествените събития за празника. Никулденската традиция да се празнува с обща трапеза и рибен курбан в Клуба на пенсионера и хората с увреждания "Просънъц" бе въведена от..

публикувано на 06.12.19 в 17:55

Вълчедръм и Якимово с компостираща инсталация

Започва строежът на компостираща инсталация за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци от териториите на общините  Вълчедръм и Якимово . Общата стойност на проекта е 3 285 654 лв .,  2 080 454 лв са от "Европейския фонд за за регионално развитие" и 367 139 лв. национално финансиране, каза за Радио ВИДИН  Иван Бонев  -главен експерт в..

публикувано на 06.12.19 в 15:30

Втора седмица няма следа от изчезналата 73-годишна жена от село Киреево

Повече от две седмици няма следа от 73-годишната Венка Ганчева от видинското село Киреево . Жената напуснала дома си на 22-ри ноември, когато отшила в гората за гъби и оттогава е в неизвестност. Не е имала тежки здравословни проблеми, каза преди дни кметският наместник на селото Маргарита Георгиева . В издирването освен служители на полицията..

публикувано на 06.12.19 в 15:17