Затварят с декоративни решетки климатиците на "Конака"

Снимка: Радио ВИДИН

С декоративни решетки ще бъдат затворени трите климатика, които са поставени на една от фасадите на историческия музей "Конака" във Видин. Това съобщават от пресцентъра на общината в отговор на въпроси на Радио Видин.

"Сградата на музей "Конака" е публична общинска собственост, която е дадена за управление на Регионален исторически музей-Видин през 1956г. До 1989 г. тя се отоплява с парно на нафта от Промкомбинат "Мико Нинов", заедно с гимназията. След 1990 г. отоплението се извършва само с ел. уреди, но ел. системата не отговаря на новите мощности. В сградата работят шестима служители при температура 9 градуса през зимата. Липсата на отопление предизвиква увеличаване на влагата, което е вредно и за движимите културни ценности. Последният ремонт на "Конака" е реализиран през периода 1975-76 г.

Средствата за закупуване на климатиците са от бюджета на музея.

Община Видин има проект за цялостна реконструкция, консервация и реставрация на сградата по програма "Региони в растеж“, който беше и публично обсъждан с гражданството. Условието на програмата обаче изискваше съфинансиране в рамките на 30 % , т.е. около 300 000 лева. Всичко това наложи поставянето на климатици до реализирането на цялостния проект за консервация и реставрация. Те не рушат целостта на сградата и ще бъдат затворени е декоративни решетки, както в замъка "Баба Вида"  по реализиран проект"- гласи пълният отговор от Общината.

Вижте още

Над 8 хиляди лева са събрани на благотворителните концерти за Лъчко във Видин

Над 8 хиляди лева са събрани на двата благотворителни концерта на Основно училище "Иван Вазов" в петък в залата на Симфониетата във Видин . В програмата участваха второкласници от училището, вокална група "Звънче", преподавателят Красимир Михайлов и ученици от 1-ви и 5-ти клас. Средствата ще са за лечението на Лъчезар Гилов , ученик във..

публикувано на 14.12.19 в 16:55

Близо сто врачани се съревноваваха за най-добрите вина, ракии и мезета

Третото издание на Празника на врачанските вина, ракии и мезета събра стотици централния площад в града. Кметът Калин Каменов откри    събитието: "Радвам се, че за поредна година се събираме на централния площад и изпълваме със съдържание тази толкова хубава дума в нашия език "заедно". По този начин продължаваме българските традиции,..

публикувано на 14.12.19 в 15:22

Седмицата на четенето отбелязаха мездренски ученици

Основно иновативно училище "Св.св. Кирил и Методий" в Мездра се включи активно в Националната седмица на четенето . Под мотото "Приказчица разкажи ми" родители четоха на първокласниците български приказки, а те отговаряха на въпроси и извличаха поуки. Второкласниците видяха оживели на интерактивно табло Дядо Коледа, Снежко,..

публикувано на 14.12.19 в 13:38

С коледен базар и спектакъл в Бяла Слатина помагат на Сачко

Изложба-базар "Коледен благослов. Всички заедно за Сачко" организират в Бяла Слатина.  Базарът ще е до 20 декември в в картинната галерия на Народно читалище "Развитие 1892". Валентина Бобойчева , главен библиотекар в читалището призова за подкрепа на благородната кауза: "Тази изложба е в подкрепа на нашия съгражданин Северин Маздрашки,..

публикувано на 14.12.19 в 12:15

Празник на домашните вина и мезета организират във Враца

За трета поредна година във Враца ще се проведе празник на домашните ракии, вина и мезета. Десетки врачани, които сами си произвеждат питиета и деликатеси ще участват в конкурса за най-добри вина, ракии и мезета. Те ще бъдат оценявани от  професионално жури. Празникът ще покаже гордостта на врачани от домашното им..

публикувано на 14.12.19 в 09:05

"Глашатаи" с празничен концерт във Видин

Концерт, посветен на празничните дни, ще изнесе видинската група "Глашатаи" . Групата изпълнява авторска музика, тази година залага на рок-изпълненията, каза за Радио Видин Калин Горчев: "В концертната зала на Младежкия дом ще се случи това събитие "Глашатаи и приятели". Каним всички, които имат желание да дойдат и да се насладят..

публикувано на 14.12.19 в 08:00

Снимката на 13 декември 2019 година

Коледно градче  посреща децата на Видин на детската площадка до храм "Св. Николай". То е подарък от Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска митрополия. В празничната програма за откриването участваха деца от село Ружинци, които получиха и своите подаръци от благотворителната кампания "Операция "Плюшено мече" ", на която фондацията е партньор...

публикувано на 13.12.19 в 17:50