Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постижим ли е температурният комфорт в класните стаи

През последните дни времето застудя и постави въпроса осигурени ли са оптимални температури в кланите стаи във Видинско. Гимназията с преподаване на чужди "Йордан Радичков" изпитваше сериозни затруднения с постигането на температурен комфорт през предходните години. След ремонт на парната инсталация и саниране на сградата, тази зима обстановката е съвсем различна, обясниха гимназисти:


"Да, много е топло, ходя по къси ръкави. Има парно, работи. Всяка сутрин го пускат, до обяд работи. Много е топло и заради санировката...Топло е, няма случай, когато да ми е студено. Ходя с блуза или с къс ръкав...В момента пускат по-често парното, най-топло е в началото на часовете, след това малко намалява температурата, защото проветряваме, влизаме, излизаме. Засега нямаме оплаквания, но не са почнали и големите студове. По принцип, когато се понижат температурите навън, тогава се усеща доста и седим с якетата. Тази година ще видим как ще бъде, още не можем да сравним. Надяваме се да не бъде като предишните години..."
 

Снимка:Радио Видин

Директорът на учебното заведение Любомир Георгиев също е доволен от постигнатия резултат - дългогодишният проблем с отоплението е решен. Той посочи като сериозно предизвикателство за училищните ръководства разходите за закупуване на гориво за отопление:


"Вече може да се каже, че проблемът с отоплението в езиковата гимназия е напълно решен. След ремонта на отоплителната инсталация, след санирането температурата е нормална в класните стаи. Учениците не се оплакват, учителите не се оплакват, значи директорът е доволен, че отоплението най-после е решено...Един от най-големите разходи за гимназията е горивото. Ние през зимния период изразходваме около 30-35 тона гориво, което умножено по 2 лв за литър излиза около 70 000 лева, които трябва да се отделят от бюджета. Много голям разход е и се опитваме по всякакъв начин да осигурим горивото. Преди години поставих въпроса поне акциза, който преди време се плащаше от държавата, да се върне отново на нея..."



Любомир Георгиев смята да постави отново въпроса пред ръководството на общината  и общинския съвет във Видин.


На местната власт се надяват и в Брегово. Там училището, в което се обучават деца от цялата община, все още се отоплява с печки на дърва и въглища. Климатици има само в част от административните помещения, защото електроинсталацията не позволява да бъдат поставени повече, обясни директорът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Илияна Кръстева:


"Започна, всичко дими, пуши, включително и долу имаме една голяма камина, където се събират ученици, родители, там си общуваме, има една така възрожденска атмосфера. Тоест необходимо е тази възрожденска атмосфера вече да се промени, но то не зависи от нас, а от това, което ще направим като проекти с новото общинско ръководство за парна инсталация. Сега сме с дърва и въглища, но училището е много чисто. Топло е по стаите, дори е много по-топло, отколкото с парно, и е много по-евтино, поне два пъти по-евтино. Само в класните стаи успяваме да поддържаме оптималните температури, по коридорите няма как да палим печки."

Снимак: Радио Видин

Средно училище "Никола Й. Вапцаров" Ружинци посреща всеки ден 200 деца от 8 населени места. Осигурени са въглища и парната инсталация работи нормално, обясни директорът Милен Михайлов:


"Няма проблеми с отоплението. Тази година направихме ремонт на дограмата, подменихме я изцяло, следващата година ще има саниране. Парната инсталаиця работи без проблем, осигурени са въглища. Засега успяваме да поддържаме 18 градуса в стаите, ако се случи нещо, ще намалим часовете, както е по регламент. Мисля, че няма да има проблеми."


За температурите в класните стаи следят служители на Регионалната здравна инспекция. Проверка е извършена вчера в едно от видинските училища след сигнал на родител до Радио Видин, че температурата е около 13 градуса. Какво е установила проверката и как институцията контролира комфорта в класните стаи, обясни д-р Антон Петров, директор на дирекция "Обществено здраве":


Снимка: Радио Видин
"Всяка година преди началото на сезона се проверява дали учебните заведения и общежития са направили проби на отоплителните системи, снабдили са се със съответното гориво и какви подобрения са направили по сградата. В някои училища по традиция до част от техните отделни крила, или отделни стаи просто не достига, но като вземем предвид това, че учениците намаляха драстично, значи те имат достатъчно отопляеми помещения, където да настанят тези ученици. Сега сме в началото, един по-голям студ - минус 10, минус 15 , тогава ще се види точно на кое училище какво му куца, кое е в образцово състояние. Днешното замерване, което е по сигнал на родители, предаден чрез вас, не показа някакви отклонения. В коридорите - 16 до 18 градуса, съвсем приемливо. В класните стаи - над 20. По принцип комфортната температура при движение на въздуха е около 22 градуса. Стараем се учениците да не бъдат навлечени с много дрехи, затова когато има нещо подобно, пишем предписания, а за неизпълнени предписания следват санкции. Миналата година имахме много жалби от Английската, надявам се че тази година няма да имат това оправдание да отсъстват от час." 



Без отсъствия заради ниски температури - това е желанието на всички, особено на училищните ръководства, за които е пределно ясно, че материално-битовата база е един факторите да задържат и без това намаляващите ученици.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00