Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината във Видин ще тегли кредит заради финансова корекция по проект

Снимка: Радио Видин

Община  Видин ще тегли заем от от фонд "Флаг“ заради финансова корекция по договора за реконструкция на централната градска част. Решението за сключване на договора за кредит е прието на извънредно заседание на Общинския съвет. Реконструкцията, която е финансирана по опертивна програма "Региони в растеж", приключи на 27 ноември. Финансовата корекция е по тържните процедури по проекта и тя е в размер на 557 617 лева, уточни главният счетоводител на общината Гергана Генова. От "Фонда за местно самоуправление в България"-ФЛАГ ще бъде поискан заем до 460 000 лева, който да се изплаща в продължение на една година. Водят се дела пред Върховния административен съд за отпадане на наложените финансови корекции по договорите с изпълнителите на проекта.


На извънредното заседание днес Общинският съвет във Видин даде съгласие кметът на общината да направи предложение до министъра на финансите за трансформиране на малко над 5 000 лева от целевата субсидия за капиталови разходи. Средствата са изразходвани за ремонти по булевард "Панония" и улици "Цар Александър II" и "Широка".  Вместо основни ремонти, както е било посочено, приключилите вече дейностите ще бъдат описани като неотложни текущи ремонти на общински пътища. Искането за верификация на тези средства е изпратено до Министерството на финансите на 25 ноември, каза Румен Лилов, директор на дирекция "Устройство на територията":


"Ремонтите са възложени с обществена поръчка през 2019-та година. Изпълнени са от външна фирма, съгласно Закона за обществените поръчки. Работата е отчетена с надлежните документи. След като разгледаха документите в Министерството на финансите ни беше отказано плащане, тъй като сумите за тези ремонтни дейности са прекалено малки за тълкуване в понятието "основен ремонт", т.е. министерството ги тълкува като понятие "текущ ремонт" на същите улици, за което се налага от един параграф  51-00- целева субсидия, да бъдат прехвърлени в параграф 10-30- текущ ремонт по бюджета на Община Видин."


Решението е с предварително изпълнение. Като вносител, кметът Цветан Ценков се мотивира, че предложението е направено с оглед защитата на важни обществени интереси- осигуряване на нормалното функциониране на Община Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00