Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца създават коледна игра чрез програмиране

3
Снимка: Mindhub


Коледна картичка не от хартиени материали, а от интерактивно приложение от таблет, ще могат да изработят деца във Враца. За първа година "Враца софтуер общество" организира коледни работилници за най-малките - от 6 до 11-годишна възраст.  Ще мотивираме децата за създаване на коледна игра, разказа Доротея Владова, един от менторите в MindHub, които ще помагат на подрастващите. Хлапаците ще се превъплътят в ролята на помощниците на Дядо Коледа, използвайки своите умения по математика.

"Ще се посветим на програмирането. Идеята е децата да могат по различен начин да погледнат на коледната подготовка. Усилията са ни насочени към ползотворно и полезно занимание. Искаме да развиваме логическото мислене, затова първата ни тема е роботът Даш, който ще е помощник на дядо Коледа. Неговият помощник трябва да раздава подаръци на децата. Необходими са математически изчисления, чрез които да сметнем какво разстояние трябва да минат роботите, с каква сила да "изхвърлят" подаръците. Предизвикваме децата да мислят, да практикуват знанията си, но и да се забавляват. Ще покажем базови инструкции и команди, свързани със света на програмирането."

Първото занимание ще се проведе днес, от 18 часа в ИТ центъра на ул. "Кокиче" 14. Програмирането на дигитална коледна картичка ще е на 20 декември.

"Децата ще имат възможността да работят в средите Wonder/Blockly/Hopsctoch, създавайки своя коледен свят. Нашите работилници са с до 12 деца, за да можем да обърнем внимание на всекиго. Целим да работим индивидуално, но пък работата трябва да протича екипно - така си помагат, така се научават, обменят знания. Цената е по 18 лева."


Информация относно записването може да бъде намерена на сайта на Mindhub, в раздел Workshop.

Галерия

Вижте още

Назначават здравен медиатор в Криводол

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна..

публикувано на 23.01.20 в 16:00

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов.  "Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и..

публикувано на 23.01.20 в 14:51

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Фондация " Проект Северозапад " продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика . Основният проект на организацията е социалното предприятие , което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В..

публикувано на 23.01.20 в 13:59

Подобряват визията на Бяла Слатина

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска..

публикувано на 23.01.20 в 13:33

В "Музикална зона" на 23 януари 2020 слушаме басиста Антъни Джаксън – 2 част

Антъни Джаксън е виртуозен басист и прецизен музикант от висок клас. Благодарение на научната му работа и изследвания в продължение на години, днес е напълно усъвършенстван шестструния бас. По отношение на работата винаги е взискателен и държи летвата високо - стандарт, който не е достижим за всеки. Слушаме изпълнение на живо с Мишел Камило,..

публикувано на 23.01.20 в 09:00

Жителите на село Градец искат по-голяма поща

Вече 8 години един проблем мъчи жителите на село Градец.  Какъв е проблемът?  Хората, които всеки ден идват в пощата за вестници, да си плащат сметките, да си получават пенсиите, са принудени да чакат навън, тъй като помещението на пощенската станция е малко. Ето какво споделиха жителите на  Градец: "Има понякога опашки пред пощенската..

публикувано на 22.01.20 в 17:10

Изложбата "Историческо величие" представят във Видин

Интерактивната изложба "Историческо величие" ще бъде представена във Видин. В нея са включени над 80 картини, скулптури, реплики на старинни предмети и съкровища, напомнящи за най-значимите моменти от българската история. Това е най-голямата колекция от картини на историческа тематика. Освен да ги разгледат, посетителите ще могат да участват в..

публикувано на 22.01.20 в 16:53