Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна ли е Националната стратегия за хората с увреждания

Снимка: Радио ВИДИН

През 2020 година месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане, до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ. Увеличението се получава от повишаването на линията на бедност за България, чийто размер се предвижда през 2020 г. да бъде 363 лв. Линията на бедност за всяка година се определя с постановление на Министерския съвет, чийто проект беше одобрен от Националния съвет за хората с увреждания. През септември 2019 година, месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания получават близо 650 000 души, което е с около 150 000 повече в сравнение с броя на хората, които получаваха месечни добавки по отменения Закон за интеграция на хората с увреждания. Разговаряхме с Петър Кичашки, юрист, правозащитник и общественик, изпълнителен директор на Института за модерна политика.

"Винаги е необходимо да се увеличава ресурса за хората с увреждания, но просто той колкото и да се увеличи, все ще е недостатъчен. Причината за това е, че не хората с увреждания са алчни и искат много пари, а в това, че цялата система функционира по начин, при който хората с увреждания се превръщат в подвижни бенефициенти на държавна помощ. Това е система, която ние реформираме по същество от повече от 30 години. В ядрото на този Закон за хората с увреждания продължава да стои ТЕЛК." Докато фундаментът на увреждането продължава да бъде ТЕЛК и той да работи по начина, по който работи в момента, колкото и да е хубав закона по веригата нагоре, той няма да реши проблемите в сферата на уврежданията."- коментира Петър Кичашки

На свое заседание Националният съвет за хората с увреждания одобри Националната стратегия за 2019 и 2020 година. В нея са предвидени мерки и дейности за подобряване на достъпа на хора с увреждания до публични и жилищни сгради, финансиране на проекти за стартиране на самостоятелна стопанска дейност, стимулиране на работодателите да създават по-добри условия за работници с намалена работоспособност. Според Петър Кичашки от Института за модерна политика, има още какво да се желае, относно достъпността на градската среда за хората в неравностойно положение във Видин. Разговаряхме и с председателя на клуба на инвалидите във Видин- Ваньо Диков.

"Парите никога не са достатъчни, но това е знак, че някой мисли и за тези хора. Знаем, че нашите хора са много чувствителни към тези помощи и в същото време са благодарни. Обадиха ми се по сигнал на човек в инвалидна количка- една жена, на която се е наложила на хора от улицата да я пренесат с количката. При идване към площада от улица "Тодор Петров" не може да се влезе. Най- вероятно не се мисли."- коментира Ваньо Диков.

Обърнахме се към Община Видин, за да разберем какъв е достъпът до ремонтирания централен площад на хората в неравностойно положение. Разговаряхме с главния архитект Ангел Недялков.

"За тези хора в неравностойно положение е помислено. На пешеходната зона, където се намира Драматичния театър, пред заведението е предвидена рампа, чрез която се осъществява достъп до площада. В останалата част на пешеходната зона преходът към парк "Рова" е без абсолютно нито един праг. Преходът към страничната алея, която води към крайдунавския парк също е без праг. Сега, когато бъде почистено ще се види, че има преход и към асфалтирания паркинг към хотел "Бонония". Навсякъде е помислено.  Във вътрешността на пешеходната зона нямаме нито един праг- всички нива са обработени. Улицата, която води към Съдебната палата вече е приобщена към пешеходната зона и тя е на едно ниво."- обясни Ангел Недялков.

Един от основните моменти в Националната стратегия за хората с увреждания е стимулиране на работодателите да създават по-добри условия за работниците с намалена работоспособност и да назначават хора в неравностойно положение. Според Ваньо Диков, председател на клуба на инвалидите във Видин съвременните технологии са основна пречка пред хората с увреждания, тъй като голяма част от тях не умеят да боравят с тях. В една от общините на Северозападна България- община Ружинци има добър пример в тази насока. Новоизбраният стар кмет Александър Александров възнамерява и занапред да продължи дава шанс за работа към общински проекти на хора в неравностойно положение.

"В центъра за хора с увреждания, който в момента изграждаме в село Плешивец имаме заявка и за асансьор, за да могат да бъдат обслужвани първия и втория етажи. Имаме и намерение кметствата в селата Динково, Гюргич и Дражинци да свалим кабинетите на кметовете от втория на първия етаж, така че да улесним достъпът на хората с увреждания за подписи, документи и други услуги."- обясни Александър Александров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30