Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Никулден e

Снимка: Йорданка Петрова

На 6 декември отбелязваме един от най-тачените зимни празници Никулден,  в чест на Свети Николай Мирликийски. Светецът чудотворец  е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, която не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народната приказка, а според народно поверие най-големите люспи от шарана се слагат в портфейла - за да носят пари през цялата година. Костите пък не изхвърлят, а закопаваме в земята или пускат в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, празнуват също банкерите и търговците.

Анкета на Радио Видин провери как ще празнуват хората от Северозапада:


"Ами нормално, с повече вино и така. Няма значение дали е бяло или червено. Шаран ще има на трапезата и сом. Любимата риба, най-вкусната за мен е бялата риба и щуката. Шарана ще бъде пълнен, сома пържен... На Никлуден се яде риба. Ще празнувам в къщи с жената. Уважаваме празника, ще си вземем риба, пиене си имаме. Ще си вземем толстолоб. Трапезата ще включва всичко според възможностите, които имаме. Но ще има кебапчета, кюфтета, питка ще си направим... С риба разбира се. Харесвам по-големите риби... Скромна трапеза, с риба разбира се на масата. Шаранче  пълнено с орехи е много вкусно. "


Традицията повелява люспите на шарана да се почистват внимателно, за да не падат на земята. Вярва се, че ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее. 

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Останалите ястия на трапезата са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.


Вижте още

19 нови с COVID-19 във Врачанско

Новорегистрираните случаи на COVID-19 за 22 януари в област Враца са 19, сочат данните в Единния информационен портал. От обявените новозаразени, 12 са от община Враца. В Първа частна МБАЛ - Враца са хоспитализирани мъж и  жена. На домашно лечение са седем жени, както и трима мъже. В община Козлодуй са установени жена от Козлодуй и мъж от..

публикувано на 23.01.21 в 16:14

В Берковица отличиха младежи, спасили възрастен мъж от студа

От Община Берковица връчиха грамоти за благородна постъпка на четирима младежи, спасили възрастен мъж от измръзване. Кристина, Виктория, Благовест и Георги откриват 83- годишния Григор в безпомощно състояние на пътя. Тъй като не може да посочи адрес, го откарват в полицията. Там разбират кой е възрастният мъж, както и че..

публикувано на 23.01.21 в 08:00

Врачанската болница ще тегли банков кредит

Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца очаква акционерите да разрешат на оперативното ръководство да изтегли банков кредит , с който да погаси част от задълженията си. Форумът е насрочен за края на месеца, когато ще стане ясно дали изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев ще може да кандидатства за заема...

публикувано на 23.01.21 в 08:00

21 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 566, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Според тях новите случаи в област Враца са 19, в Монтана 2, а във Видин няма. Положителни са 5,78 сто от направените 9786 теста. Чрез PCR са установени 4586 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 5200. Починали са..

публикувано на 23.01.21 в 07:49

Снимката на 22 януари 2021 година

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие. 38..

публикувано на 22.01.21 в 18:10

Нови изисквания при декларациите за освобождаване от такса смет във Видин

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване д о 31 октомври , съобщават от Общината. От тази година в  декларациите, които собствениците попълват фигурира и  съгласие от собствениците за получаване на..

публикувано на 22.01.21 в 17:03
Снимка: Община Мездра

Трасето за "Крета Рън" е готово за състезанието

Петото планинско бягане "Крета Рън"  ще стартира в неделя от 11:00 часа.  Всичко по организацията на проявата вече е свършено от домакините, съобщи кметският наместник на село Крета Виолета Панова. Трасето е маркирано и почистено от падналите дървета след ледения дъжд преди седмица, за което са помогнали местните жители, които са се включили дейно..

публикувано на 22.01.21 в 16:16