Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансово стабилни ли сме в края на годината

Снимка: Радио Видин

Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, а кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България. Той е един от най-високите в Европейския съюз, показателите на банките се подобряват, а лошите кредити намаляват. Това заяви в интервю преди дни управителят на Българската народна банка Димитър Радев. Според него основните индикатори като капиталова адекватност и ликвидност са над средните за Европейския съюз. Очакването е, че българската икономика и банките ще останат стабилни и през следващата година, независимо от неблагоприятната външна среда, допълни управителят на Българската народна банка. Той определи като "реалистична оценка" предвидения от правителството растеж от 3- 3,5% за 2020 година. В същото време от застрахователния бранш отчитат успешна 2019 година, като подчертават все по- голямо доверие у хората към застрахователните компании. Какво се случва на пазара за недвижими имоти и какво казват обикновените хора - имат ли ползи от тази финансова стабилност?
Българската народна банка изпълнява задълженията си по поддържането на ценовата стабилност в страната. Това заяви управителят на централната банка Димитър Радев по време на дебатите по Бюджет 2020 година. Данните показват, че Българската икономика расте с едни от най-високите темпове в Европейския съюз . Какво казват банковите служители в Северозападна България? Разговаряхме с Елена Христова, директор на централен клон на банка във Видин:

"Изпращаме една доста успешна година с доста успешно реализирани сделки. Имаме нов обновен и ремонтиран клон, по- светъл и по- приятен и се надявам нашите клиенти да са доволни от това. Наблюдава се по- голямо доверие към банките, кризата отмина доста отдавна. Винаги, когато клиентите имат нужда от нещо, първата институция, за която се сещат е банката."- обясни Елена Христова.

Успешна година изпращат и служителите на застрахователните компании. Видинчани все повече застраховат. Освен задължителните автомобилни застраховки те сключват и такива, свързани с тяхното  имущество, обясни Христо Байрактаров, управител на видинския клон на една от големите застрахователни компании у нас и допълни:

"При нас нещата са много добре тази година. като застрахователна компания отчитаме една от най- добрите години от съществуването ни с много голяма печалба. Всеки си прави сметката в своя бизнес какво трябва да прави, за да печели. При имущественото застраховане също имаме ръст, което означава, че хората оценяват положително застраховането."

Докато брокерите на недвижимо имущество в по- големите градове на страната отчитат една успешна 2019 година техните колеги от Видин не споделят напълно подобно мнение. Това обясни за радио Видин Гълъбина Гергова, служител на агенция за недвижими имоти в крайдунавския град:

"Летният период определено беше по- силен, но в края на годината, за разлика от минали години е доста зле. Доста се отличаваме от колегите в страната и дори няма нищо общо между тяхната и нашата работа."- поясни Гълъбина Гергова.

Имат ли полза обикновените българи от тази финансова стабилност на банки, застрахователни дружества и агенции за недвижими имоти? - това попитахме в анкетата видинчани:

"От банките няма полза. Те увеличават всичко- едно теглене на пари вече е станало 4 лева, застрахователните компании също ... Не съм чувала за покачване на лихви в наша полза. Според мен по- големите банки помагат на по- малките да не потънат, защото съм чула за фалити на банки- братство някакво банкерско."- коментираха видинчани.

Според експерти българите са изхарчили между милиард и половина и 2 млрд. лева по време на миналите новогодишни празници. Но, както знаем през студените месеци разходите са по-големи. Най- лошото, което всеки от нас може да направи, е да прибегне до нов кредит или залог, за да покрие липсващите си средства. Експертите, обаче съветват да не изпадаме в крайности от прекалено харчене към прекалено спестяване. Най-добрия баланс за всеки човек според съветниците по лични финанси е всеки месец да заделяме по 10% от доходите си така че винаги да имаме така наречения авариен фонд, който да ни служи като буфер включително и след новогодишните празници. Нека си пожелаем успех в спестяването, а стабилната банкова система да бъде допълнителен гарант в това наше начинание!

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45