Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Системата "Бонус- малус" - справедлива или не?

Снимка: Радио Видин

Започна общественото обсъждане на системата "Бонус- малус" при застраховката "Гражданска отговорност". Правилата, по които ще се определят новите цени на застраховката, са ясни и са публикувани на сайта на Комисията за финансов надзор. Тази система е немска, целта е да се изготви досие на водачите, което да помага за определяне на цената на полицата, това каза за Радио ВИДИН Филип Недялков застрахователен брокер от Видин:


"С по-прост език това е регистър и компаниите ще имат достъп до водачите. Ще правят справки в КАТ, кой какви нарушения има, как се е движил през предходната година, дали има катастрофи, глоби, превишаване на скоростта и др. Това е така нареченото досие на водача, като то ще рефлектира върху премията. Има значение възрастта на водача, колкото е по-млад, толкова е по-скъпа премията. Предполага се, че той е рисков, няма опит. Няма досие за него. На практика така е на Запад. Дадените застрахователни компании нямат досие за вас и не знаят дали сте агресивен водач, толерантен спрямо останалите. Трябва да мине определен период, за да се изгради едно доверие или да се види в регистъра на КАТ. Системата още не е заработила."


Оказа се, че повечето водачи на моторни превозни средства не са запознати със системата, а тези, които все пак знаят, я подкрепят:


"Нормално е такива шофьори да им е по-евтина застраховката. Това е в целия свят, човек, нямащ нарушение, да плаща наравно с този, който е лишаван за алкохол, не е нормално. Нямам нарушение и ще работи в моя полза системата...Наистина, ако са извършили тежко пътно престъпление, би трябвало да се плаща повече. За скоростта не съм съгласен, много пъти съм нарушавал с няколко десети. Като влезе в действие ще видим сега това, което се приказва е едно. Не знам параметрите. Има хора с много нарушения, които би трябвало да бъдат санкционирани по-солидно. Познавам полицай, който ми е казвал, че има човек, хващан 11 пъти с алкохол и си кара без книжка, не е справедливо... Който върши нарушения, е рисков шофьор и да плаща по-висока гражданска... Това няма да е в полза на хората. По света се прави, но имат правила. Ето аз цял ден карам в града- пълно е с хора, за които правилата не важат."


Системата "Бонус- малус" предвижда профилът на водачите да се определя от 1 януари 2020 г. Самото плащане по полицата ще рефлектира от 1 януари 2021г.

Вижте още

Полицията във Враца почете паметта на загиналите за свободата и независимостта

Венец с цветя поставиха пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца  представители на местната полиция по случай 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България . С този жест полицейските служители от област Враца отдадоха своята признателност на борците за национално освобождение. Венецът..

обновено на 10.06.20 в 10:15
Снимката- победител във фотоконкурса на община Козлодуй

Обявиха победителите от фотоконкурса "Козлодуй - красив през четирите сезона”

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Козлодуй - красив през четирите сезона". Конкурсът бе обявен по повод 30 май, Деня на град Козлодуй. Всички предоставени снимки бяха качени в събитие на фейсбук страницата на Общината, като вотът се осъществяваше чрез харесване на снимката на съответния участник, каза  Виктория Майсторова от Общината...

публикувано на 02.06.20 в 09:19
МБАЛ

Втора лаборатория за PCR тестове във Враца

От днес в МБАЛ "Христо Ботев" започва да работи лаборатория за PCR тестове – това съобщи изпълнителният директор на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев. За нея са дарени 500 теста, което ще позволи изследването на всички съмнителни случаи. По думите на д-р Керемедчиев, най-голямото лечебно заведение в областта вече ще може да отговори на..

публикувано на 02.06.20 в 08:49

Повече от 50 творби участват в литературен конкурс в Мездра

Община Мездра, Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” и Съюзът на българските писатели обявиха анонимен конкурс за разказ, след като конкурсът бе прекратен за 4 години от предишното ръководство на общината. Срокът за изпращане на текстовете изтече на 31 май.  Право на участие имаше всеки български гражданин, без ограничение на възрастта, чийто текст..

публикувано на 02.06.20 в 08:37
Споменик Христу Ботеву у Враци

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта

Със сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер във Врачанския Балкан. Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година се отлага заради коронавируса. Кметът на Враца Калин..

публикувано на 02.06.20 в 08:12

Снимката на 1 юни 2020 година

В Международния ден на детето - 1 юни, първокласниците от оряховското село Селановци получиха първите си свидетелства за успешно завършване на учебната година. Всички малки, големи и още по-големи деца играха, танцуваха и се забавляваха. Екипът на Народно читалище "Самообразование 1894" раздаде награди и лакомства на участниците. Произведение..

публикувано на 01.06.20 в 18:00

Специализирана люлка за деца с увреждания в Монтана

Деца в инвалидни колички от Монтана получиха специализирана люлка. Дарението бе направено на 1 юни Деня на детето.   За първи път децата ще могат да изпитат удоволствието да се люлеят в люлка. Това стана благодарение дарението, направено от Дамски клуб "Монтана на токчета".  Инициативата стартира още по Коледа и с помощта на съмишленици,..

публикувано на 01.06.20 в 17:40