Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подарък за спомен или пари в брой- изберете сами

Снимка: Радио ВИДИН

Коледните празници се задават, което означава, че идва време за...подаръци! Изборът на подходящ коледен подарък никога не е лесна задача.... Всяка година сме изправени пред дилемата - какво да купим на близки и приятели. Дали оригинални подаръци, ръчно изработени или сувенир, или пък просто да им дадем пари, за да си купят сами нещо? Нещо типично коледно или друго, което няма нищо общо с празника? Дали пък ако изберем подарък, той ще се окаже ненужна вещ за получателя? 

Парите в брой са предпочитан подарък за коледните празници от по-голямата част от анкетираните в проучване, проведено през октомври тази година. 69% от потребителите в изследването, биха предпочели да получат парични средства вместо подарък на същата стойност през този празничен сезон. Те предпочитат пари в брой, тъй като ще могат да ги използват по начин, по който биха желали, за да удовлетворят потребностите си.

Пари в брой или подарък предпочитат видинчани:

"Пари... Каквото искат, това подарявам, ако са си избрали е подарък... Пари и подаръци и двете неща.. Подаръци е по-добре, за да си остане за спомен... Подаръци, пари може по всяко време, аз бих се зарадвал много на книга... Подарък, защото е спомен, парите минават и заминават... Пари бих дал, но зависи на кого, ако е някого, който ще ги използва рационално, на близки подарявам подаръци, а на такива, които знам, че нямат пари, давам малко, но да е от сърце... Парите ще се изхарчат, подаръка остава..."


Друго проучване на сайт за сравняване на цените показва, че в сравнение с изминалите 4 години по всяка вероятност тази година ще бъде "най-богатата" Коледа за българите . През 2019 г. планираме подаръци средно за 10 души, като същевременно и бюджетът достига 5-годишен връх. В сравнение с 330 лв. през 2018 г., тази година планираме средно да похарчим по 351 лева, което надхвърля със 150 лева същата тази сума отпреди четири години. Хората, за които ще купуваме подаръци, са главно от широкия семеен кръг, а също и приятели. 

Каква сума биха похарчили за подаръци хората от Видин:

"Много не отделям, повече децата ми правят подаръци, аз мога символични подаръци, само за внучетата си... Аз отделям голяма сума за подаръци, но предпочитам да отделя голяма сума за трапезата, защото е важно с близките да се съберем и поне за празниците да опитаме качествени продукти... Не мога да кажа цифра, но всичко, което е написано като писма, ще бъде изпълнено.. Предполагам,че около 200-300 лева, първо проверяваме кой от какво има нужда и тогава купуваме..."

Нaй-пoпyляpнитe пoдapъци зa Koлeдa ca дpexитe (48%), ĸoзмeтиĸaтa (37%), игpaчĸитe (36%) и тexниĸaтa. Πpи жeнитe влизaт и oбyвĸитe, a пpи мъжeтe вoдeщo мяcтo пeчeли и paзвлeĸaтeлнaтa eлeĸтpoниĸa, посочват изследователите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио..

публикувано на 01.08.24 в 15:50